Klasična sezona unatoč krizi

sladak život u Dugom RatusobeRačunamo li da je pola sezone iza nas, kraj je srpnja, prvog od dva najvažnija turistička mjeseca u godini, onda dosadašnjim rezultatom možemo biti zadovoljni, pogotovo ako ga promatramo kroz prizmu dvoznamenkastih grčkih, španjolskih ili talijanskih gubitaka. Dosadašnji tijek ljeta sličan je lanjskom: u Makarskoj je, recimo, jedan dan statistika postotak bolja nego lani, drugi je dan postotak lošija. Kampovi su također tu negdje, možda zanemariva dva postotka u minusu. Privatni smještaj će, jer za njega nikad nema točnih podataka, vjerojatno raditi bolje nego 2008., dok bi u zaostatku mogli biti hotelijeri ...

TURIZAM

Klasična sezona unatoč krizi

U posezonu ćemo najvjerojatnije ući mirnije nego u glavnu sezonu. Dok je, naime, špica bila neizvjesna do samoga kraja jer gosti čekaju cijene za 'last minute', jesen je nešto izvjesnija jer hotelijeri već bilježe dobre rezervacije za rujan
 

Piše: Davor Verković / Vjesnik
Izvor: Vjesnik


Rutina najbližih tržišta, lijepo vrijeme i potreba da se unatoč svemu otputuje negdje na more spašavaju i našu sezonu.

Ljetovališta su puna, možemo govoriti o postotku, dva ili tri minusa, ali to je to, u Hrvatskoj traje klasična turistička sezona.

Nijemcima i Austrijancima pritom moramo "podići spomenik" jer dolaze masovno, kao u najboljim godinama, Talijane još čekamo, dok je dolazak Čeha u velikom padu.

Koncesionari hrvatskih autocesta redom najavljuju rezultate slične prošlogodišnjima. Budući da su probijene druge tunelske cijevi Svetog Roka i Male Kapele, na tim se mjestima više ne stvaraju nesnosne gužve, a vrlo je dobar podatak da je u dosadašnjem dijelu godine prepolovljen broj poginulih na cestama.

Turizam će, prema svemu sudeći, državnoj blagajni priskrbiti najveći dio očekivanog i planiranog novca, odradit će svojih dvadesetak posto u BDP-u.

Svoju privlačnost Hrvatska je uvijek, uz ostalo, s pravom gradila na sigurnosti. Kada su nas birali, gosti su znali da dolaze u vrlo sigurnu zemlju čak i u godinama bliskima poraću.

Štoviše, i u vrijeme Domovinskog rata turisti su bezbrižno ljetovali, naravno, ponajprije u regijama koje su bile pošteđene ratovanja, poput Istre.

Stoga je jako bitno da se dva događaja, šibenska bomba i iskliznuće vlaka, uoči početka ključnog turističkog mjeseca, čim prije rasvijetle.

U posezonu ćemo najvjerojatnije ući mirnije nego u glavnu sezonu. Dok je, naime, špica bila neizvjesna do samoga kraja, jer gosti čekaju cijene za 'last minute', jesen je nešto izvjesnija.

Hotelijeri, naime, ističu kako imaju dobre rezervacije za rujan, pa će, ako se rezervacije ostvare, deveti mjesec podebljati u ovim uvjetima zadovoljavajuću sezonu.

Povezani članci

Who's Online

We have 137 guests and no members online