Društvo Poljičana: Veliki knez još jednom Petar Rodić

U prepunom Domu kulture u Gatima održan je Sabor Društva Poljičana “Sv. Jure” - Priko. S obzirom da je Društvo u proteklom vremenu uspješno djelovalo i postiglo zavidne rezultate, dosadašnji Veliki knez Petar Rodić nije imao protukandidata, pa je velikom većinom glasova delegata svih poljičkih ogranaka izabran gotovo jednoglasno za novog Velikog kneza Društva Poljičana. Nakon izvješća o radu Društva u proteklom vremenu vidljivo je da je rad bio uspješan, poglavito oko održavanja i revitalizacije kulturne baštine, pa su tako crkvica svetog Andrije na Obliku i kuća Bilić u Donjem Docu, čiji projekti su prošli na natječaju, dobili sredstva koja je osiguralo Ministarstvo kulture ...

SABOR DRUŠTVA POLJIČANA "SV. JURE" - ZASJEDAO U GATIMA

Veliki knez još jednom Petar Rodić

Društvo Poljičana je u proteklom vremenu uspješno djelovalo i postiglo zavidne rezultate pa je Petar Rodić gotovo jednoglasno ponovno izabran za Velikog kneza


Piše: Davor Grgat / Slobodna Dalmacija
Foto: Nikola Vilić

Zaštitili soparnikStari-novi knez

- Posebno je značajno - kazao je Veliki knez - što smo uspjeli ući u program Ministarstva poljoprivrede i šumarstva te dobiti sredstva za zaštitu poljičkoga gastronomskog specijaliteta – soparnika kao nematerijalnog kulturnog dobra i njegovanje zemljopisnog podrijetla, o čemu će se ubuduće brinuti novoosnovana udruga “Poljički soparnik”.

Petar Rodić je bio i ostao Veliki knez Društva Poljičana

Na kraju je Rodić istaknuo kako Društvo Poljičana bez ta dva ministarstva ne bi postiglo ovakve rezultate, ali se nada još boljoj suradnji, pa i rezultatima. Posebno smo zadovoljni što su i naši zagrebački Poljičani u središtu našega glavnog grada otvorili prostorije te će suradnja ubuduće biti znatno bolja i kvalitetnija – kazao je Rodić.

Uz revitalizaciju baštine održano je i više kulturnih i gastronomskih manifestacija na kojima se nastojalo prikazati svako poljičko mjesto ponaosob sa svojim tradicijskim običajima, ponajprije u pripremanju hrane. Za vrijeme sabora priređen je i bogat kulturni program u kojemu su nastupile ženske klape ‘Vrutak’ iz Kostanja i ‘Kurjože’ iz Podstrane te muška klapa ‘Lišnjak’ iz Srinjina i pučki pjevači iz Tugara, a s najstarijim poljičkim napjevima iz Gornjih Poljica nastupila je klapa ‘Srijane’ i njihov guslar Ivan Marušić.

Povezani članci

Who's Online

We have 140 guests and no members online