Zapeo Centar u Lećevici

Kontroverzni projekt dalmatinske spalionice smeća u Lećevici ponovno je zapeo - jer su Hrvatske vode, u korespondenciji s ekološkim udrugama, izjavile kako je još uvijek na snazi odluka o zonama sanitarne zaštite iz 1988., a kako Splitsko-dalmatinska županija do sada nije naručila izradu novog elaborata - spalionica se na lokaciji Lećevice, za sada, ne može ni graditi. Ekološke udruge, poput kaštelanskih "Zvona Zagore", već se nekoliko godina žestoko protive projektu spalionice na osjetljivom prostoru Lećevice, službeno nazvanom Centar za gospodarenje otpadom, tvrdeći kako je riječ o potpuno promašenom projektu, koji bi uzrokovao zagađenje izvora Jadra i onečišćenje pitke vode u kućanstvima oko drugog najvećeg grada u zemlji, kao i u samom gradu. Također, ekolozi tvrde kako je Centar protivan domaćim zakonima koji nalažu odvojeno prikupljanje otpada, kao i iskoristivost, a ne uništavanje, onog dijela otpada koji se može reciklažom vratiti u proizvodni proces ...

EKOLOZI IPAK JOŠ NE SLAVE
 
Zapeo Centar u Lećevici

 
Piše: Petar Dorić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

 
S druge strane, dio županijskih vlasti, također već godinama, tvrdi kako je ovaj centar nužnost, s obzirom na katastrofalno stanje splitskog Karepovca.
 
Nakon spomenutog dopisa iz Hrvatskih voda, ekolozi, međutim, još ne slave, jer Geotehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu upravo s Hrvatskim vodama provodi studiju upravljanja vodama sljevova rječica Jadra i Žrnovnice radi uspostavljanja trajnog praćenja ekoloških i hidrološklh pokazatelja slijeva, ali i - definiranja gospodarskog razvoja ovog vodenog slijeva.
 
Što će pokazati ova studija, koja je trenutačno na otprilike pola posla, naravno, još se ne zna, ali je poznato kako se provodi - upravo zbog projekta u Lećevici, premda to nije nigdje službeno naznačeno.

Povezani članci

Who's Online

We have 262 guests and no members online