Hoće li itko odgovarati za propuste?

Marin Škibola, predsjednik Kluba Nezavisne liste mladih uputio je ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću zastupničko pitanje o slučaju smrti mladog Kristiana Vukasovića, koji je zbog mnogobrojnih propusta pravosudnog i zatvorskog sustava snažno uznemirio hrvatsku javnost. U ovakvim slučajevima, koji završavaju ljudskim tragedijama, minimum djelovanja odgovornih je detektirati propuste pojedinaca i propuste čitavog zatvorskog i pravosudnog sustava, kako se iste greške više nikada ne bi ponovile. Ključni korak u ovom procesu učenja jest jasno detektirati i nedvosmisleno utvrditi počinjene greške i odgovornost onih koje su te greške počinili. Stoga pitanje upućeno Vladi RH skreće pažnju na to da u pravosudnom, zatvorskom sustavu ne postoji kultura odgovornosti niti postoji osobna odgovornost pojedinaca te je sustav obilježen potpunim odsustvom kapaciteta za osmišljavanje i provedbu reformskih aktivnosti koje moraju sanirati nelogične i loše uređene dijelove sustava. Zastupničko pitanje upućeno Vladi Republike Hrvatske prenosimo u nastavku članka u cijelosti.

Hoće li itko odgovarati za propuste koji su doveli do Kristianove smrti?

Izvor: Dalmacija Danas

– Hoće li sudac odgovarati jer je donio odluku da se Kristianu Vukasoviću sudi kao starijem zdravom punoljetniku, a ne kao mlađem punoljetniku koji ima mentalna i fizička oštećenja koja su rezultirala brojnim negativnim stanjima poput smanjene ubrojivosti, poremećaja prilagodbe, poremećaja kontrole poriva, poremećaja ophođenja i emocija, disharmoničnog intelektualnog razvoja, iznadprosječno težak poremećaj koncentracije?

Na koji način će sudac u ovom slučaju odgovarati kako se ovakav propust ne bi nikada ponovio u drugim sličnim slučajevima?

Hoće li doktori odgovarati jer su Kristiana kontinuirano vraćali u zatvor ignorirajući nalaze da mu je potrebna puna pomoć i njega, da mu je potrebno psihijatrijsko liječenje, te da su u konačnici pogriješili s izborom terapije i vraćanjem Kristiana u zatvor?

Na koji način će doktori u zatvorskoj bolnici odgovarati kako se ovaj propust nikad ne bi ponovio u drugim sličnim slučajevima – upitao je Škibola ministra.