Suze Sv. Lovre

PerzeidiOve godine Zemlja će kroz najgušće područje meteora proći, prema predviđanjima, između 2 i 3 sata u noći, kad bi se trebalo vidjeti od 60 do 100 "zvijezda padalica" u satu, kazao je Ogren Variola iz Tehničkog muzeja u Zagrebu. Na žalost, ugođaj će najvjerojatnije pokvariti pun Mjesec, koji će svojim sjajem otežati uočavanje manje sjajnih meteora tako da u praksi neće biti moguće vidjeti toliki broj meteora. Kišu Perzeida nabolje je promatrati na što tamnijem mjestu, po mogućnosti izvan osvijetljenih naselja ...


U NOĆI S 12. NA 13. KOLOVOZA

Meteorska kiša Perzeida na nebu

Izvor: Hina

Ipak, tijekom cijele noći biti će uočljivi sjajniji meteori, a sigurno će se pojaviti i nekoliko vrlo sjajnih, tzv. bolida, koje je uvijek zanimljivo opaziti jer, osim što jako zabljesnu, često ostave iza sebe i trag.

Zemlja, kao i svake godine u noći s 12. na 13. kolovoza, prolazi kroz najgušći dio meteorskog potoka Perzeida. Pri ovakvim događajima mnogo veći broj sitnih čestica od uobičajenog ulazi u Zemljinu atmosferu i zbog trenja izgara na velikim visinama, iznad 70 kilometara.

Perzeidi

Radi se o česticama veličina od nekoliko mikrona do centimetra, a vrlo rijetko nekoliko centimetara. Čestice ovog roja su materijal koji je izbačen s kometa Swift-Tuttle.

Naziv "Perzeidi" označava da meteorski roj ima svoje izvorište, tzv. radijant, u smjeru zviježđa Perzej koje se na početku večeri nalazi nad sjeveroistočnim horizontom, a tijekom noći se penje sve više na nebo i upravo oko tog zviježđa je najzanimljivije područje za promatranje.