Duće-Luka: Kamene lavine prijetnja kućama

Dječja igraPremda većina ljudi sunčani dan nakon dugih kišnih razdoblja dočeka s veseljem, za mještane Duća - predio Luka, svako kišno razdoblje donosi nove probleme. Stijene koje prijete kućama udaljenim samo nekoliko metara trenutačno su zapele za postavljenu žicu, a na samome mjestu događaja uvjerili smo se kako su novi odroni gotova stvar. Još prije dvije godine, kada je jedna kamena gromada pala u dvorište obližnje kuće, Općina Dugi Rat, pod koju spadaju Duće, obećala je sanaciju brda iznad kuća. Od tada pa do danas, prema izjavama mještana, radovi su počeli tek u listopadu prošle godine, a sada su zaustavljeni zbog nedostatka novca ...

MJEŠTANI U PANICI ZBOG OPASNIH ODRONA NAKON SVAKE OZBILJNIJE KIŠE

Kamene lavine prijetnja kućama u Dućama - Luci

Duće - Luka

Stijene koje prijete kućama samo nekoliko metara zapele su za postavljenu žicu, a uvjerili smo se kako su novi odroni gotova stvar

Piše: Nikolina Tomasović / EPEHA
Foto: Ante Čizmić / CROPIX
Izvor: Slobodna Dalmacija

Ante Miljak, čija je kuća najviše izložena opasnosti i koji je već pretrpio štetu uzrokovanu odronom, kaže kako je učestalo upozoravao dugoratske poglavare, ali novih pomaka nije bilo. Ogorčeni su jer su im ljetos u kolovozu zapovjedili evakuaciju gostiju i njih samih kako bi počeli s radovima, no početak su dočekali tek dva mjeseca poslije.

Odron u Dućama
Nema igre s kamenim gromadama poviše Duća 

Načelnik općine Dugi Rat Jerko Roglić kaže kako je dobro upoznat sa situacijom. Iako spomenuto zemljište nije općinsko, nego državno i privatno, čine sve kako bi se sanacija nastavila.

Projekt je zgotovljen, dokumentacija osigurana, a sva sredstva iz proračuna koja su predviđena za to već su utrošena. Od države su dobili 1,390 milijuna kuna, koje su već utrošili na postojećih 72 metra žice i prilaznog puta, a za drugu fazu, to jest da bi se napravilo još predviđenih 190 metara žice i sve osiguralo, potrebna su još najmanje dva milijuna kuna.

Pošast zbog miniranja

Općina i nadalje radi na tome kako bi od ministra financija Ivana Šukera osigurala sredstva za nastavak spomenute sanacije, nastavio je Roglić, nadajući se kako će mještani imati razumijevanja. No oni su ipak spremni na drastične mjere ako se nešto ne riješi, jer, kako kažu, osim kuća u neposrednoj opasnosti su i djeca koja se tu svakodnevno igraju.

Najgore od svega je to što i ovih postojećih 72 metra nije napravljeno kako treba, reći će nam gospođa Dijana Jurić Marić, a u isto smo se uvjerili na samome mjestu događaja, tako da su novi odroni samo pitanje dana.

Moja kuća, nastavlja gospođa Dijana, tu je sagrađena još davne 1963. godine, a kao njaveći uzrok ovakvoj situaciji smatra miniranje toga područja još dok se radila bivša tvornica “Iskre”, odkada su i krenuli spomenuti problemi.

Povezani članci

Who's Online

We have 246 guests and one member online

  • admin