... i bi Svjetlo

Na mjesnoj plaži u Dugom Ratu na blagdan sv. Lucije, 13. prosinca, u 13 sati i službeno se javnosti predstavio kameni monolit, posvećen svjetlosti. Autorica spomenika je akademska kiparica Dijana Iva Sesartić. Skulptura je dio opusa "Kameni monoliti“, a u Dugom Ratu je postavljena na poziv Poljičke likovne udruge „Krug" i tu u sklopu njihove druge Likovne kolonije ...

DUGORATSKI KAMENI POZDRAV SUNCU

dugoratski kameni monolit

Na poziv agilne Poljičke likovne udruge „Krug“ i u sklopu njihove druge Likovne kolonije, akademska kiparica Iva Dijana Sesartić na plaži-rivi Dugog Rata postavila je 13.prosinca kameni monolit Svjetlost.

Riječ je o petom u nizu kamenih monolita koje je kiparica ostvarila u okviru projekta "Monoliti kao eko pročiščivaći prostora u kome živimo", a koji je posvećen Svjetlosti upravo na šljunčanoj plaži ostvarujući ugodan kontakt s brdovitim zaleđem, plavetnilom mora i vrevom života koji ključa uz magistralu.

Iva Dijana Sesartić poznata je kao umjetnica koja nije napustila tradicionalnu skulpturu već je obogatila novim konceptualnim razmišljanjima, jasnim stilskim odrednicama i plastičkom obnovom koja zadržava asocijativnu strukturu posebnog koda.

Tako se i ovaj kameni monolit visok tri metra, ručno klesan u autoričinu atelieru, nastavlja na istraživanja tradicionalnih elemenata kozmogonije (zemlja, zrak, vatra i voda), da bi s dvije plošne reljefne strane strane pratio putanju i melodiju dana obilježenu igrom oblih krugova-tonova ili kosih zraka sunca koje dočekuju sumrak. Razigrana tekstura oplošja pokreće niz asocijacija i metafora pozivajući na prisnost, taktilnost, pomalo tajanstvenu vertikalu koja postaje zaštitnim znakom ne samo te urbane i žive pulsacije, već i tretmana artefataka u jurećoj svakodnevici.

Dugi Rat se ponosi podrškom koju daje umjetnicima svih profila i tako se misli i dalje nastaviti po riječima njegovih čelnika i drugih prijatelja umjetnosti koji su se okupili na ovoj maloj svečanosti duha, uz nazočnost autorice i nadahnutog obrazloženja dr. Tonća Šitina.

Povezani članci

Who's Online

We have 377 guests and no members online