Jadran nikad topliji

JadranNajalarmantnija posljedica porasta temperature mora, čemu je razlog globalno zatopljenje, nisu nove vrste živih organizama u Jadranu koliko činjenica da najnovije klimatske prognoze govore da bi se do 2100. godine razina mora mogla podići za metar. Uz to, i lokalne nevere mogu biti sve jače. Tvrdi to u razgovoru za Novi List dr. sc. Ivica Vilibić, znanstveni savjetnik Laboratorija za fiziku mora pri splitskom Institutu za oceanografiju i ribarstvo ...


DR. IVICA VILIBIĆ O POSLJEDICAMA SVE VIŠIH TEMPERATURA MORA

Jadran nikad topliji

Piše: Sanja Vukčević / Novi List
Izvor: Novi List

Globalna temperatura mora je najviša od kada postoje mjerenja, ali još više zabrinjava činjenica da taj porast temperature mora nije svugdje isti, nego je najveći na Arktiku, na ledenom području Grenlanda, gdje postoje ledenjaci.

jadranZbog toplijeg mora, čija je temperatura na nekim mjestima i za desetak stupnjeva viša od uobičajene, ti ledenjaci se još brže otapaju. Kao posljedicu imat ćemo porast slatkih voda u oceanima, podizanje razine mora te promjene strujanja u oceanima koje mogu izrazito djelovati na klimu, napose u Europi.

Porast temperature mora je zabilježen i u cijelom Sredozemlju, koje je ovog ljeta toplije u prosjeku za dva do tri stupnja. Isto se odnosi i na Jadransko more. S višom temperaturom mora ide i veće isparavanje pa meteorološki događaji mogu biti jači. To je jedna od posljedica.

Primjerice, oluje i nevere će biti jače, a to se vidjelo posljednjih nekoliko godina kada su se u nekim manjim područjima događale ekstremne nevere koje su lokalnog karaktera, ali je padalo i više od 150 milimetara kiše u jednom danu. Dakle, ti ekstremni događaji jedna su od posljedica porasta temperature mora.

Druga posljedica je što temperatura mora djeluje na živi svijet. Ne samo na ribe, nego i na druge organizme, osobito u plićacima.

PROČITAJ VIŠE...
http://www.novilist.hr/Znanje/Znanost/jadran-nikad-topliji.aspx

Povezani članci

Who's Online

We have 179 guests and no members online