Milijun Slovenaca kupat će se na Jadranu

U situaciji kada prva ovogodišnja izvješća s turističkih tržišta u Europi sliče više crno-bijelim mozaicima, jer na svaku dobru poslovnu vijest iz turizma stigne odmah i barem jedna loša, iz Slovenije prema Hrvatskoj ovog trenutka pušu samo dobri turistički vjetrovi! Za razliku od političkih podmetanja koja kreću gotovo svakodnevno u posljednje vrijeme od naših sjevernih susjeda prema Hrvatskoj, prema simpatijama koje pokazuju za hrvatski turizam i odmor na Jadranu, Slovenci kao da potpuno ignoriraju svoje političare. Hrvatski Jadran i dalje im je apsolutno najdraže mjesto odmora, a prve rezervacije za sezonu 2009. kod slovenskih turoperatora i agencija pokazuju da će i u ovoj godini svaki drugi Slovenac za svoj godišnji odmor krenuti prema Hrvatskoj ...

 GRAÐANI DEŽELE IGNORIRAJU POLITIČARE PRI ODABIRU ODMORA

 Milijun Slovenaca kupat će se na Jadranu

Piše: Ružica Mikačić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Događa nam se tako potpuni turistički apsurd u kojemu sa zebnjom i neizvjesnošću gledamo prema tržištima čije zemlje nas apsolutno doživljavaju kao prijatelje, poput Njemačke, Austrije, Češke i drugih, a Slovenci, čija
politika i formalno zaustavlja put Hrvatske prema Europskoj uniji, uz cijeli niz uvijek novih dnevnopolitičkih i graničih nadmudrivanja, nimalo ne dvoje oko mjesta svojeg ovogodišnjeg odmora. Bit će to, kažu - Hrvatska!


Zavidni Turci i Španjolci

Potvrdio je to i upravo završeni međunarodni sajam turizma u Ljubljani, na kojemu su Turci, Španjolci, Srbi, Austrijanci i Crnogorci mogli samo sa zavišću promatrati naklonost slovenskih turista prema hrvatskoj obali, ne shvaćajući kako se to slovenska dnevna politika nije ni na koji način "prelila" u turistički biznis.

Naime, HTZ-ov štand na tom sajmu imao je središnje mjesto, na kojemu su redom iskazivane pozitivne poslovne procjene po kojima će Hrvatska i u ovoj godini imati milijun turističkih dolazaka Slovenaca, kao i lani.

Doduše, trenutačna naklonost može se, tvrde poznavatelji slovenskih turističkih kretanja, promijeniti ako se sadašnja zabrinutost Slovenaca za nadolazeću recesiju pretvori u realan strah od pada standarda i odricanje od
ljetnih putovanja.
Ali to, s druge strane, može rezultirati i skretanjem dijela Slovenaca od putovanja u Grčku ili Tursku prema obližnjoj Hrvatskoj.

A prvi veliki dolasci očekuju se, kao i prijašnjih godina, za prvosvibanjske blagdane, kada Slovenci Praznik rada spoje s Praznikom osvobodilne fronte 27. travnja u jednotjedni odmor.

Tako se ove godine samo u prvom tjednu svibnja očekuje oko 70 tisuća Slovenaca. Kako se ni promotivne akcije s hrvatske strane ne zapostavljaju, čime bi se idućih mjeseci trebala dodatno učvrstiti vodeća pozicija Hrvatske
kao najdraže zemlje za odmor Slovenaca, čini se da slovensko crveno svjetlo hrvatskim pristupnim pregovorima za ulazak u članstvo EU-a, osim neugodna iznenađenja u Hrvatskoj, barem u turizmu nije za sada ostavilo posljedice.

Štoviše, ovih turbulentnih mjeseci za turističku industriju, punih straha i nezvjesnosti, Slovenija za Hrvatsku postaje rijetko stabilno turističko tržište. Slovenskoj politici usprkos.


HTZ u Ljubljani očekuje rekordnu godinu

Ni jednog trenutka se u turističkom poslu i među slovenskim partnerima ne osjeća bilo kakva napetost. Svi odbijaju bilo kakve razgovore o politici jer je odvajaju od posla. A sva trenutačna saznanja govore kako bi se trebala ponoviti najbolja turistička godina do sada, s milijun dolazaka, čime su Slovenci na drugome mjestu po broju u Hrvatskoj, odmah iza Nijemaca - kaže Goran Blažić, direktor HTZ-a u Ljubljani. Zasad nema nikakvih naznaka da se očekivanja ne ispune.


Četrdeset tisuća kuća

Osim onih Slovenaca koji svake godine već od ranog proljeća krenu prema jadranskom jugu u hotele i apartmane, Slovenci u Hrvatskoj imaju i oko 40 tisuća kuća za odmor u vlasništvu, pa su i na taj način usmjereni k našem Jadranu.

Povezani članci

Who's Online

We have 295 guests and no members online