Vladavina 'prava' na hrvatski način

Ragbi klub Nada Splitragbijaši NadeNajuspješniji sportski kolektiv u Dalmaciji (a i šire), splitski ragbi klub "Nada" oglasio se priopćenjem za javnost u vezi s posljednjom presudom Županijskog suda u Splitu koja se odnosi na problem uknjižbe i vlasništva na objektu "Stari plac", a koje u nastavku teksta prenosimo u cijelosti. Ragbi klub Nada Split osjeća se obveznim izvijestiti javnost o stvarnim činjenicama u vezi s ovim dugogodišnjim sudskim sporom jer nakon dvanaest godina sudovanja svima mora biti jasno da je „pravo“ u ovom slučaju davno izvan igre. Ponašanje Županijskog suda u Splitu koji donosi dvije oprečne presude o istoj pravnoj stvari, raspravlja o stvarima koje nisu u njegovoj nadležnosti, presuđuje da Ragbi klub Nada ne može biti vlasnik (?!) „Starog placa“, a da to isti nije ni tražio, te tužitelju ne uručuje presudu, odnosno uručuje ju tek nakon što pet dana svi mediji u Hrvatskoj raspravljaju o istoj, budi sumnje u nepristranost i ozbiljnost Suda. Imajući u vidu gore i u nastavku teksta navedene činjenice, u Nadi smatraju da su kao stranka u postupku doveden u podređeni položaj, čime se ozbiljno krši Ustavom zajamčena ravnopravnost, te ovim putem pozivamo odgovorne u hrvatskom pravosuđu da ispitaju ovaj slučaj... Tko su ti koji žele preuzeti vlasnost i nad „Starim placom“ – najvrjednijom gradskom nekretninom koju su ragbijaši i bejzbolaši uspjeli sačuvati za svih nas? Tko im pomaže u tome? ...


RAGBI KLUB 'NADA' SPLIT


PRIOPĆENJE ZA JAVNOST


Izvor: RK Nada

Ragbi klub NADA SplitPosljednjih dana hrvatska javnost zasuta je velikim brojem informacija u vezi s posljednjom presudom Županijskog suda u Splitu koja se odnosi na problem uknjižbe i vlasništva na objektu „Stari plac“.

Ragbi klub Nada Split osjeća se obveznim izvijestiti javnost o stvarnim činjenicama u vezi s ovim dugogodišnjim sudskim sporom jer nakon dvanaest godina sudovanja svima mora biti jasno da je „pravo“ u ovom slučaju davno izvan igre.


(1).

Ragbi klub Nada Split i Bejzbol klub Nada Split tužili su Grad Split i HNK Hajduk Split za utvrđivanje ništavosti Odluke Gradskog vijeća grada Splita od 18.03.1997. kojom je HNK Hajduku priznato pravo vlasništva nad „Starim placom“ temeljem dosjelosti i građenja (dvije odvojene tužbe o istoj pravnoj stvari).

Ovom tužbom zatraženo je vraćanje vlasnosti nad „Starim placom“ Gradu Splitu.

(2).

Od 1997. vodilo se više ročišta na Općinskom sudu u Splitu te je utvrđeno da i RK Nada i BK Nada imaju pravnu legitimaciju u ovom sporu, odnosno da su isti pred sudom ovlašteni tražiti proglašenje Odluke gradskog vijeće ništavnom.

Općinski sud donio je presude da je Odluka Gradskog vijeća grada Splita ništavna i da se briše pravo vlasništva HNK Hajduk uz istovremeni upis tih nekretnina u vlasništvo Grada Splita.

(3).

Nakon žalbe HNK Hajduka na ovakve presude predmeti su prebačeni na Županijski sud u Bjelovaru koji je ukinuo presude Općinskog suda u Splitu i predmete vratio na ponovno suđenje.


ragbi


(4).

U ponovnim postupcima, koji su se vodili na Općinskom sudu u Splitu, Grad Split je elaborirao da je Odluka Gradskog vijeća grada Splita, nezakoniti pravni posao, te je povukao svoju Odluku od 18.03.1997.

Pri tome, Općinski sud u Splitu ponovo donosi presude o ništavosti Odluke Gradskog vijeća grada Splita od 18.03.1997.

(5).

HNK Hajduk ponovo se žalio na presude u obje parnice po odvojenim tužbama RK Nada i BK Nada.

(6).

Županijski sud u Splitu potvrdio je donesenu presudu po tužbi Bejzbol kluba Nada i temeljem te potvrde navedena presuda postala je pravomoćna, a Grad Split je dobio pravo da se temeljem tužbe ponovo upiše kao vlasnik na svojoj nekretnini.

(7).

Gotovo nakon dvije godine od potvrđene presude Općinskog suda u Splitu za istu pravnu stvar, ali po drugom tužitelju (BK Nada), Županijski sud u Splitu donio je presudu o odbacivanju presude Općinskog suda u Splitu na tužbu Ragbi kluba Nada s obrazloženjem da RK Nada ne može biti vlasnik „Starog placa“ i osporava pravnu legitimaciju RK Nada.

Predmetna presuda Županijskog suda u Splitu nije dostavljena RK Nada (nakon što su je sve druge stranke u postupku zaprimile), nego je na osobnu intervenciju opunomoćenog odvjetnika RK Nada ista uručena osobno od strane uređujućeg suca 29.10.2009.

