Dalmatinski maslinari: Dosta je varanja! Tunisko će ulje u prodaju kao - dalmatinsko!?

masline i maslinovo ulje"Maslinari i uljari, težaci i intelektualci, pridružite nam se. Dajte glas za dalmatinsko maslinovo ulje! Dignite glas protiv protuzakonitog ponašanja Ministarstva poljoprivrede!” Tako počinje peticija koju će ovih dana potpisivati maslinari po uljarama širom Dalmacije.. Dalmatinsko maslinovo ulje s oznakom izvornosti može biti samo ulje od maslina ubranih u dalmatinskim maslinicima, prerađeno u dalmatinskim uljarama i punjeno isključivo u Dalmaciji, dakle svi segmenti procesa proizvodnje moraju biti baš i samo u Dalmaciji, a s oznakom izvornosti dalmatinskog maslinovog ulja štitimo i svoj proizvod i potrošače, kažu dalmatinski maslinari ...

DOSTA JE VARANJA

Tunisko će ulje u prodaju kao - dalmatinsko!?

Izvor: Slobodna Dalmacija

Iz Zajednice maslinara i uljara Dalmacije, koja je pokrenula peticiju i upravo tim povodom u “Oštariji kod Viđakovi” sazvala press-konferenciju, kažu nam:

maslina

− Ovom peticijom dižemo glas protiv pogodovanja “velikima” i onemogućavanja razvoja “malih” proizvođača, prikupljamo potpise da natjeramo Ministarstvo poljoprivrede da radi po zakonima Republike Hrvatske.

Zajednica maslinara i uljara, koja okuplja uljare, udruge maslinara i poljoprivredne zadruge, već šest godina prikuplja dokumentaciju kako bi se dobila zaštita izvornosti dalmatinskog maslinova ulja.

Zaštita izvornosti je svuda, pa i u EU-u, najviša zaštita nekog proizvoda, i maslinovu ulju s tom oznakom osigurava posebno vrednovanje na tržištu.

maslinovo ulje

Onog trenutka kad Ministarstvo poljoprivrede odobri oznaku izvornosti dalmatinskog maslinova ulja, ona postaje javno dobro i njom se može koristiti svaki dalmatinski maslinar i uljar koji će se pridržavati propisanih normi.


Uvažen prigovor

Zaštita izvornosti dalmatinskog maslinovog ulja propisuje što dalmatinsko maslinovo ulje jest i osigurava da se ni jedno drugo ulje ne može tako zvati.

Ukratko: dalmatinsko maslinovo ulje s oznakom izvornosti može biti samo ulje od maslina ubranih u dalmatinskim maslinicima, prerađeno u dalmatinskim uljarama i punjeno isključivo u Dalmaciji, dakle svi segmenti procesa proizvodnje moraju biti baš i samo u Dalmaciji.

S oznakom izvornosti dalmatinskog maslinovog ulja štitimo i svoj proizvod i potrošače − objašnjavaju dr. Ivica Ljubenkov i Katarina Vukšić, čelnici Zajednice maslinara i uljara Hrvatske. U čemu je problem?

maslinovo ulje

− Ministarstvo poljoprivrede najprije je lani u srpnju odobrilo našu dokumentaciju za dobivanje oznake izvornosti dalmatinskog maslinova ulja, a potom je, i to dan nakon što je istekao zakonski rok, stigao jedini prigovor, i to iz “Zvijezde”.

Povjerenstvo Ministarstva najprije je taj prigovor odbacilo kao nepotpun, pa je potom prigovaraču nelegalno dalo pravo na dopunu prigovora, a zatim je usvojilo takav nelegalno dopunjeni prigovor.

Nakon prijave ovih nepravilnosti pomoćniku ministra Luki Čuljku, koji je na čelu sektora za označavanje, rečeno nam je da je Povjerenstvo pod istragom zbog pogrešaka u radu.

Na tom nam je sastanku pomoćnik ministra poljoprivrede kazao i da je “Zvijezdin” prigovor nevažeći, a odmah potom sugerirao je da ipak odustanemo od zaštite izvornosti dalmatinskog maslinova ulja i prihvatimo zaštitu zemljopisnog podrijetla (niža kategorija zaštite), koja bi odgovarala i “Zvijezdi”!


U skladu sa zakonom

Zbog čega Ministarstvo izbjegava maksimalno zaštititi svoje građane, potrošače i proizvođače dalmatinskog maslinova ulja, zbog čega inzistira na ostavljanju prostora da se jednog dana dopusti punjenje tuniskog ili bilo kojeg drugog ulja pod nazivom “Dalmatinsko maslinovo ulje”?!

maslina

Peticijom tražimo od Ministarstva poljoprivrede da se počne ponašati po zakonima Republike Hrvatske i konačno okonča postupak dobivanja oznake izvornosti dalmatinskog maslinovog ulja − vele u Zajednici maslinara i uljara Hrvatske.

Povezani članci

Who's Online

We have 343 guests and no members online