Poljakinje u mom srcu

EPILOG:  Poljski parlament velikom većinom je odbio prijedlog potpune zabrane pobačaja - 352 zastupnika glasalo je protiv potpune zabrane, dok je svega njih 58 bilo za taj prijedlog. Amen.

Žene u Poljskoj u nezavidnom su položaju od 1993. godine, kada je uvedena zabrana pobačaja koji nemaju čvrsto medicinsko opravdanje. Tamošnje vlasti razmatraju daljnju radikalizaciju zabrane, čime bi se svaki pobačaj, pa čak i spontani, mogao proglasiti kaznenim djelom?!. Zbog toga su žene u Poljskoj u ponedjeljak stupile u opći štrajk! Radnice diljem zemlje, a i mnogi muškarci, prekinuli su svoj rad ili uopće nisu došli na posao kako bi ukazali na pokušaj da se već strog zakon dodatno postroži uvođenjem dodatnih ograničenja te da bi stale u obranu svojih osnovnih ljudskih prava. Pobačaj je u Poljskoj trenutačno dozvoljen samo kada je život fetusa ugrožen, kada postoji ozbiljna prijetnja zdravlju majke ili kada je trudnoća rezultat silovanja ili incesta, a kada bi se trenutni prijedlog došao na snagu pobačaj bi postao zabranjen u svim slučajevima, dok žene bi u slučaju da ga naprave ilegalno, mogle dobiti kaznu do pet godina zatvora!! Liječnici koji bi im u tome pomogli također bi riskirali zatvorsku kaznu! Ističe se da ovo znači kako bi pod sumnjom i istragom bile čak i žene kojima se dogodi spontani pobačaj, a liječnici bi u strahu da ih se ne optuži za pružanje usluge pobačaja, mogli odgađati čak i rutinske postupke na trudnicama. Prijedlog trenutno razmatra vladin odbor, a inicirala ga je konzervativna lobistička skupina te predložila parlamentu, koji ga mora razmotriti ako peticija sakupi više od 100,000 potpisa, kao ‘skupina građana’ pod nazivom Koalicija ‘Stop pobačaju’. Organizatorice štrajka navode kako žele što je manje moguće pobačaja u Poljskoj, no navode kako se to treba postići boljim spolnim odgojem u školama i olakšavanjem pristupa kontracepciji.

Izvor: Novi List

Hrvatska je danas u pravima žena daleko ispred Poljske, ali u Inicijativi za prava žena strahuju da se krećemo u istom smjeru kojim je Poljska krenula prije 20-ak godina.