Nove osobne iskaznice: Zbogom čitaču kartica, dobar dan biometriji

Hrvatski građani mogu dobiti nove osobne iskaznice koje se ponajviše ističu s više “pametnih” značajki nego do sada. Tako se nova osobna, osim redizajnom, može pohvaliti i time što će služiti kao putovnica te zdravstvena iskaznica, iako i dalje vjerojatno morate imati karticu dopunskog osiguranja.
Na mobitel ćete moći skinuti i virtualnu verziju osobne iskaznice i pomoću nove osobne pristupiti svim dijelovima sustava eGrađani. To znači da nema više potrebe za čitačem kartica i agonije s prijavom na servise eGrađani putem računala. Korištenjem mobilne aplikacije putem servisa eOI prijaviti ćete se s lozinkom koja stigne uz osobnu, preuzeti softver za računalo i aktivirati elektronički dio iskaznice, a potom promijeniti inicijalni pin i preuzeti aplikaciju putem koje ćete se na sustav eGrađani prijavljivati s najvišom razinom sigurnosti u vrlo kratkom vremenu, piše Netokracija.
Cijena nove osobne? Sitnica. 49,50 kuna za osobe starije od 65 godina, 60 za djecu do pet godina, a 79,50 kuna za sve ostale. Proces nabave također ostaje isti; možete ispuniti zahtjev putem sustava eGrađani ili uživo, iako imajte na umu da zbog pandemije većina stanica MUP-a radi smanjenim kapacitetom i s gužvama. Naravno, ako vaša osobna ne ističe nema potrebe za mijenjanjem, osim ako baš ne želite nove funkcionalnosti.

Izvor: Netokracija

Na osobnoj iskaznici će se nalaziti dva čipa; jedan koji će sadržavati glavne informacije o korisniku kao i na starim iskaznicama, a drugi koji će imati u sebi snimljene biometrijske podatke svake osobe. Uz novu osobnu ćete tako moći putovati u gotovo sve zemlje, a ne samo u članice EU kako je do sada bio slučaj, čime nova osobna iskaznica praktički eliminira putovnicu.