Turizam: Split je veliki događaj

Sa sloganom "Split je veliki događaj", glavni grad srednje Dalmacije postaje sve poželjnije odredište. Dok područje Splitsko-dalmatinske županije u prva tri mjeseca bilježi 15 posto manje registriranih noćenja, grad Split ima 18 posto noćenja više nego lanjske godine. Nakon što je prije nekoliko godina bio predmet poruge, jer su se njegove godišnje statistike uspoređivale s razdobljem nakon Drugog svjetskog rata, Split sada postaje ogledni primjer sve uspješnijeg turističkog grada. Iako je u okruženju otoka, poput Hvara i Brača te čarobne Makarske rivijere, Split ih redovito nadmašuje i po predsezonskom posjetu i po broju manifestacija. U čemu je tajna? ...

Splićani voljom i znanjem nadmašili turistički prosjek

Sa sloganom "Split je veliki događaj" glavni grad srednje Dalmacije postaje sve poželjnije odredište

Piše: Davor Verković / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

Dok se drugi bogomdani prostori (poput Hvara, recimo) uglavnom fokusiraju na dva mjeseca glavne sezone, splitske turističke vlasti rade i vuku cijele godine, jer znaju da neće preživjeti od ta dva, tri mjeseca.

Podrumi

Rezultat? Područje Splitsko-dalmatinske županije u prva tri mjeseca ima 15 posto manje registriranih noćenja, a grad Split 18 posto noćenja više nego lanjske godine. I to u situaciji kada su imali 500 hotelskih kreveta manje nego 2008., jer su zatvoreni hoteli "Marjan" i "Split". Splićani očito imaju volju i znanje izdići se iz prosjeka.


Privlačimo goste

"Fokusirani smo na predsezonu i ulažemo mnogo energije kako bismo privukli goste i izvan ljetnih mjeseci. Samo u ožujku, recimo, 60 posto svih turista koji su posjetili turistička mjesta naše županije završilo je u Splitu. To nije slučajno, jer sustavno radimo i razmišljamo kako da ih privučemo", rekla je Ružica Mikačić, predsjednica splitske turističke zajednice.

Unatrag nekoliko godina stvari se odvijaju po ustaljenom rasporedu: u siječnju se objavljuju natječaji za organizaciju priredbi, a sve mora biti potpuno transparentno. Programi traju od siječnja do prosinca, bez stanke.

Veliku ulogu u turističkom uspjehu grada Splita ima i odlična suradnja gradskih i turističkih struktura, odnosno obilne donacije kojima grad sponzorira turistička događanja.


Split city break odredište

"Od Splita želimo napraviti privlačno city break odredište, reklamiramo ga pod sloganom 'Split je veliki događaj'. A u tom slučaju stalno moramo nuditi nešto originalno. Gost će prvi put pogledati Dioklecijanovu palaču i Peristil, prošetat će Rivom i Bačvicama, ali mi im moramo ponuditi nešto novo i ako dođu drugi, treći put. Nastojat ćemo se ugledati na Barcelonu, onako kako to rade u glavnom gradu Katalonije", ističe Ružica Mikačić.

Usput, city break ture godišnje privuku 250 milijuna ljudi, dakle riječ je o strahovito izdašnom biznisu.


Obnova "Marjana" i "Splita"

Dobro je što bi se ove godine trebali otvoriti i spomenuti hoteli "Marjan" i "Split". Kerumov "Marjan" početkom srpnja imat će 400 soba i pet zvjezdica, a hotel "Split" zvjezdicu manje, ali će pripasti lancu Radisson SAS.

Najavljeno je da će u splitsku luku ove sezone uploviti 240 kruzera, a zasad ni jedan nije otkazao dolazak.

Problemi bi, s druge strane, mogli proizaći iz toga što su im Amerikanci i Japanci godinama najbrojniji strani gosti. Kako je riječ o udaljenim tržištima, pitanje je hoće li, s obzirom na opću krizu, u istom postotku putovati i ove godine.

Nadalje, iz godine u godinu skraćuje se broj čarterskih letova u Resnik. Kroz splitsku zračnu luku lani je prošlo 1,2 milijuna putnika, ali ne treba zaboraviti da su nekada, dok su postojale državne subvencije za zračni promet, godišnje rotacije trajale 24 tjedna, a sada 20 tjedana. Svake godine sezona čartera traje jedan tjedan manje.


"Trgovine moraju radit najkasnije od 1. travnja"

"Borimo se za to da trgovine počnu raditi najkasnije 1. travnja, a ne 1. lipnja. To s neradnim nedjeljama do 1. lipnja velik je promašaj. Pa do lipnja Hrvatsku posjeti više od dva milijuna stranih gostiju, zar su oni manje važni od onih koji će nas posjetiti u špici sezone. Taj zakon hitno treba mijenjati", ističe predsjednica TZ Splita Ružica Mikačić.


Eros na Poljudu

Splitska turistička zajednica trudi se svojim gostima u svakom trenutku ponuditi nešto zanimljivo. U svibnju će se u podrumima Dioklecijanove palače održati Međunarodni festival cvijeća, a ovogodišnja proslava Svetog Duje trajat će 10 dana s programima na brojnim javnim prostorima (tada ujedno počinju i atraktivne smjene straže na Peristilu).

U lipnju će se, uz ostalo, održati Festival uličnih zabavljača koji uključuje besplatne koncerte na javnim površinama na pet gradskih lokacija. Također, za lipanj se najavljuje koncert Erosa Ramazzottija na Poljudu.

Povezani članci

Who's Online

We have 233 guests and one member online

  • admin