Privatni iznajmljivači ne boje se krize

turizamU Njemačkoj i Austriji prodaja godišnjih odmora u Hrvatskoj pala je za hotele, ali je porasla za privatni smještaj za do 10 posto. Generalno, primijećeno je da će turisti ove godine na individualna automobilska putovanja i da će biti u privatnom smještaju ili kampovima. Osim što će sami voziti na odmor, turisti će ove godine smanjiti odmor za koji dan. - Dosta je i onih koji čekaju da vide kako će se razvijati gospodarska situacija - kažu u slovenskoj agenciji Bonus. Slično se ponašaju i Britanci, koji računaju na last minute i velike popuste... A da bi sve uspjelo, iz udruge je iznajmljivačima, koji imaju približno 400.000 od milijun postelja u hrvatskom turizmu, poručeno da budu pojačano na internetu koji će mnogi Europljani pojačano pretraživati zbog last minutea, te da budu gostoljubiviji nego prijašnjih godina prema gostima koji dolaze na dvije, tri noći ...

ZIMMER DAJ

Privatni iznajmljivači ne boje se krize

Dobre su vijesti iz Europe o privatnom smještaju samim iznajmljivačima očekivane

Piše: Radmila Kovačević / Večernji List
Izvor: Večernji List

Europljani ove godine prednost pred hotelima daju jeftinijem privatnom smještaju- Privatni je smještaj već lani odskočio i zabilježio rast posjeta od sedam posto, dok se turizam u cjelini vrtio oko plusa, jedan do dva posto. Vjerujemo da ćemo ove godine imati gostiju najmanje kao i lani, a nećemo se previše iznenaditi i s kojim postotkom plusa - kaže predsjednik Udruge iznajmljivača obiteljskog smještaja pri HGK Nedo Pinezić.
 
A da bi sve uspjelo, iz udruge je iznajmljivačima, koji imaju približno 400.000 od milijun postelja u hrvatskom turizmu, poručeno da budu pojačano na internetu koji će mnogi Europljani pojačano pretraživati zbog last minutea, te da budu gostoljubiviji nego prijašnjih godina prema gostima koji dolaze na dvije, tri noći.
 
 
 
SEZONA 2009.
 
Europljani prednost pred hotelima daju jeftinijem privatnom smještaju

 
Štedljivi Nijemci iz hotela prelaze u 'zimmer frei'
 
turizamDirektorska su primanja ostala nepromijenjena, obiteljski budžet krizom okrnjen samo djelomično, za godišnji ne manjka, ali minhenska obitelj koja tradicionalno ljetuje u hotelima ove će godine svejedno u jadranski - zimmer frei.
 
- Želim da djeca vide i drugu stranu. Kriza je i moraju naučiti da se u takvim vremenima mora skromnije ponašati, glasi objašnjenje.
 
Kupac, minhenski direktor E. H., demonstrirao je tako poznatu njemačku disciplinu s novcem, no mnogi će Nijemci jeftiniji smještaj u apartmanima i kampovima ove godine birati isključivo iz potrebe.
 
- Odmor u hotelima Nijemci trenutačno traže manje nego lani, a privatni smještaj prodajemo čak deset posto bolje - veli Selimir Ognjenović, direktor njemačkog specijalista za Hrvatsku ID Riva toursa.
 
Odmor u kampuOdmor u privatnim sobama, apartmanima i vilama, te u kampovima na hrvatskoj obali, bolje se od hotelskog trenutačno prodaje i u Austriji.
 
- Organizatori putovanja specijalizirani za privatni smještaj vele da im prodaja čak ide bolje nego lani - kaže Ranko Vlatković, direktor Hrvatske turističke zajednice u Beču.
 
U korist individualnih automobilskih putovanja, privatnog smještaja i kampova govore i informacije iz Nizozemske. Avionski aranžmani za Grčku, Španjolsku, Tursku i Hrvatsku u toj su zemlji prema lani u padu 25 do 40 posto. Istodobno, putovanja vlastitim prijevozom krajem siječnja bila su u laganom porastu.
 
 
Turisti će manje u hotele, više u privatni smještaj
 
Česi su, slično kao i Slovenci, vjerni gosti privatnog smještaja i kad nije kriza, pa će tako biti i ove sezone. Može se očekivati jedino da će zbog štednje mnogi za koji dan skratiti odmor.
 
U Sloveniji, gdje podaci variraju od dvoznamenkastih minusa do dvoznamenkastih pluseva, Zimmer frei također ostaje broj jedan.
 
- Dosta je i onih koji čekaju da vide kako će se razvijati gospodarska situacija - kažu u slovenskoj agenciji Bonus.
 
Slično se ponašaju i Britanci, koji računaju na last minute i velike popuste.
 
- Cijena je presudna, bolje prolaze aranžmani s popustom te all inclusive paketi. U Hrvatskoj se Istra trenutačno bolje prodaje od juga, a u cjelini se brojke vrte oko lanjskih - veli Meri Matešić, direktorica londonskog HTZ-a.
 
Rezultat sličan lanjskom, što je i cilj hrvatskih turističkih vlasti, zasad se smiješi i iz Italije. U toj je zemlji sezona zimskih putovanja završena s minusom 1,6 posto, pa se računa da ovi tradicionalni gosti privatnog smještaja mogu maksimalno toliko podbaciti i ljeti.
 
Neizvjesnost je velika, no, kako sada stvari stoje, privatni iznajmljivači mogli bi u ovoj kriznoj godini imati ponajmanje problema.

Povezani članci

Who's Online

We have 496 guests and one member online

  • admin