Dugoraćani ni moru ne daju svoje plaže

dugoratske plažedugoratska plažaProgram UN za razvoj predstavio je svoje Izvješće o društvenom razvoju Hrvatske za 2008., koje nam predviđa poprilično crnu sliku. Do 2070. nestat će 100 četvornih kilometara kopna, a temperatura će porasti do 3,5 Celzijeva stupnja, što će utjecati na zdravlje ljudi, turizam i poljoprivredu, te nam donijeti gubitke do 86 milijuna eura godišnje... Dugoraćani možda ne mogu utjecati na porast temperature, pogotovo ljeti kada plaže u Općini zaposjednu brojne krasotice, što domaće, što brojne fureštice,.. ali kopno, e kopno i svoje plaže - ne damo! Pa ni moru. Naši Općinari su zajedno s koncesionarima Dugoratskih plaža nedavno krenuli u projekt nasipanja plaža u Dugom Ratu. Za koji mjesec, dva, kada more s lebićadama i južinama učini svoje i ispere nasuto, i kada sa na vrh stavi finiji sloj žala, bit će to plaža za pet zvjezdica! Ma što dežurni kritičari i sveznadari mislili o tome ...

Izvori: Monitor.hr

krasoticaPrema okvirnoj analizi UN-ovog izvješća, ukupna površina morem prekrivenog kopna iznosila bi preko 100 kvadratnih kilometara, ako bi razina mora porasla do 50 cm, odnosno preko 112 milijuna kvadratnih metara uz porast mora od 88 cm.

Očekuje se da će se porast razine mora odvijati postupno, dakle još ima vremena da se ustanove najbolje metode za rješavanje tog problema za svako od rizičnih mjesta posebno.


Dugoratske plaže

Povezani članci

Who's Online

We have 44 guests and no members online