Glumci stižu u Zagvozd

glumci u zagvozduLjeto, i priredbe što ga čine turističkim, sve ozbiljnije se zahuktava, pa od ove subote startaju, tradicionalno, i 45. festival dalmatinskih klapa u Omišu i 14. kazališni susreti “Glumci u Zagvozdu”, dakle priredbe iz susjedstva. - Recesija i po zabrđu čini svoje, ovo je godina u kojoj ćemo se hrabro nositi s kontinuitetom i to nam je primarni zadatak - rekla je Igoru Brešanu tajnica Udruge Glumci u Zagvozdu Milena Prodan. Sukladno okolnostima, u 14. godini postojanja Glumci u Zagvozdu igraju skraćeni program, "tek" sedam festivalskih večeri ...


GLUMCI U ZAGVOZDU 2011.

Glumci stižu u Zagvozd

Piše: Igor Brešan / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

glumci u zagvozdu U subotu predstavom Čudo u Poskokovoj dragi’ počinje najveća mala kulturna manifestacija u dalmatinskom zaleđu "Glumci u Zagvozdu".

Sukladno okolnostima, u 14. godini postojanja Glumci u Zagvozdu imaju skraćeni program, “tek” sedam festivalskih večeri. Nekad, u izdašnijim vremenima, znalo ih se potrefiti i do dvadeset.

No vezano za Zagvozd i glumačke susrete valja reći kako je priredba od samoga starta uistinu prepoznata od publike pa se može pohvaliti prosječnom posjećenošću od 1.200 gledatelja po predstavi. I tu su uistinu posebni, baš kao i po kombinaciji ozbiljnosti i ležernosti.


Gratis predstave, ali...

Moguće i nije prigoda jadikovati, ali jednom treba jasno staviti stvari na svoje mjesto i zapitati se - zar je moguće da se Splitsko-dalmatinska županija oslanja na 80.000 kuna potpore Ministarstva kulture? Ma, nemamo ništa protiv, neka financira i bikijade i..., no ovdje se ne radi o pukoj zabavi, već o kudikamo plemenitijim stvarima, o kulturi.

- Opće poznato je kako uspjeh festivala počiva upravo u sinergiji glumaca i publike - rekao nam je Mlikota kad smo ga konačno ‘ulovili’.

- Ova je godina, kao i lanjska, skromnija programima i ozbiljno se moramo zapitati kako dalje. Opet će cijelu manifestaciju izvući prijateljstvo i entuzijazam. Onako, kako je to bilo na samom startu, kada smo ispred Općine organizirali Susrete. Što ti je sudbina...

Dvadeset volontera i mnoštvo ljudi koji nas primaju otvorena srca izdržat će i ove godine! No ponekad ne možete ljude "ucjenjivati" zanosom - dodaje Mlikota.

Vedran Mlikota i prijatelji


Oprobani recept

A toliko malo treba Zagvozdu, tek 25 kuna po glavi stanovnika da im se vrati iz proračuna i stvar je, kažu, riješena. Jedanaest punih godina Blaženko Dedić na čelu je Udruge “Glumci u Zagvozdu” i s obzirom na iskustvo ne sumnja u uspjeh i ovogodišnjih priredbi.

- Zagvozd je bio po mnogočemu prvi kad se kulturom organizirano pohodilo manje sredine. Po sličnom su receptu utemeljeni i Bjelovarski odjeci kulture (Bok) na čelu s Goranom Navojecem, pa krapinski Gfuk, pjevača i glumca Adama Končića - kaže Dedić i ističe povezanost glumaca i mjesta primjerom Siniše Popovića, glumca koji u Zagvozd dolazi “kao doma”.

I ne samo njega, nego svih onih koji su ovo malo mjesto upisali velikim slovima na kulturnoj mapi Hrvatske.

Glumci stižu u Zagvozd


Poslastica već na startu

Šlag dolazi već na početku Susreta, ove subote s početkom u 19 sati, gdje 800 predviđenih stolica na Trgu glumaca neće biti dovoljno, drže u Zagvozdu. U goste stiže Kerempuhovo “Čudo u Poskokovoj Dragi” Ante Tomića, u režiji Krešimira Dolenčića.

Sedam dana kasnije na rasporedu je “PiturDonalda Churchilla, u izvedbi Gradskog kazališta mladih u Splitu, i režiji Stojana Matavulja.

Romanca o tri ljubavi Antuna Šoljana u izvedbi Hrvatskoga narodnog kazališta iz Mostara stiže 22. srpnja, a za posljednji dramski program 6. kolovoza zadužen je Željko Königsknecht Keno, a u pitanju je urnebesni “Aplauz žalosnom varalici”.

Kako u Zagvozdu glumci nikad nisu osamljeni, i ove će im se godine pjesmom i plesom pridružiti članovi ansambla Lado”, 22. srpnja, na svom jedanaestom gostovanju na istoj lokaciji, te članovi Folklornog ansambla “Kralj Tomislav” iz Novog Zelanda, 30. istoga mjeseca.

Glumci stižu u Zagvozd