Predsjedniče, evo zašto Fredi Fiorentini mora otići!

Fio, adio!Fio, adio!Svi smo mi ovih dana sportski direktori Hajduka. Kupujemo, prodajemo, 'guglamo' u potrazi za idealnim pojačanjima, dižemo živce ženama i barmenima koji nas po cijele dane i noći slušaju kako s mobitelom na uhu i žesticom u grlu saniramo bolna mjesta u momčadi. Na žalost, nitko od nas nije sportski direktor Hajduka jer to je mjesto već odavno popunjeno. Pače, imaju 'bijeli' čak dva sportska direktora, a to što se od njih dvojice teško može napraviti jedan sposoban problem je što, čini se, nikoga ne zabrinjava. Osim nas. Novinara koji bi da napokon mogu pisati o pravim transferima i pravim igračima, i navijača koji bi da ih napokon okolina prestane doživljavati teškim naivcima ...

ŽIVOT NA SJEVERU - FIO, ADIO!

Predsjedniče, evo zašto Fredi Fiorentini mora otići!

Piše: Vinko Vuković
Izvor: SD

Fredi Fiorentini Hajdukov je sportski direktor broj jedan. Član tročlane uprave zadužen za struku, kako mu se službeno naziva funkcija nakon što je pod još uvijek misterioznim okolnostima avancirao u nedavnom klupskom preoblikovanju.

Fio, Adio!
Fio, adio!


Umjesto da bude kažnjen za gomilu gluposti što su se za njegova direktorskoga mandata dogodile, pa makar i na temelju zapovjedne odgovornosti, Fio je nagrađen za vjernost. Umjesto da ga se svede u okvire činovnika, zaduženog, recimo, za listanje starih novina, Fiorentiniju je dano u zadatak pronalaženje novih igrača. Umjesto da ga pretvore u kancelarijskoga ćatu, on je postao najveća faca na drugome poljudskom katu. Umjesto da ga smjeste tamo gdje mu greške nitko neće vidjeti, njemu je i dalje omogućeno da griješi na štetu svih nas koji od Hajduka i za Hajduka živimo.

Osim na svoju štetu, naravno. I svoje 25.000 kuna teške mjesečne bušte.

Fredi Fiorentini je već godinama na Poljudu. Na funkcijama koje traže ne samo predanost - koju mu nitko ne može osporiti - nego još više odgovornost i sposobnost. Pokažite mi nekoga tko misli da je Fiorentini odgovoran i sposoban nogometni funkcionar i ja ću vam pokazati kako izgleda čovjek koji već devet godina živi u zabludi.

Nakon Fiorentinijeva prošlogodišnjega ustoličenja na poziciju člana Uprave zaduženoga za struku, Torcida se oglasila priopćenjem koje je, kao i sve dobro što Klub navijača Hajduka načini, ostalo na medijskoj margini.

No, da se ne zaboravi tko je bio jedini istinski vizionar u novovjekoj Hajdukovoj priči evo vam 'copy/paste' podsjetnika na priopćenje, odnosno 'otvoreno pismo Nadzornom odboru' objavljeno 28. studenoga 2008. godine:

torcida

- Vizija novog Hajduka kod nas najmanjih dioničara svakako se zrcalila u nadi kako će u novi Hajduk doći i novi ljudi, s novim idejama i projektima. Nažalost izgleda da će to ostati samo neostvarena želja. Jer kako drugačije protumačiti činjenicu da ste na čelo struke postavili čovjeka čiji je dugogodišnji (ne)rad, odnosno angažman u i oko Hajduka, upravo sramotan?

Ako se pitate zašto, ili ste zaboravili neke činjenice, mi ćemo vas rado podsjetiti.

Dakako, ovdje ćemo navesti samo mali dio, jer kada bismo nanizali sve Fiorentinijeve propuste bili bismo prisiljeni napisati jednu dobro popunjenu knjigu a ne skromno izvješće:

• Slučaj Andrić, ožujak 2000.

Današnji kapetan Hajduka Srđan Andrić, odigrao je tada utakmicu protiv Hrvatskog dragovoljca sa 3 žuta kartona, koje je dobio u susretima s Orijentom (u dresu Mosora) i dva u dresu Hajduka i to protiv Zagreba i Osijeka. Tadašnji povjerenik lige Ante Martinac tom je prigodom izjavio: Ako je igrač nastupio unatoč tri žuta kartona, ja po službenoj dužnosti odmah moram registrirati utakmicu rezultatom 3:0 za protivnika i proslijediti dalje slučaj disciplinskom sucu koji može izreći jako rigoroznu mjeru igraču i klubu. Radi se o teškom administrativnom previdu, a kazna može biti i do šest negativnih bodova”. O čijem se administrativnom propustu radi znamo! Mjesec dana kasnije tadašnji disciplinski sudac Krešimir Vlajčević kaznio je Hajduk s oduzimanjem jednog boda, a Andrića sa 8.000 kuna kazne.

