Trpimir Jurkić gostovao na 'Susretu s autorom'

Susret s Trpimirom JurkićemU Verbumovoj Knjižari sv. Frane u Splitu 30. svibnja održan je Susret s autorom gdje je gost bio Trpimir Jurkić, član Drame splitskog HNK, poznati kazališni i filmski glumac, dramski pisac i dramaturg, koji je zabilježio velike uloge na kazališnim daskama, ali i na filmovima. Osobito je poznat i po svojim dramskim tekstovima za koje je bio i nagrađivan. Brojne Jurkićeve glumačke kreacije redovito oduševljavaju publiku i kritiku, a 2007. godine na pozornici je uprizorio i nagrađivanu dokumentarnu dramu "Zapisi iz nevremena", koja je nastala iz eseja, tekstova i razmišljanja pokojnog don Branka Sbutege. Na pitanje kako je počeo njegov glumački angažman kaže kako je to bilo gotovo slučajno ...

 
SUSRET S AUTOROM

Susret s Trpimirom Jurkićem

Trpimir Jurkić gostovao na "Susretu s autorom" u Verbumovoj Knjižari sv. Frane u Splitu u svibnju

Izvor: Verbum.hr

Na pitanje kako je počeo njegov glumački angažman kaže kako je to bilo gotovo slučajno. Kod salezijanaca u župi Marije Pomoćnice kršćana na splitskom Kmanu kao mladić bio je član dramske skupine i tu prepoznaje svoj dar za glumu.
Put će ga kasnije odvesti u Gradsko kazalište mladih, a potom i u Hrvatsko narodno kazalište na čijim daskama igra već dvadesetak godina. U Splitu je završio i Glumačku akademiju i posve se vezao uz taj pozi.

Trpimir JurkićPrisjećajući se odigranih predstava rekao je kako ih pamti po ljudima s kojima ih je igrao, ali mu je na osobit način ostala u sjećanju i pri srcu drama "Nosi nas rijeka" Elvisa Bošnjaka, kao i "Zločin i kazna" u režiji i dramatizaciji ruskog redatelja Aleksandra Ogarjova s kojim je bilo osobito zadovoljstvo raditi.

Na poseban način značajne su mu drame koje je sam napisao – "Milosrdni Samarijanac", "Kajin i Abel" te "Nevažne priče - mala drama s perona". Na Susretu  s autorom istaknuo je kako su one nastale iz nutarnjih stremljenja, a odraz su tema s kojima se hrvao.

Za svoju prvu dramu "Milosrdni Samarijanac" Jurkić je nagrađen nagradom "Marin Držić" Ministarstva kulture Republike Hrvatske 1996. godine, a drama "Kajin i Abel" 2000. godine nagrađena je "Marulom" za najbolji izvedeni tekst na "Marulićevim danima". "Nevažne priče - mala drama s perona", treći je i zasad posljednji tekst Trpimira Jurkića.

Baveći se glumačkim poslom nije moguće ostati samo na jednome, nego se želio okušati u više segmenata – glumi, pisanju, režiranju, dramatiziranju.

Dvije njegove drame utemeljene su na religijskim motivima, iako su to zapravo temeljni životni motivi ističe Jurkić, a i sama Biblija uprizoruje temeljne ljudske drame, pitanja, situacije te predstavlja nepresušni izvor za svakoga tko je čita, zaključio je.

Povezani članci

Who's Online

We have 180 guests and no members online