Petar Rodić ostaje veliki poljički knez

Petar rodić ostaje veliki poljički knezU prepunoj dvorani Doma kulture u Gatima održan je izborni sabor Društva Poljičana, kojemu su nazočili počasni mađarski veleposlanik u Hrvatskoj Ivo Staničić, župan i dožupan splitsko-dalmatinski Ante Sanader i Luka Brčić, gradonačelnik Omiša prof. Ivan Škaričić, načelnik i donačelnik Dugog Rata Jerko Roglić i Domagoj Vuković, predstavnici Društva Poljičana iz Zagreba s dr. Ivanom Kuvačićem na čelu, predstavnici Viteškog alkarskog društva iz Sinja te “Omiške stine”. Saboru su nazočili i voditelj Jadranskog sajma u Neumu Miro Arapović (Društvo Poljičana uskoro će izlagati u Neumu), izaslanstvo Poljičana iz Ukrajine s Andrijom Limićem na čelu (njihovi su se preci prije 500 godina pred najezdom Turaka iselili iz Poljica i nastanili se u Ukrajini), kao i brojni svećenici s poljičkim dekanom Vladom Ðuderijom na čelu ...

 

ODRŽAN IZBORNI SABOR DRUŠTVA POLJIČANA

Petar Rodić ostaje veliki poljički knez


Veliki poljički knez nije imao pravoga protukandidata, pa mu je Sabor produljio mandat na godinu dana, dok su Ante Martičević i Ante Radovčić novi mali poljički knezovi


Piše:  Davor Grgat / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

 

Nakon izvješća i diskusije o prošlogodišnjem radu u kojoj se, među ostalim, govorilo i Petar Rodićo gostovanju Društva na Zagrebačkom velesajmu, istaknulo se pitanje promocije poljičkog soparnika kako bi se zaštitilo geografsko podrijetlo i tradicija pripremanja tog poljičkog specijaliteta.

Dobri kontakti nastavljaju se i s Ministarstvom kulture, u prvom redu na uređenju crkvice svetog Andrije na Obliku. Birala su se dva mala kneza između Tomislava Aljinovića iz Žrnovnice, Nina Cara iz Podstrane, Ante Martičevića iz Tugara i Ante Radovčića iz Kostanja, a izabrana su dvojica potonjih, dok veliki knez Petar Rodić nije imao pravoga protukandidata pa mu je Sabor produljio mandat na godinu dana. Za rizničara Društva izabran je Nediljko Mišerda.

Petar Rodić

U kulturnom programu nastupili su klapaLišnjak iz Srinjina, ženska klapa “Ješka”, dječja klapa “Jidro iz OŠ “Jesenice” i KUD “Srijane s diplarom Goranom Mikasom, te Jaroslav i Hristina Boruta iz Ukrajine.

 

Dječja klapa "Jidro"

Dječja klapa "Jidro"

 

Povezani članci

Who's Online

We have 263 guests and no members online