Koliko zapravo troše stranci na odmoru u Hrvatskoj?

Prigovarajući na lošu ponudu i sadržaje, na kulturu i zabavu stranci prosječno potroše tek tri eura na dan, dok većinu novca ostavljaju u restoranima i kafićima. Posljednje istraživanje Instituta za turizam Tomas tranzit pokazalo je da strani turisti na putu prema jadranskim odredištima po osobi potroše samo 20 eura, od toga 62% ide na gorivo i cestarinu. Istraživanje je pokazalo i poražavajući rezultat: usputnu turističku atrakciju posjeti tek pet posto gostiju. Anketiranje 4476 gostiju u sedam primorskih županija, u 88 turističkih mjesta, pokazalo je da stranci iz 12 emitivnih zemalja prosječno po danu troše 48,91 eura. Struktura te potrošnje, na žalost, ne ide nam u prilog. Dakle, koliko i na što zapravo troše stranci na odmoru u Hrvatskoj? ...

Piše: Davor Verković / Vjesnik
 
Uvriježeno je mišljenje da su Talijani odlični gosti i da mnogo troše, za razliku od, recimo, štedljivijih i proračunatijih Nijemaca ili još "zakopčanijih" Čeha ili Nizozemaca. No je li zaista tako?
 
Hvaljen je i domaći gost koji ne štedi ako se dobro provodi, koji će dobro pojesti i popiti. Direktori agencija tvrde da se Hrvat teško odlučuje za putovanje, ali kada se napokon pokrene, onda je sjajan turist.
 
Spomenuti institut za turizam  proveo je anketu na 4476 gostiju u sedam primorskih županija, u 88 turističkih mjesta, koja je pokazala da stranci iz 12 emitivnih zemalja prosječno po danu troše 48,91 euro.
 
Struktura te potrošnje, na žalost, ne ide nam u prilog. Na smještaj se troši prosječnih 17,64 eura, hranu 15,29 i piće 5,23. Na kupnju samo 3,33 eura, sport i izlete 4,24, a kulturu i zabavu 2,58 eura. Osnovne usluge progutaju golem postotak potrošnje.
 
Kada su ih pitali što Hrvatskoj nedostaje u odnosu na konkurentske destinacije, stranci su odgovarali: loši su vam sadržaji boravka, zabava, sport, mogućnosti rekreacije i kupnje, imate loše prezentiranu kulturnu baštinu...

Može se zaključiti da bi gosti trošili više, ali nemaju na što, odnosno ne nudi im se dovoljno izazovnih prilika da otvore novčanike
 
Ne troše, naravno, svi jednako. Kada je u hotelu, gost će po danu potrošiti 80,17 eura, u privatnom smještaju 44,90, a u kampu oko 34 eura. U to su uračunati i smještaj i hrana te sva ostala potrošnja.
 
Najviše troše nautičari, u prosjeku 71,56 eura. Ako su na unajmljenom plovilu, potrošnja se penje na respektabilnih 139,48 eura dnevno, dok će se na vlastitu plovilu zadovoljiti s 55,43 eura.

I kod nautičara je struktura potrošnje relativno nezadovoljavajuća. Nešto manje od 13 eura potrošit će u ugostiteljskim objektima, na kupnju daljnjih 9,67 eura, dok će za kulturu i zabavu potrošiti mizernih 3,14 eura.
 
Gosti s kruzera posebna su priča. Amerikanci se redovito žale da u Dubrovniku novac nemaju na što potrošiti. Ponuda suvenira je, tvrde, vrlo loša. Statistika otkriva da prosječna dnevna potrošnja putnika s kruzera iznosi 39 eura, uglavnom na hranu i piće. Najviše ostave u Zadru, 82 eura, najmanje u Korčuli - 32.