Eurobarometar: Hrvatska među top tri turističke destinacije izvan EU

Prema istraživanju Eurobarometra Hrvatska još uvijek nije izgubila na popularnosti i nalazi se u top tri turističke destinacije izvan EU uz Tursku i SAD. Unatoč tome što turistički djelatnici već kukaju zbog malog broja predbilježbi ankete pokazuju kako nema razloga za paniku. Istina, čak 48 posto turista svoj će odmor provesti u vlastitoj domovini, no Slovenci, Slovaci, Česi, Rumunji i Bugari već će se tradicionalno odmarati na Jadranu, pokazala je analiza. Pitanje je samo koliko će potrošiti u izvanpansionskoj ponudi budući da su i inače štedljivi gosti najavili daljnu štednju upravo na šopingu i izlascima u restorane ...

Hrvatska među TOP destinacijama


Ako je suditi prema istraživanju Eurobarometra, hrvatski ugostitelji ne bi trebali strahovati od nedolaska gostiju. Lijepa naša je pri vrhu najpoželjnijih odredišta turista iz Unije.


Izvor: Net.hr


Istraživanja Eurobarometra pokazuju da su građanima Europske unije top-destinacije izvan EU-a Hrvatska, Turska i SAD.

Prema tom istraživanju, 48 posto građana Europske unije odlučilo je provesti odmor u svojoj zemlji, a najpopularnije destinacije u Uniji su Španjolska, Italija, Francuska, Njemačka i Poljska.

Hrvatska je prvi izbor Čeha, Slovenaca, Slovaka, Poljaka i Rumunja, kao destinacija za godišnji odmor.

Zanimljivo je da čak 25 posto Slovenaca ovo ljeto planira boraviti na hrvatskom dijelu Jadrana. Također, iz sezone u sezonu raste broj turista iz SAD-a i Rusije, a zamijećen je i porast broja gostiju iz Kine.

Hrvatska Vlada uvelike se oslanja na zaradu od turizma kako bi popunila državnu blagajnu, a od posljedica globalne financijske krize strahuju i mnogi "turistički divovi", poput Španjolske i Francuske.

Statistike EK pokazuju kako je u odnosu na 2008. zabilježen znatno veći broj neodlučnih turista, tj. putnika koji će svoju destinaciju birati nekoliko dana prije odmora.

Učestali gosti (Nijemci, Mađari...) Hrvatsku preferiraju zbog blizine i brojnih turističkih atrakcija. Statistike su pokazale kako preferiraju putovati osobnim automobilom, zbog čega im je blizina RH veliki motiv za dolazak.

Na pitanje 'kada bi morali štedjeti na odmoru, na čemu bi najviše štedjeli', većina ispitanika odgovorila je da bi šparali na šopingu, te bi smanjili posjete restoranima i wellness centrima.

Prema podacima Europske komisije, Hrvatsku je prošle godine posjetilo više od 9,3 milijuna stranih državljana.

Nepovoljne vijesti stižu i iz specijaliziranih agencija u New Yorku koje prodaju avionske karte za Hrvatsku. Američki pak gosti Hrvatskoj zamjeraju previsoke cijene hotelskog smještaja. U siječnju je zabilježen pad bukinga između 25 i 30 posto.

Bolje vijesti dolaze iz agencija koje se bave organiziranjem kružnih putovanja luksuznim brodovima po Jadranu. Taj segment jedini za sada ne bilježi nikakve gubitke.

Nevenka Komarica, predstavnica Hrvatske turističke zajednice za SAD, se nada da će hrvatsko Ministarstvo turizma poduzeti odgovarajuće mjere, jer, upozorava, Hrvatska je kao turistička destinacija još uvijek relativno skupa u odnosu na druge europske zemlje.

Povezani članci

Who's Online

We have 175 guests and no members online