Projekti obnove naših starih sela

Etno-eko seloStaro selo DućeZa program poticanja obnove zapuštenih sela „Etno-eko“ Splitsko-dalmatinska županija u posljednje tri godine za 36 općine (među njima i Općinu Dugi Rat koja je kandidirala stara sela Jesenice i Duće, op.ur. ), koje su zainteresirane za obnovu svojih naselja odobrila je ukupno 4,2 milijuna kuna nepovratih sredstava. Dio sredstava za uređenje 2005. godine odobreno je za devet općina, četrnaest u 2006. godini dok su sredstva prošle, 2007. godine odobrena trinaest općina. Splitsko-dalmatinska županija projekt je izradila, kaže Joško Stella, pročelnik Upravnog odjela za turizam, da bi postigla dva cilja. Prvo bi se uveo red u prodaju nekretnina strancima a život bi se vratio u opustošena naselja ...

SPLITSKO-DALMATINSKa ŽUPANIJa IZDVOJILA JE 4,2 MILIJUNA KUNA ZA PROJEKTE OBNOVE

U selima Zagore i otoka može prenoćiti 20 tisuća gostiju

Najveća županija u Hrvatskoj projekt etno-eko izradila je da bi obnovila i život vratila u pusta sela te uvela reda u prodaju nekretnina strancima

Piše: Magdalena Družijanić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

- Županija zapravo sufinanciranjem pomaže izradi detaljnih planova uređenja kuća i urbanističkih planova, odnosno geodetskih i konzervatorskih podloga – kaže pročelnik Joško Stella.

etno-eko selo

Sezona duža šest mjeseci

Županija potom u selu otkupi kuću ili dvije, za uređenje lokalnog muzeja ili slično. Dalje sve ide samo od sebe; jedna obnovljena kuća povlači uređenje druge, jedan susjed uređuje kuću za smještaj, drugi konobu a treći suvenirnicu.

U nekim selima već postoje mogućnosti smještaja gostiju, premda većinom tek neki mogu prihvatiti izletnike. No mnogi bi se mogli orijentirati na izletničko-smještajni ili isključivo smještajni turizam te time ponuditi barem dvadeset tisuća dodatnih kreveta i produžiti turističku sezonu na gotovo šest mjeseci, objašnjava naš sugovornik.

Takva sela, osim što su zaštićena kao kulturni ambijentalni spomenici, kriju još mnogo toga. Kokorići pored Vrgorca, Murvica na Braču, Humac na Hvaru te Gornja Podstrana u istoimenoj općini rekao bih, ističe Stella, dobili su najviše sredstava a i do sada su postigli najviše.

U Kokorićima tako postoji etnografska zbirka kao i bogato lovno područje. Murvica na otoku Braču ima jedinstvene kamene ulice, specifično popločane. tamo obitavaju endemske vrste kukaca kao i jedna od najvećih kolonija šišmiša na Jadranu. Na vrhu otoka Hvara smješten je Gornji Humac s kojega „puca“ pogleda na cijeli Brač, Hvar, Korčulu...

Staro selo Jesenice

Sela iz 15. stoljeća

Mnoge kuće u selu datiraju iz 15. stoljeća a tu su i seoske ulice izgrađene tako da se kišnica niz njih slijeva u spremnik dovoljan za opskrbu cijelog sela. U Gornjoj Podstrani nalazi se “čitovnica” odnosno prostor namijenjen različitim društvenim događajima a u planu je otvorenje galerije sa stalnim postavom slika umjetnika Ante Kaštelančića, kaže nam Tihomir Minigo, predsjednik udruge „Gorica“, koja sa 50-ak članova aktivno sudjeluje na obnovi Gornje Podstrane.

Osim toga, tvrdi Minigo, i sjedište svoje udruge planiraju prebaciti u Gornju Podstranu nakon čega bi se povezali sa ostalim sličnim udrugama u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Staro selo Jesenice


Radošići, Divojevići, Jesenice, Duće...

Sredstva su 2007. godine odobrena i selima Divojevići i Radošići u općini Lećevica, Velikom Godinju kraj Vrgorca, Velom i Malom Grablje na Hvaru, Grohotama na Šolti, Dolu u Općini Postira, Botić-Oporu u Općini Prgomet, Naklo-Tavnicama u Općini Lokvičići te Jesenicama i Dućama u Općini Dugi Rat.

Staro selo Duće


Francuska kolonija na Hvaru

Tri do četiri kuće u Malom Grablju na otoku Hvaru htjeli su kupiti Francuzi no lokalna zajednica i stanovništo oštro se tome usprotivila, priča Stella. Trenutno pregovaraju o koncesiji na određeno vrijeme(deset do petnaest godina) i ako padne dogovor Francuzi će u Grablju otvoriti umjetničku koloniju koja će raditi tokom cijele godine.

Staro selo Duće


Povezani članci

Who's Online

We have 221 guests and no members online