Zanimljivosti..

Kad je bal, nek je maskenbal !!

Kissalice cooperVrijeme je od maškara, a vi nemate ideju u što bi se obukli? E, onda je ovo pravi tekst za vas. Predstavljamo vam Top Ten ljestvicu najboljih i definitivno najluđih maškara u povijesti pet desetljeća dugog rock 'n' roll maskenbala. Svi su tu: transseksualni kromanjonac, superheroji, junaci iz crtića na LSD-ju, razroki sotonist i gomila drugih bolesnika koji mlate velike pare zahvaljujući svojim nakaradnim maskama ...

KAD JE BAL, NEK' JE MASKENBAL!!!

Piše: Ante Čikotić Chiko

10. DEE SNIDER (TWISTED SISTER)

Počet ćemo od samoga dna. Lošija maska od ove jednostavno ne postoji. Što je to tjeralo poluludog divljaka Dee Snidera da se oblači kao pripiti transseksualni neandertalac ostat će vječni misterij, čudniji od bosanskih piramida i Atlantide zajedno. Čak ni opravdanje da su mu zlatni dani karijere bili duboko u do neukusa kičastim osamdesetima neće biti dovoljno.

Dee Snider


9. SLIPKNOT

Svaka generacija nađe načina za teroriziranje bubnjića svojih roditelja. Ja sam to radio uz lake note jednih Iron Maiden i Motorhead, dok nekim novim klincima za istu svrhu dobro dođu ploče System Of A Downa i Slipknota. Potonji su inače grupa zamaskiranih redikula koji nedostatak glazbene kvalitete uspješno prikrivaju nakaradnim maskama i scenskim nastupom utopljenim u more kojekakvih tjelesnih izlučevina. Bolesno...

Slipknot

8. GWAR

GWAR je akronim od God What an Awful Racket (u slobodnom prijevodu: Bože mili, kakva užasna buka). Nome est omen, rekli bi stari latini. Ništa ne opisuje GWAR-ovu glazbu tako dobro kao samo ime banda. A što se tiče njegovih članova, oni za sebe tvrde da su snažni međuplanetarni ratnici poslani od vanzemaljaca okovanih u antarktičkom ledu kako bi porobili i seksualno iskoristili cjelokupnu ljudsku rasu. Maske su im u skladu s tom pričom.

Gwar


7. GREEN JELLY

green jellyNajpoznatiji GWAR-ovi učenici su svakako Greeen Jelly, ekipa totalnih luđaka obučenih poput natripanih likova iz Disneyjevih crtića, koji za sebe tvrde da su uvjerljivo najgori band na svijetu. I u pravu su! Ali zato imaju urnebesno smiješne tekstove pjesama (od kojih je najpoznatiji onaj o tri praščića hašišara, vuku bikeru i Rambu) i još luđe spotove koji između ostalog uključuju i ritualne masakre maskota s kutija žitnih pahuljica.

 

6. MARILYN MANSON

Ovaj razroki (ili bolje rečeno raznobojnooki) sotonist je standardni shock rock koncept odgurao do granica apsurda, tako da će ga pop kulturna povijest puno duže pamtit po njegovoj scenskoj pojavi, nego po samoj glazbi koja je u ovom slučaju gotova pa nebitna. Naime, Mansonove ploče prodaje skandal, a ne glazba.

Manson


5. KING DIAMOND

King Diamonda je neupućenima najbolje opisati kao Marilyn Mansona prije Marilyn Mansona. Priča je vrlo slična: okultno, nihilizam, groteskni nastupi i teškometalna grmljavina. Razlika je samo u kvaliteti glazbe koja je debelo na Diamondovoj strani, te u spektakularnom glasu ovog starog heavy metal majstora s kojim se škripanje Mansonovih glasnica ne može ni približno usporedit.

King Deimond


4. ALICE COOPER

Čovjek koji je izmislio shock rock i najveći neprijatelj društava za zaštitu životinja (naravno, poslije Ozzyja Osburnea). Njegovi nastupi uključuju sprave za mučenje, vješala, električne stolice, iživljavanje nad životinjama i prije svega tonu crne šminke koja bi Cooperovo lice trebala učiniti što sličnijim ljudskoj lubanji. Glasine kruže da se u zadnje vrijeme smirio, te da mu je puno draže igrati golf, nego bacat perad u raspomamljenu, alkoholiziranu publiku. Vjerovatno se čovjek sprema za penziju.... 


3. DAVID BOWIE

Rock kameleon i neprikosnoveni majstor mimikrije svoje je identitete mijenjao iz albuma u album. Od androginog vanzemaljca pa sve do šminkera u odjelu, ne postoji uloga koju Bowie nije odigrao. Skupa s njim se mijenjala i njegova glazba, tako da i dan danas s ponosom nosi titulu ako ne najboljeg, onda svakako najoriginalnijeg i najinovativnijeg rock izvođača.

David Bowie

2. KISS

Kad se spomene sintagma rock 'n' roll maskembal, onda se definitivno priča o koncertu Kissa. Najpoznatije rock maske svoje su zlatne dane proživjele krajem sedamdesetih kad je cjelokupna popularna kultura bila dobrano inficirana tzv. kissteriom. Na filmskom platnu i u stripovima ''Kissovci'' su pretvoreni u superheroje Marvelovskog formata, rađeni su fliperi i akcijske figurice s njihovim likovima, a fan klub The Kiss Army je brojio (i još uvijek broji) milijune članova. Na svemu tome mogu zahvalit ponajprije svojim maskama i spektakularnim nastupima, a tek onda glazbi koja se nikada nije puno odmakla od standardnih cock rock klišeja.

KISS


1. KEITH RICHARDS (THE ROLLING STONES)

Prvo mjesto ove neobične top liste osvojio je čovjek koji je toliko gadan i ispijen drogama i alkoholom da mu ne treba nikakva šminka kako bi u sjenu bacio čak i groteskni shock rock make - up najvećih majstora maski i skandala poput Kissa, Alice Coopera ili GWAR-a.

Keith Richards

Povezani članci

Who's Online

We have 111 guests and no members online