Teško gostovanje Modrića i Lovrena u Osijeku

Trostrukog osvajača Lige prvaka i ponajboljeg hrvatskog nogometaša Luku Modrića ovoga tjedna očekuje teško, pa i dosta neugodno gostovanje u Osijeku. Modrić, naime, neće istrčati na travnjak u Gradskom vrtu i neće igrati na svojoj uobičajenoj poziciji. Ovaj put trebao bi izići pred sudsko vijeće Županijskog suda u Osijeku i u svojstvu svjedoka iskazivati o okolnostima pod kojima mu je Dinamo isplatio polovicu odštete od njegova transfera u Tottenham, piše Jutarnji list. I osim toga ispričati kako je i zašto većinu tih sredstava, više od 50 milijuna kuna, proslijedio Zdravku Mamiću, ali i zašto je za sebe zadržao oko 13 milijuna kuna. Prema optužnici USKOK-a, po kojoj se u Osijeku sudi trenutačnom savjetniku Dinama Zdravku Mamiću i ostalima, spomenuti novac, odnosno polovica odštete od Modrićeva transfera neosnovano je isplaćena iz Dinama, jer je obeštećenje u cijelosti pripadalo maksimirskom klubu. U vrlo sličnoj situaciji je i igrač Liverpoola Dejan Lovren koji bi u tjedanu koji je pred nama također trebao svjedočiti u Osijeku. Još dva nekadašnja Dinamova nogometaša na sudu u Osijeku trebala su govoriti o spornim aneksima ugovora prema kojima se Dinamo obvezao isplatiti im polovicu odštete prilikom transfera. Jedan od njih je Ivan Bošnjak koji je 2006. iz Dinama otišao u belgijski Genk uz odštetu između 1,5 i 2 milijuna eura, a drugi je Eduardo da Silva..

Izvor: Jutarnji List, Slobodna Dalmacija

Zdravko Mamić je, tvrdi USKOK, kako bi sebi pribavio znatnu imovinsku korist, neosnovano obvezao Dinamo da Modriću isplati 50 posto odštete. Učinio je to, prema optužbi, sklapanjem fiktivnog aneksa ugovora o profesionalnom igranju s Modrićem, i to nakon što se igrač prilikom transfera odrekao svih potraživanja. Tako je Modriću naknadno isplaćeno 80 milijuna kuna, od kojih je odbijen porez od 14,2 milijuna kuna. Međutim, Modrić je potom od preostalih 66 milijuna proslijedio Zdravku Mamiću i s njim povezanim osobama 52 milijuna kuna, a za sebe je zadržao ostatak.

Inače, u drugom postupku koji USKOK vodi protiv Zdravka Mamića i ostalih, a u kojem još nije došlo do optuženja, inkriminirano je izvlačenje daljnjih blizu 170 milijuna kuna iz Dinama.

zdravko mamić

Ponovno se radi o optužbama za nezakonite isplate dijela odšteta od transfera, ali i optužbama za isplate iz Dinama za fiktivne usluge posredovanja, otkupe prava igrača i otkupe potraživanja igrača, s time da su praktično sve te sporne isplate iz Dinama išle na račune off shore tvrtki diljem svijeta, iza kojih su, prema optužbi, stajali sin Zdravka Mamića Mario Mamić i s njim povezani suokrivljenici, piše Jutarnji list.

PROČITAJTE VIŠE..

Who's Online

We have 331 guests and no members online