Agencije: Pravovremene i učinkovite mjere Ministarstva turizma

Agencije - članice Udruge hrvatskih putničkih agencija ocjenjuju mjere Ministarstva turizma  pravovremenima i učinkovitima. Pad potražnje za turističkim uslugama i zrakoplovnih putovanja prema i iz Hrvatske, u nas se osjetio s pomakom od oko dva mjeseca u odnosu na situaciju u Europi. Odmah potom Ministarstvo turizma je krenulo s prijedlogom mjera za premošćenje negativnih učinaka, te sazivanjem povjerenstva u kojem aktivnu ulogu ima i predstavnik UHPA-e. Na natječaj za udruženo oglašavanje javilo se i više subjekata nego se prvobitno očekivalo, ugovori su u siječnju već potpisani, sredstva prebačena domaćim agencijama i one ih, ovisno o dogovoru s inozemnim partnerima doznačila u inozemstvo. Veliki nedostatak naše ponude, atraktivni i raznoliki destinacijski sadržaji, nastoji se premostiti poticanjem destinacijskih menadžment kompanija da kreiraju nove sadržaje za koje mogu dobiti i bespovratne potpore Ministarstva turizma. U tijeku je nekoliko javnih poziva Ministarstva ...

 

UDRUŽENJE HRVATSKIH PUTNIČKIH AGENCIJA
 
Pravovremene i učinkovite mjere Ministarstva turizma
 
Izvor: UHPA
 
Agencije, jasno, u najskorije vrijeme, očekuju da Vlada povoljno odgovoriti i na dodatne zahtjeve koje je UHPAObiteljski odmor u Hrvatskoj uputila Ministarstvu turizma, imajući u vidu da turistima nije važno samo sniženje cijena smještaja (i ako on čini značajan iznos ukupnih troškova putovanja), nego ukupni troškovi putovanja uz istovremeno ispunjenje osobnih motiva svakog člana obitelji i sadržaja u destinaciji.
 
Veliki nedostatak naše ponude, atraktivni i raznoliki destinacijski sadržaji, nastoji se premostiti poticanjem destinacijskih menadžment kompanija da kreiraju nove sadržaje za koje mogu dobiti i bespovratne potpore Ministarstva turizma.
 
U tijeku je nekoliko javnih poziva Ministarstva.
 
Hrvatska je prvenstveno zemlja za obiteljski odmor i tijekom boravka, uz prihvatljivu cijenu, zadovoljstvo i ispunjenje moraju naći i roditeljii i djeca raznog uzrasta ili ostali suputnici.
 
I ako su mjere za omogućavanje sniženja cijena smještaja i zadržavanje stručne radne snage vrlo važne, podjednaku važnost ima i izjednačavanje načina oporezivanja domaćih agencija s načinom kako je to riješeno u zemljama EU (samo oporezivanje agencijske neto razlike u cijeni) odnosno oporezivanje svih agencijskih usluga po stopi po kojoj se oporezuju i usluge smještaja, sniženje cijena prijevoza (cestarine, cijene trajekata, PDV-a na autobuse za turističke izlete), razvoja destinacijske ponude (financiranje izleta i tura s garantiranim polascima izvan glavne sezone, ukidanje PDV-a na cijene ulaznica, dodatnih poreza na usluge turističkih vodiča) i dr.
 
Uz oglašavanje, agencije smatraju da je za plasman cjelokupne hrvatske turističke ponude nužna i dodatna osobna obrada tržišta, t.j. osobno kontaktiranje inozemnih partnera i nastupi na turističkim i specijaliziranim sajmovima i poslovnim radionicama, te i u tom smislu, kao i za oglašavanje, traže da im se omoguće novčani poticaji.
 
UHPA (uhpa.hr, www.putovanja.hr, www.croatia-travel.org) s optimizmom očekuje nastavak vrlo dobre suradnje s Ministarstvom turizma te da će i naredne mjere biti jednako učinkovite kao i dosadašnje.

Povezani članci

Who's Online

We have 117 guests and one member online

  • admin