Slobodna Dalmacija u svom izdanju od 06.03.2000 na ovu temu donosi: …“Sigurno je, pak, da će svoj mandat ili funkciju, kako hoćete, pred Upravni odbor staviti na bubanj direktor Fredi Fiorentini. Direktor će ponuditi ostavku po principu objektivne odgovornosti, jer predstavlja sami vršak klupske administracije i nuđenje ostavke smatra moralnim činom”… Svjedoci smo evo do današnjeg dana kako je „direktor“ prošao po tom pitanju.

Da ne pomislite kako se referiramo na događaje koji su se davno zbili, navest ćemo i par svježih primjera, točnije dva nova slučaja od prošlog ljeta:


• Slučaj Damjanović, lipanj 2007.

Prije samog odlaska Hajdukovih nogometaša i stručnog stožera na ljetne pripreme u Sloveniju i Njemačku, sa popisa istih izostavljen je Dario Damjanović, iako je prema izjavama tadašnjeg trenera Ivana Pudara, bio jedan od ključnih Hajdukovih igrača. Problem je naime nastupio jer je Damjanović tada imao samo važeću BIH putovnicu te je za ulazak u Sloveniju i Njemačku trebao vizu. Nije li Fredi Fiorentini, kao direktor kluba, morao znati tko od njegovih igrača mora potražiti vizu za Schengen te pomoći svom igraču u ishodovanju iste? Ako je toliko zaboravan onda mu je očigledno mjesto u nekoj drugoj instituciji a ne u Hajduku.

Evo što je o tome rekao sam Damjanović za Glas Dalmacije 21.06.2007: …„ Evo me u Zagrebu, no vijesti nisu dobre. Došlo je do nekih proceduralnih pogrešaka, nisam imao valjanje papire, te mi je odbijena viza. U šoku sam! Ne znam što ću učiniti“… Naravno, treba li napominjati kako Dario Damjanović na koncu nije otišao s Hajdukom na pripreme, a „direktor“ je idalje ostao u sedlu.


• Slučaj Gabrić, srpanj 2007.

fioMjesec dana kasnije, dok se nismo još ni opravili od afere Damjanović, direktor Fredi Fiorentini je opet zasjao u punom svjetlu. Podsjetimo, prošle godine je Hajduk zamalo ispao iz Kupa UEFA za zelenim stolom, upravo zbog popisa igrača za utakmice protiv podgoričke Budućnosti. Naime, na njemu pogreškom administracije kluba, nije bilo Drage Gabrića, koji je nastupio u prvom susretu u Podgorici, završenom 1:1. “Bijeli” su uzvratu na Poljudu slavili 1:0, ali su morali strepjeti hoće li UEFA prvu utakmicu registrirati pobjedom Budućnosti 3:0. Hajduk se na sreću, tada izvukao samo s novčanom kaznom.

Budući da je direktor Fredi Fiorentini direktno prozvan zbog ovog propusta, za Jutarnji list je dana 21.07.2007 izjavio: „Ne znam što bi mogao biti problem. Drago Gabrić je igrač Hajduka, nije stranac niti je došao u klub u prijelaznom roku, a nije ni kažnjen da ne bi imao pravo nastupa. Napravili smo sve što treba za registraciju naših igrača za igranje u Europi.”

Kada je nedugo nakon toga istragom utvrđeno kako je Fredi Fiorentini isključivi krivac za ovaj propust, šokirala nas je slijedeća njegova izjava koju je dao za „24 sata“ dana 08.08.2007: „Jasno je da je Hajduk odgovoran, ali ne želim odgovarati na glupa pitanja u stilu što bi bilo kad bi bilo. Ako nas izbace, žalit ćemo se“.

Kome gospodo da se mi žalimo što uopće imamo ovakvog direktora? Direktora koji javno priznaje da je kriv a ne želi snositi nikave posljedice.

Ponavljamo, ovo je samo mali dio Fredijevih (ne)djela, sa zadovoljstvom ćemo Vam ustupiti još argumentiranih dokaza jer se „naš direktor“ uvijek pobrine da istih nikada ne manjka.


fio u zadru


Je li za sve gore navedeno Fredi Fiorentini ikada ikome odgovarao?
Svjedoci smo da su kroz Hajdukovu povijest na odgovornost bili prozivani i klupski čelnici i treneri pa čak i igrači, dok se s druge strane njegovi propusti toleriraju već punih 13 godina. Da apsurd bude još veći, ne samo da njegov nemar i nerad nije adekvatno kažnjen, već je upravo suprotno – nagrađen promoviranjem u novog čelnika za struku.

Stoga Vas javno pitamo, ima li itko u Hajduku dovoljno odgovoran da jednom zauvijek razriješi „slučaj Fiorentini“? Ili je njegov status u klubu neupitan bez obzira na rezultate svoga rada? Pitanja je bezbroj, odgovora nema, a ključ rješenja je samo u Vašim rukama…

I onda se svi mi, sportski direktori uzaludnog 'guglanja' i cuganja, čudimo što Hajduk nije u stanju pronaći veće 'pojačanje' od Ive Smoje i Ivana Rodića.

Predsjedniče, na Vama je red!


mate peroš

Povezani članci

Who's Online

We have 485 guests and no members online