Apartman za 50 eura spašava ljeto u Dalmaciji

Mjeseci koji su pred nama proći će u znaku borbe da turistički minusi koji su izvjesni i Hrvatskoj u ovoj godini budu što manji, odnosno da ne budu veći. Kako sad izvješća sa tržišta i stanja bukinga pokazuju, tek je trećina hrvatskih turističkih kapaciteta prodana, dok se za 70 posto gostiju, koji se tek trebaju odlučiti hoće li u Hrvatsku, valja izboriti. Trenutno jedino privatni smještaj bilježi bolju prodaju od lanjske. Razlog za to je, kažu u Hrvatskoj udruzi putničkih agencija, sigurno u tome što su privatni iznajmljivači prilagodili svoje cijene tržišnoj situaciji i značajno ih snizili za razdoblje predsezone i posezone. Tako se, na primjer, četveroležajni apartman u Dalmaciji, koji se u travnju prodavao donedavno za 60 eura, sada prodaje za 50 eura, što je na tržištu dobro odjeknulo, pa je buking apartmana i privatnih kuća jedini u plusu ...

KAKVA ĆE NAM BITI SEZONA
 
Apartman za 50 eura spašava ljeto u Dalmaciji


Četveroležajni apartman, koji se u travnju prodavao donedavno za 60, sada košta 50 eura, pa je buking apartmana i privatnih kuća trenutačno jedini u plusu
 
Piše: Ružica Mikačić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Mjeseci koji su pred nama proći će u znaku borbe da turistički minusi koji su izvjesni i Hrvatskoj u ovoj godini budu Privatni iznajmljivačišto manji, odnosno da ne budu veći od onih koje službeno procjenjuje Svjetska turistička organizacija - kazao je, medu ostalim, Damir Bajs, ministar turizma, nakon sastanka održanog sa predstavnicima svih strukovnih udruga u turizmu, HTZ-om i privatnim sektorom, a o temi analize stanja i procjene turističke 2009. godine.
 
Kako sad izvješća sa tržišta i stanja bukinga pokazuju, tek je trećina hrvatskih turističkih kapaciteta prodana, dok se za 70 posto gostiju, koji se tek trebaju odlučiti hoće li u Hrvatsku, valja izboriti.
 
Dnevna je to utakmica u kojoj će se za iste goste boriti sve mediteranske turističke velesile, a Hrvatska sadašnji minus, koji je još uvijek manji od konkurenata, mora pokušati zadržati aktivnom tržišnom politikom.
 
Prvi je to put da je turistička struka korigirala dosadašnje službene prognoze turističkog prometa u ovoj godini prema padu dolazaka gostiju u odnosu na lani.
 
Ako to bude optimističnih tri posto manje turista nego što nas je posjetilo 2008. godine, značilo bi to oko 350.000 gostiju manje i gotovo dva milijuna noćenja manje.
 
No, koliko bi se takvi minusi mogli odraziti i u financijskim učincima sezone, nitko ne može prognozirati, jer sve upućuje na to da će se gosti odlučivati u posljednji trenutak za odmor, čekati niže cijene i atraktivniju ponudu za isti novac.
 
Rezime je to višesatnog sastanka održanog iza zatvorenih vrata za javnost na kojemu je, kako je rečeno, struka imala jedinstveno mišljenje o trenutačnom stanju i procjenama sezone.
 

Glavobolja hotelijera
 
Najveće probleme u prodaji i rezervacijama na startu predsezone imaju hotelijeri, od kojih su neki prodali tek deset posto ukupnih kapaciteta. Prodaja kampova ide znatno bolje, a privatni smještaj za sada jedini bilježi bolju prodaju od lanjske.
 
Razlog za to je, kažu u Hrvatskoj udruzi putničkih agencija, sigurno u tome što su privatni iznajmljivači prilagodili svoje cijene tržišnoj situaciji i značajno ih snizili za razdoblje predsezone i posezone.
 
Tako se, na primjer, četveroležajni apartman u Dalmaciji, koji se u travnju prodavao za 60 eura, sada prodaje za 50 eura, što je na tržištu dobro odjeknulo, pa je buking apartmana i privatnih kuća jedini u plusu.
 

Izlet i wellness
 
Ocjenjujući kako je glavna sezona u cijelosti još otvorena. Hrvatska udruga hotelijera savjetuje da se ne ide u linearno spuštanje cijena, nego u obogaćivanje ponude za istu cijenu.
 
Naime, goste bi se trebalo pridobiti akcijama na način da im se ponude izlet, dodatna usluga, wellness ili neki drugi sadržaj kojim će se obogatiti odmor za istu cijenu.
 

Očekuje se pomoć Mesića i Sanadera
 
Govoreći o kompliciranoj situaciji u kojoj se nalaze sve turističke zemlje, u kojoj treba učiniti sve da se Damir Bajspridobije gosta, Franco Palma iz HUH-a kazao je kako bi se idućih mjeseci i predsjednik Mesić i premijer Sanader trebali aktivno uključiti u turističku promidžbu i pomoć hrvatskom turizmu.
 
Ministar Bajs je, odgovarajući na pitanje zašto u nekoliko mjeseci značajno mijenja procjenu turističkog prometa u ovoj godini, kazao kako se stanje na tržištu mijenja iz dana u dan, pa je i Svjetska turistička organizacija u zadnja tri mjeseca čak četiri puta korigirala svoje procjene, a tako če biti i idućih mjeseci.

Povezani članci

Who's Online

We have 217 guests and no members online