Ratovi Zvijezda: Sila se probudila!

Ne tako davno (za mene), prije tridesetak godina, George Lucas je definiran kao redatelj koji (uz Spielberga) obnavlja televizijom zagušene staze stoljetne holivudske visokokomercijalizirane vikend zabave, a kompanija Walta Disneya već je skoro 80 godina zacementirana animirano/igrana/dokumentarna autokracija "per se". Kada se dogodio njihov spoj/sudar, odnosno kada je Lucas prodao "Star Wars" franšizu, mnogi su se (opravdano) zapitali zna li nova diznijevska generacija kreativaca, ali i top managera rukovati tako HOT materijalom. Jer, očekivanja su bila velika, prevelika.. a zadatak je naizgled nemoguć. Kako snimiti film koji neće privući tek kritički raspoložene djedice i tatice, odnosno, da u kina dođe nova generacija, kojoj je "Star Wars" serijal biti jednako važan kao i njihovim precima?..

STAR WARS: VRLO DOBAR, VRIJEDI GA GLEDATI, NEKOLIKO PUTA!!

Ratovi Zvijezda: Sila se probudila

Piše: Vušković, Mladen Vušković, 17.12.2015. godine, u 02,55 sati

Uloženo je mnogo novca. Dvije stotine milijuna dolara je cijena samoga filma, a popratni je marketing već prije filma to trostruko vratio. Na neviđeno su planuli suveniri, igračke, majice, knjige, plakati, a i ulaznice.. Trailer kao najavu filma vidjelo je na netu VEĆ U PRVIH 24 SATA više od 20.000.000 ljudi.. Službena web stranica srušila se pri prodaji ulaznica 38 puta prvoga dana.. nikada u povijesti nije zarađeno 50.000.000 dolara na ulaznicama u pretprodaji, na neviđeno (U Hrvatskoj, po podacima kojima raspolažemo, gotovo 30.000 karata )..

Ratovi Zvijezda: Sila se probudila

Gledanje najnovijeg filma "Star Wars: Sila se budi" nije tek sudjelovanje u kolektivnoj potrošačkoj euforiji. To je jednostavno objašnjenje, ali nije cjelovito. Gledatelji, kino posjetitelji svjesni su sudjelovanja u zajedničkom snivanju koje je sam bit filma – i postaju ne svjedoci, već sudionici tkanja filmske povijesti (ili budućnosti, ako to drugačije gledamo) XXI stoljeća.

Što se dramaturgije fima tiče... Opet su tu Luke i Leia, opet su tu Han Solo i Chewbacca, a ako ste paaaažljivi, u jednom ćete kadru vidjeti čak i kostur Jar Jar Binksa u pustinji! Radnja počinje trideset godina nakon pobjede nad Imperijom, nova zvijezda je "BB-8“, a glavni zlikovac sada je.. Naravno, ne pada mi na pamet da Vam pokvarim užitak.

Svi elementi franšize su tu, svaka scena pršti asocijacijama na serijal, ali i na mnoga klasična djela sedme umjetnosti. Prije i iznad svega, ima tu elemenata zlatnog doba vesterna, biblijskih spektakala iz šezdesetih godina, klasičnih noir krimića. Zaželio sam da u nekim trenucima vidim digitalnog J. Waynea, H. Bogarta ili C. Hestona, toliko je njihov duh prisutan pred kamerama. Kao što se osjeća da su iza kamera sjedili neki momci koji su u kinoteci žuljali stolice pred djelima Forda, Hawksa, C. B. DeMillea, Wylera, pa čak i D. Sirka i Formana.

Ratovi Zvijezda: Sila se probudila

Čega u filmu nema ? Nema NIKAKVOG utjecaja Tarantina, Spike Leea ili Kusturice. Hard Hollywod na djelu, uz malu pomoć Češke škole, dakako! Hvala Sili na tome !

"STAR WARS : Sila se budi“ je rasno, punokrvno trkaće filmsko grlo iz pažljivo biranog uzgoja, šeikov pastuh iz kraljevske ergele. Diisneyev studio svakom scenom, svakim kadrom asocira na prethodnike, pa se koji put pitamo da li je ovaj film kompilacija, remake, besramno recikliranje ili decentno autorstvo do granica stila ili manira. Film ima jednu, jednostavnu poruku : Došli ste u kino jer ste tražili Star wars svijet, pa eto, izvolite.. sve je tu, ama baš sve!

Svaka je kino generacija ovim filmom došla na svoje. Mladim djedicama data je nostalgija, srednja je dob održala kondiciju, a mlađarija je dobila atrakciju. Film je čista avantura, pikselizirani adrenalin, a prije svega beskrajna zabava. U SF literaturi iskovan je naziv za poseban podžanr, "SPACE OPERA“, i prvi je put izvan književnosti upotrebljen na filmu baš za opisivanje SW filmske dramaturgije.

Ratovi Zvijezda: Sila se probudila

Ne sumnjam da ću film gledati sada nekoliko puta, te da će u dogledno vrijeme izlaziti razni "directors cut“ i "full release version“ varijante. Slojevi posveta žanru, ranijim filmovima i kino uzorima gusto su posloženi. Film je i vizualno zasićen, i mislim da ga ni prosječni dvanaestogodišnjak ne može otprve procesuirati.

Odlazak u kino u ovom slučaju ne traži ni razlog ni preporuku. Zabava je sama bit kina, i filma. Kada se pojavio prvi film iz serijala, prije punih 38 godina ("SW : Nova nada“) nije bilo ni interneta, ni mobitela, a nekako mi se čini da ni televizori u boji nisu baš bili česta pojava. Svih šest ranijih filmova imali su premijere u svibnju, ovo je prva u prosincu. Osmi i deveti nastavak već su terminirani i stižu za Božić 2017. i 2019.

Legenda je dakle, noćas stigla. Gledajte je, budite dio legende. Zadovoljni smo otišli sa projekcije. Nekako mislim da u ovom slučaju ne treba gasiti želju otkrivanjem detalja, ali, vjerujte, ono što želite gledati, vidjet ćete. Čak, mislim, i više nego što očekujete..

Za kraj, jedan detalj koji sam doznao, onako usput. Ako ne računamo posebne, autorske svečane VIP premijere (koje se uostalom i organiziraju da bi se film medijski još više najavio!), Hrvatska je zemlja u kojoj je noćas počela SVJETSKA kino distribucija!

Ratovi Zvijezda: Sila se probudila

Samo je jedna osoba, jedan obični kino posjetitelj, imala pravo vidjeti ovaj film prije svih. Od raka neizlječivo bolesnom SW fanu Danielu Fleetwoodu po posebnom nagovoru Marca Hamilla i Carrie Fisher je studio organizirao posebnu projekciju u njegovom domu, tjedan dana prije smrti, 10.11.2015. godine. Imao je tek 32 godine. Da, i Hollywood ima dušu..