Činjenica je da Ragbi klub Nada Split nikada nije tražio vlasnost nad „Starim placom“.

Budući da se pravna legitimacija utvrđuje na prvostupanjskom sudu, po naputku Vrhovnog suda Županijski sud o njoj ne smije raspravljati. Županijski sud je o prijašnjoj pravomoćnoj presudi u korist Bejzbol kluba Nada, a o istoj pravnoj stvari, pismenim putem obaviješten.

Pitanje je jesu li članovi sudskog vijeća uopće pročitali materijale u predmetnom sporu?


ratgbi klub NADA


Ovakvo „čudno“ ponašanje Županijskog suda u Splitu koji donosi dvije oprečne presude o istoj pravnoj stvari, raspravlja o stvarima koje nisu u njegovoj nadležnosti, presuđuje da Ragbi klub Nada ne može biti vlasnik (?!) „Starog placa“, a da to isti nije ni tražio, te tužitelju ne uručuje presudu, odnosno uručuje ju tek nakon što pet dana svi mediji u Hrvatskoj raspravljaju o istoj, budi sumnje u nepristranost i ozbiljnost Suda.

Imajući u vidu gore navedene činjenice, mi smatramo da je RK Nada kao stranka u postupku doveden u podređeni položaj, čime se ozbiljno krši Ustavom zajamčena ravnopravnost, te ovim putem pozivamo odgovorne u hrvatskom pravosuđu da ispitaju ovaj slučaj.

Ragbi klub Nada Split jedan je od najboljih i najuglednijih amaterskih ragbi klubova u Europi i najbolji ragbi klub u Hrvatskoj. Jedan je od najtrofejnijih klubova u Europi i najtrofejniji u Hrvatskoj s više od 130 trofeja osvojenih u svim kategorijama.

ratgbi klub NADA

Klub danas okuplja preko tisuću članova, od kojih se 320 članova od 5 do 65 godina aktivno bavi ragbijem, uključujući i vrlo uspješnu žensku selekciju.

Klub je dobitnik mnogih međunarodnih i domaćih priznanja kao što su priznanje za fair-play „Pierre de Coubertin“, priznanje za fair-play Sportskih Novosti te medalja Grada Splita.

Tijekom Domovinskog rata članovi Ragbi kluba Nada među prvima su stali u obranu domovine te su aktivno sudjelovali u ustrojavanju Hrvatske ratne mornarice. Od 98 sudionika Domovinskog rata trojica su, nažalost, poginula, dok ih je osam bilo ranjeno.

Klub je jedan od rijetkih sportskih kolektiva koji ima svoj klub dobrovoljnih davatelja krvi, a u okviru svojih mogućnosti bavi se i humanitarnim radom za one kojima je to najpotrebnije.

ratgbi klub NADA

OSD Nada (RK Nada je pravni slijednik OSD Nada), je na temelju sporazuma s Gradom Splitom 1969. ustupila svoje prostore i objekte na Gripama za potrebe gradnje športske dvorane, a za uzvrat, navedenim sporazumom, dobila obećanje da će za svoj rad dobiti na raspolaganje potpuno opremljene objekte.

Grad Split je svoju ugovornu obvezu ispunio tek 1979. nakon preseljenja HNK Hajduk na Poljud na temelju Samoupravnog sporazuma izmeñu Grada Splita, HNK Hajduk.

U razdoblju od 1969. do 1979. Ragbi klub Nada je bio bez terena (zbog „viših“ interesa) te je time stekao epitet „vječnih beskućnika“.

Dakle, u 50 godina djelovanja Ragbi klub Nada je 11 godina bio beskućnik, a 12 godina „živi u strahu“ hoće li i kada ponovo biti „izbačen na ulicu“.

Slijedom gore navedenog, slobodni smo javno se upitati sljedeće: Ako se jedan sportski kolektiv, koji ove godine slavi 50 godina postojanja, sa svim gore nabrojanim uspjesima i ugledom, dovodi u neravnopravan položaj u jednom parničnom procesu, što može očekivati običan građanin, pojedinac u sličnim procesima?

Koje su to nove političko interesne kuhinje koje se spremaju Ragbi klubu Nada, Bejzbol klubu Nada, Gradu Splitu i građanima Grada Splita?

Tko su ti koji žele preuzeti vlasnost i nad „Starim placom“ – najvrjednijom gradskom nekretninom koju su ragbijaši i bejzbolaši uspjeli sačuvati za svih nas?

Tko im pomaže u tome?

ratgbi klub NADA


O cijelome ovome slučaju pored medija izvijestiti ćemo Predsjednika RH, Predsjednicu Vlade RH, Ministra pravosuđa, Ministra znanosti i športa, Gradonačelnika grada Splita, Predsjednika Vrhovnog suda RH, Predsjednika Županijskog suda u Splitu, Predsjednika HOO-a kao i udruge za zaštitu prava građana.

Ragbi klub Nada Split poduzet će sve legalne mjere za zaštitu svojih interesa, ali i druge mjere građanskog neposluha, ako bude trebalo.

Svi detalji i činjenice ovog maratonskog sudskog spora biti će dostupni na web stranici Ragbi kluba Nada: www.nada-rugby.hr.

Mi se u Ragbi klubu Nada Split želimo baviti sportom, a ne političko-pravnim zavrzlamama na što smo igrom slučaja primorani.      Izvršni odbor Ragbi kluba Nada Split

 

Povezani članci

Who's Online

We have 250 guests and no members online