Međunarodni Praznik rada proslavljen i u Dugom Ratu

Međunarodni praznik radaNeven Mimica i Gracijano KalebićMeđunarodni praznik rada proslavljen je i u Dugom Ratu. U jutro na Praznik rada 1. svibnja na Poljičkom trgu u Dugom Ratu pripremljen je Prvomajski domjenak u organizaciji SDP-a Dugi Rat. Uz ne baš brojne mještane primjetili smo uvijek drage goste gđu Anku Mandušić iz SDP Omiš, Nevena Mimicu, potpredsjednika Hrvatskog Sabora, domaćine Bernardina Petrića, Gracijana Kalebića, Deana Matijeka i ostale iz SDP-a Dugi Rat, te goste iz drugih stranaka... Fažol je bio odličan a nakon tradicionalne provomajske spize obratili smo se Gracijanu Kalebiću, doktorantu filozofije i tajniku SDP u Dugom Ratu, kao i štovanom gostu, Nevenu Mimici, koji su o ovom prvomajskom okupljanju u Dugom Ratu, pored ostaloga rekli ...

Provomajski karanfili, fažol i čašica razgovora

Tekst i slike: Davor Grgat

 

"Ovo svečano okupljanje organizirao je SDP Dugoga Rata zajedno sa svojim koalicijskim partnerom Hrvatskom Narodnom strankom - Liberalnim demokratima, a okupljanje je  organizirano povodom Međunarodnog praznika rada, 1. svibnja", rekao je Gracijano Kalebić i nastavio:

Neven Mimica i Gracijano Kalebić na proslavi Prvog maja u Dugom Ratu

"To je svojevrsna tradicija u Dugom Ratu, koja je doduše nasilno bila prekinuta kroz jedan kratak period. Međutim, obnovljena je, tim više što Dugi Rat ima bogatu radničku  tradiciju. To je mjesto koje je niknulo, zahvaljujući Tvornici "Dalmacija" Dugi Rat, koja u svojim temeljima nosi čvrsti radnički pečat, koji je obilježio bogatu stoljetnu tradiciju i koji će biti jasan identitet i u budućnosti.

Prvi svibnja je  praznik svih radnika svijeta. On nije povezan za bilo koje ideologije ili političke pravce, on je iskaz  potrebe radništva da konstantno radi na unapređenju svojih ljudskih i radničkih prava i  iskaže temeljne ljudske potrebe za pravednom preraspodjelom  i mogućnošću dostojnog života svakog čovjeka.

Utoliko SDP Dugi Rat prihvaća oživljavanje ove tradicije, ne zbog svog vlastitog  političkog imidža, ili promidžbe, nego zbog važnosti stalnog poticanja radničke i uopće ljudske svijesti kod svojih građana, koji su baš u ovim teškim vremenima toga najpotrebniji" kazao nam je Gracijano Kalebić.

Proslava Prvog maja u Dugom Ratu

"Ja sam danas ovdje na prvomajskoj proslavi u Dugom Ratu", počeo je Neven Mimica, naš uvaženi gost, koji je nastavio:

"Dogovor je i u Stranci, u SDP-u Hrvatske da Saborski zastupnici, a njih je u ovom sazivu više nego ikad -  56, da budu po cijeloj Hrvatskoj, i to na ovakvim proslavama. SDP ne misli i ne želi prisvajati ove proslave  1. svibnja ali želi ih omogućiti, želi ustvari pokazati da se radnici i svi oni koji žive bilo od svog rada da se mogu pouzdati u političku potporu koju SDP pruža.

Ta potpora je važna i danas, a bila je važna i ranije, a pogotovo pred lokalne izbore, i upravo zbog toga  sudjelovanjem na ovakvim  proslavama želimo pokazati da praktički svi oni koji žive od svog rada, ili svi oni koji su loše prošli u ovom teškom srazu rada i kapitala tokom one tragične privatizacije i pretvorbe 90-tih godina da mogu računati na političke snage u SDP-u, da mogu svoje interese imati zastupljene u toj političkoj stranci. Prema tome, ovo jest skup i politički i predizborni, ali je prvenstveno Prvomajski skup, na kojem radnici mogu proslaviti svoj i međunarodni praznik rada", kazao je gosp. Mimica.

Proslava Prvog maja u Dugom ratu

Gosp. Mimica, da "skoknemo" 20 dana unaprijed, kakav položaj Vaše stranke očekujete nakon izbora?

"Premda su ovo lokalni izbori, oni su važni i značajni za cijelu Hrvatsku. Oni će pokazati kakvu Hrvatsku žele njeni građani. Jer i Hrvatska i Evropa počinje u glavi svakog pojedinca, i svaki od nas poglavito na lokalnim izborima trebali bi izabrati  one koji na najbolji način mogu ostvariti potrebe, želje, koje na lokalnoj razini građani očekuju.

Danas ocjenjivati izbore je neslavno, ali gledajući lokalne izbore, poglavito gledajući iz Stranke, kada veliki dio i velikih gradova i malih sredina SDP može osvojiti. Nadam se, da je upravo i ovdje u Dugom Ratu takva situacija koja će pokazati da jedno mjesto, jedna općina koja je uveliko živjela od svoga rada, od radništva, da zna i ubuduće cijeniti od čega i kako svoj razvoj temeljiti, pa i da zna procijeniti koja stranka može takav razvoj i osigurati."

Prvomajski domjenak u Dugom Ratu

I na kraju, ako dobijete Vlast, koja pitanja stavljate kao prioritet?, upitali smo našeg sumještanina Gracijana Kalebića, koji je kazao:

"Politika SDP je na državnoj razini jasna, a na lokalnoj razini će se slijediti jedna  vrlo jednostavna smjernica, a ta je da je čovjek iznad svega, a radnik je iznad kapitala.

Nećemo obećavat nikakve velike projekte, koje je realno nemoguće izvršiti, ne zbog naše nesposobnosti ili nemaštovitosti, nego zbog nedostatka novaca. Okrenut ćemo se prvenstveno čovjeku i nastojat ćemo koliko god je to moguće na lokalnoj razini participirat u rješavanju  problema građana.

Dakle, građani Dugoga Rata u SDP-u i njegovoj vlasti  pronaći će prvenstveno partnera, suradnika i sugovornika uvijek i na svakom mjestu", kazao je naš sugovornik.

Povezani članci

Who's Online

We have 243 guests and no members online