Deklaracije - prevarancije

MlijekoNaravno da se najlakše smijati, ali situacija je sasvim ozbiljna. Poglavito ako imate malo dijete koje ne jede i ne pije ništa osim mlijeka. Ili ako vam ostarjela majka, po izričitoj zapovijedi obiteljskoga liječnika, hranu mora začinjati isključivo maslinovim uljem. Zdravo je. Mislim maslinovo ulje. Zdravo poput mlijeka. Poglavito onoga s velebitskih pašnjaka. Od krava koje nikad Velebit vidjele nisu. Ali daju toliko mlijeka da im vime svaki put kad ga stisneš od sreće zajodla. Ima, hvala Bogu, u nas mlijeka za izvoz. A ima i aflatoksina ...

EKSTRA-DJEVIČANSKO

Deklaracije - prevarancije

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Onog otrova što se, reče ministar, otrovom sasvim slučajno zove. Pa kao dokaz nudi i ostala mlijeka. Evo, pogledajte, u svakom ga ima. Neće vam on ništa. Ni vama, ni vašem djetetu.

političarBaš kao što ulje koje je nevinost davno izgubilo neće ništa vašoj majci. Osim što će joj jetra nakon nekog vremena izgledati kao u alkoholičara. I što joj nitko neće vjerovati da joj je to od maslinova ulja. Upaljenog i užeglog. Punog peroksida. Kao daje hidrogenom salatu začinila.

Kad su nam mlijeko i maslinovo ulje - dva sidra našeg zdravog života - u ovakvome stanju, onda možemo i zamisliti što se, recimo, nalazi u hrvatskim paštetama. Ili u hrenovkama. Na deklaracijama piše jedno, a kad tamo nešto sasvim drugo.

Na deklaraciji krava s Velebita samo što se nije sama pomuzla i mlijeko vam pred vrata donijela, a u tetrapaku svega osim mlijeka. Na deklaraciji maslina s Brača samo što se nije sama obrala i iscijedila, a u boci svega osim maslinova ulja. Na deklaraciji pošteni i sposobni političar samo što nije čitavu zemlju u rajski vrt pretvorio, a u Vladi svega osim sposobnosti i znanja.

A vi i dalje vjerujte deklaracijama.

Povezani članci