(Ne) Idu ministri rado u vojnike..

Iz redova vladajućih ne prestaju stizati paušalni razlozi zbog kojih bi za hrvatsku mladež bilo dobro ponovno uvođenje obveznog vojnog roka. Prvi u rat idu najhrabriji i najodlučniji od nas, a to su ministri i saborski zastupnici. Andrej Plenković, premijer Vlade koja uvodi obvezno služenje vojnog roka jer "mladi ne smiju zaboraviti Domovinski rat", nije služio vojni rok zbog anemije, a velika dioptrija spriječila je ipredsjednika Sabora Božu Petrova u služenju vojnog roka. I neki ministri nisu služili vojni rok, a sutra bi gorljivo slali druge u vojsku. Kao i Petrova, kratkovidnost je, izgleda, pokosila i Mostova ministra Antu Šprlju. Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković služio je vojni rok civilno devet mjeseci 2002. pomažući u domu za nezbrinutu djecu u Novom Vinodolskom. Ni Plenkovićev najbliži suradnik Davor Ivo Stier, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova, nije služio vojni rok. Rodio se u Argentini, a prema tamošnjim zakonima izgleda nije ni trebao služiti vojsku. Ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić je bio io oslobođen služenja vojske temeljem zakona, ne nije naveo konkretne razloge. Ministar Zdravko Marić, uz jako obrazovanje i brzi uspon u karijeri, odradio je šest mjeseci vojnog roka u Požegi 2001..

Izvori: 24sata, Index

Tomislav Tolušić je nakon Pravnog fakulteta također odradio šest mjeseci vojnog roka. Mostov potpredsjednik Vlade i ministar uprave Ivan Kovačić 1992. je napunio 18 godina. Otišao je na Stomatološki fakultet, po njegovom završetku i na specijalizacije, pa je tek sa 27 godina odradio obvezu državi. Vojni rok je odslužio od kolovoza 2001. do ožujka 2002. u Zagrebu.

U međuvremenu, iz redova oporbe i civilnog društva proteklih su dana vladajuće prozvali zbog inicijative militarizacije hrvatskog društva te im sugerirali da se umjesto toga pozabave odlaskom mladih iz Hrvatske i stopom nezaposlenosti mladih.

"Hrvatska Vlada, ako želi pomoći obrambenoj sposobnosti, mogla bi recimo potaknuti razvijanje 2-3 tipa bespilotnih letjelica, od izviđačkih do borbenih. Time bi razvijali hrvatsko gospodarstvo, inženjerstvo i znanost, i dobili bismo opremu koja bi zaustavila bilo kakvog agresora bolje nego cijela brigada ovih od tri tjedna obuke. A oni izmišljaju zastarjelo, bezvezno ideološko služenje. To vam gospodo iz Vlade, nije neki znak pameti, baš naprotiv", piše Index-ov kolumnist Goran Vojković.