Naprid, šijaj!

Evo na, ipak. Napokon nakon toliko toga, kako to ide kod nas. Trebalo se dogoditi niz nesreća da netko prvi pametan kaže stop i dosta. Taj je bio Ðuro Župan iz Obrovca. U objektu seoskog turizma Mićanovi dvori što djeluje u sustavu njegova Riva centra provedena je stručna obuka skipera i voditelja sportskog i rekreacijskog raftinga na kojoj se iznad svih očekivanja okupilo čak 72 uglavnom mlada polaznika sa područja dalmatinskih županija. Edukacija na Zrmanji obavljena je pod kapom Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske gorske službe spašavanja i Hrvatskog kajakaškog saveza ...

NAPRID ŠIJAJ

Obukom na brzim vodama do manja briga

U Mićanovim dvorima kod Obrovca provedena stručna obuka skipera i voditelja raftinga

Piše: Pero Livajić / Zadarski regional
Izvor: Zadarski regional

Edukacija raftera je obavljena pod kapom i pokroviteljstvom Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske gorske službe spašavanja i Rafting sekcije Hrvatskog kajakaškog saveza.rafting


Licencija i kvalifikacija

Teorijska i naravno praktična nastava provedena je tijekom dva dana u blizini Kruševa, a osmero iskusnih, kvalificiranih i verificiranih pripadnika iz HGSS- a održalo je niz predavanja.

Teme su se kretale od osnovnih tehnika spašavanja, preko raznih načina transporta unesrećenih osoba, kartografije i pružanja medicinske pomoći, pa sve do pravilnog korištenja opreme i tehničkih pomagala.

- Poznato je da naš centar stalno inzistira na apsolutnoj sigurnosti i legalnosti posla. Upravo zbog toga smo sa našim poznanicima, prijateljima i partnerima pokrenuli inicijativu prema državnim tijelima u smislu obuke i licenciranja raftingaša.

Bez konačnog certificiranja djelatnosti i njenih uposlenika nema napretka ovoj izuzetno popularnoj grani sportsko-ekološkog turizma. Očekivali smo dvadesetak kandidata, a na kraju ih se odazvalo skoro četiri puta iznad toga - otkrio nam je zadovoljni organizator susreta i seminara.


Ljubitelji adrenalina i izobrazba

Učenjem i savladavanjem temeljnih vještina pustolovne aktivnosti na vodi pridonosi se kvaliteti, sigurnosti, ali i pravnoj uređenosti djelatnosti po kojoj je naša zemlja, Cetina, Zrmanja, postala prepoznatljivija i ušla u red najprimamljivijih destinacija ljubiteljima adrenalina.

Jednogodišnje licencije za sada su prijelazno rješenje i vrijedit će samo za naredno ljeto kada bi definitivno morali biti gotovi pravilnici o provođenju izobrazbe za rafting i kajak.


Kormilari dosad bez certifikata

Između sedamdesetak skipera i voditelja čamaca bilo je i iskusnih momaka koji gumenjacima upravljaju godinama, ipak bez ikakvih certifikata.

- Tražili smo da se u vezi toga nešto napravi na razini države, ali nitko nije učinio ništa. Tek sada kada su zaredale tragedije minulog ljeta netko se sjetio i podržao nas - ljutito je zborio crnokosi raftingaš koji je želio ostati anoniman.

Bilo bi, kaže, dobro kad bi zatvorilo sve agencije u Hrvatskoj koje se bave sličnim poslom, jer nitko ne udovoljava zakonskim propisima. Problem je nastao, tvrdi, lani s donošenjem novog zakona o turizmu koji je odredio da za davanje usluga pustolovnih rekreacija djelatnici moraju biti stručno osposobljeni, no Ministarstvo nije izdalo pravilnik po kojem bi se edukacija obavljala.

Nije propisano tko ih treba obučiti, kakve sposobnosti voditelj rafta treba imati, kakav ispit mora položiti i tko mu treba izdati dozvolu za rad.

Zato su svi voditelji bez papira, bez obzira na to kakve kvalifikacije imali i nitko se ne bavi legalno raftingom jer ne može udovoljiti zakonskim uvjetima.


Prve Cetina i Zrmanja

Početkom iduće godine bit će konzultirani svi zainteresirani za donošenje jedinstvenog pravilnika o stručnoj osposobljenosti vodiča i pratitelja na raftingu i canyoningu kako bi isti zaživio prije idućeg ljeta.

Programi obuke bit će različiti na različitim lokacijama, zbog drugačijih prirodnih uvjeta. Tako bi vodiči na Zrmanji imali jednu vrstu programa, a na Cetini neki drugi sadržaj.

Ono što će svi morati imati je obveza da obrt ili agencija posjeduje dozvolu za rad, da je registriran, da ima propisanu opremu, da su sudionici izleta osigurani, a maloljetne osobe imaju dozvolu roditelja.

Povod za konačan obračun s procvjetalim nelegalnim aranžmanima tragična je smrt mlade Francuskinje, pored Brela, prošlog kolovoza.

Članovi GSS-a prilikom izvlačenja tijela mlade Francuskinje


Bog neka nas čuva

Poznato je da spuštanje gumenjacima na brzim rijekama kod nas prosječno traje tri sata, za što svaki turist treba platiti 200 kuna. Pouzdani izvori kažu pak da taj isti izlet po opasnim brzacima neki nude za samo 80 kuna, a kakvu sigurnost nude i tko život osam do petnaest ljudi u čamcima preuzima na svoju odgovornost nitko ne zna.

Posade gube živote zbog aljkavosti mjerodavnih i hoće li možda morati stradati netko njima blizak da se pokrene cijela stvar, često se pitaju nelicencirani i visoko profesionalni skiperi pogledavajući prema čuvarima zakona i državnih pečata s Markova trga.