Maskenbali kao odličan uvod u turističku predsezonu

MaškareČekanje turističke predsezone Hrvatska će uglavnom prekratiti maškarama. Zbog naše sezonalnosti, kada se glavnina godišnjeg turističkog prometa odradi u nekoliko ljetnih mjeseci, siječanj i veljača nude teško mrtvilo, nešto se značajnije počinje događati u ožujku, da bi tek u travnju krenule glavne pripreme za nastupajuću turističku godinu. Popis turističkih događanja Hrvatske turističke zajednice otkriva da se Hrvati i njihovi gosti u sljedeća dva mjeseca neće nauživati brojnih atrakcija, što ne znači da ono što je ponuđeno treba zaobići. Pred nama je, dakle, vrijeme karnevala, šarenih povorki, spaljivanja krpenih lutki i sličnih narodnih običaja ...

MAŠKARE

Maskenbali kao odličan uvod u turističku predsezonu

Piše: Davor Verković /Vjesnik
Izvor: Vjesnik

MaškarePred nama je vrijeme karnevala, šarenih povorki, spaljivanja krpenih lutki i sličnih narodnih običaja. Svako manje mjesto koje drži do sebe imat će svoje maškare.

Posljednjih je godina Riječki karneval postao najvažniji i najposjećeniji u državi, ako ne i u ovom dijelu Europe. Od 17. siječnja do 9. ožujka Rijeka postaje karnevalska prijestolnica, a u tisućama maškara uživat će 100.000 posjetitelja. Smotra vrijedna svakog respekta i kamo sreće da Hrvatska, u ovom turistički sušnom razdoblju, ima nekoliko takvih fešti.

Samoborski fašnik, od 26. veljače do 8. ožujka, kontinentalna je inačica Riječkoga karnevala. Još od 1885. godine Samobor je karnevalska metropola ovog dijela države, ali se nije tako strelovito i snažno razvio poput Rijeke. Samobor, naravno, tih dana također privlači desetke tisuća posjetitelja, jedu se čuvene samoborske krafne i kobasice, pije se kuhano vino, riječ je o sasvim dobroj zabavi u lijepom mjesnom interijeru.

Svako manje mjesto koje drži do sebe imat će svoje maškare, no u ovaj su se popis, što zbog entuzijazma organizatora da nešto kvalitetno naprave, što zbog dobre reklame s Grdovićem, ubacile i crikveničke maškare. Održavaju se od 8. siječnja do 9. ožujka, na glavnom gradskom parkiralištu otvoren je veliki karnevalski šator, a ulicama će prodefilirati tri velike karnevalske povorke: lokalne maškarane grupe, povorka umirovljenika (to bi trebalo vidjeti) i kolona najmlađih veseljaka. Početak narodnog veselja na najbolji je način, tradicionalnim nastupom, počeo Mladen Grdović i mnogi su tek nakon njegova nastupa čuli za tu crikveničku feštu, pa se nadamo se da će se sve nastavit u istom, karnevalskom tonu.

Bjelovar od 10. do 16. siječnja nudi ozbiljniju manifestaciju Međunarodni tjedan udaraljkaša. U Bjelovar ovih dana dolaze najznačajnija imena svjetske udaraljkaške glazbe, pa cijeli grad odzvanja zvučnom dinamikom tog instrumenta. Međimurci se, s druge strane, posvećuju svom glavnom i voljenom proizvodu - vinu. Od 22. do 23. siječnja je »Vincekovo« kojim se obilježava početak vinogradarske godine, predstavljaju se običaji i ceremonije Međimurja posvećeni vinovoj lozi i vinu. Vjeruje se da će se na taj način - pučkim slavljem, uz veselje, tamburaše, degustaciju hrane i vina - osigurati dobra vinska, odnosno vinogradarska godina.

dugoratske maškare

Zagorci u prvi plan guraju »Seljačku bunu«. Ovogodišnji podsjetnik na slavne dane održat će se od 28. do 29. siječnja u dvorcu Oršićevih, uz predstavljanje oružja i oruđa iz tih vremena, običaja, ali i uz suvremene gastronomske specijalitete.

Nakon što je 2009. godine uvrštena u registar nematerijalne baštine Unescoa, Festa svetog Vlaha, od 3. do 4. veljače, dobiva na važnosti. Ako je to ikome važno, jer Dubrovčani već 100 godina i bez takvih priznanja uz brojne goste slave svog zaštitnika.

Županjsko »Šokačko sijelo«, na drugoj strani države, od 22. veljače do 8. ožujka, nastoji očuvati svoju kulturnu baštinu i bogatstvo slavonske tradicije. Uz folklorne grupe i raskošno okićene kočije, snaše pune dukata, posjetitelji se mogu upoznati i s dvorišnim načinom pečenja rakije, svinjokoljom...


National Geographic o Hrvatskoj


Popularni časopis National Geographic Traveler svoje će izdanje za ožujak 2011. u potpunosti posvetiti Hrvatskoj. Izaći će nevjerojatnih 317 stranica o našoj državi. Časopis će obilovati vrhunskim fotografijama te popratnim tekstovima autora Rudolfa Abrahama posvećenim ovdašnjim prirodnim ljepotama, kulturnoj baštini te ostalim turističkim atrakcijama.

Prema Glavnom uredu Hrvatske turističke zajednice, ta prvorazredna promidžba Hrvatske velikim je dijelom zasluga novinarke te urednice National Geografic Travelera, Caroline Hickey, za koju je Hrvatska turistička zajednica organizirala studijsko putovanje Hrvatskom u svibnju 2010. godine.

Povezani članci

Who's Online

We have 121 guests and no members online