Ipak šetnica u kanjonu Cetine

Iako su hitnom reakcijom inspektora Uprave za zaštitu okoliša zaustavljeni radovi u zaštićenom području kanjona Cetine, gdje su predstavnici općinske vlasti naumili graditi šetnicu sa vidikovcima, biciklističkim stazama, pa čak i križni put, ni dva mjeseca nakon toga ne vidi se rasplet priče. Općinski načelnik Branko Krnić tvrdi kako je sve rađeno po usvojenom prostornom planu Općine Zadvarje na temelju kojeg je napravljeno idejno rješenje, odnosno stručna podloga za dobivanje lokacijske dozvole. Navodno je sve rađeno po pravilniku o jednostavnim građevinama za koje ne treba građevinska dozvola...

UGROŽAVAJU LI OPĆINSKE VLASTI ZAŠTIĆENI REZERVAT PRIRODE?

Ipak šetnica u kanjonu Cetine


Od Gubavice do brane hidroelektrane Kraljevac nastavit će se gradnja kad se dobije lokacijska dozvola


Piše: Mladen Nejašmić / EPEHA
Izvor: Slobodna Dalmacija


- Smatram da nismo ništa devastirali, dapače omogućili smo tisućama posjetitelja da kanjon gledaju iz druge perspektive. Na prostoru na kojem smo mi već napravili pripremne radove, prolazi tematska staza, zajednički projekt općine Zadvarje i županijske razvojne agencije.

Šetnica na Cetini

U međuvremenu smo krenuli sa razdvajanjem projekta na dva dijela. Tako da će prvi dio od Križa do Gubavice pričekati bolje dane, a onaj drugi od Gubavice do brane HE Kraljevac ide svojim tokom - uvjeren je Krnić, dodajući kako se očekuje daljnji nastavak radova čim se prikupi sva potrebna dokumentacija, prvenstveno lokacijska dozvola za koju su općinske vlasti predali zahtjev.

Čelni čovjek Zadvarja smatra da se oko svega podigla nepotrebna prašina zaslugom pojedinaca koji koji posredstvom raznih agencija dovode turiste u cetinski kanjon.

Načelnik vjeruje da se ovi potonji nisu toliko pobunili protiv šetnice koliko protiv stepenica jer su pomislili da im iz ruku izmiče bježi veliki dio zarade.

Što se tiče mještana Zadvarja većina njih podržava ideju načelnika Branka Krnića u cilju razvoja mjesta. Međutim, ima i onih koji smatraju nepotrebnim bacanje novca na takve investicije i sve to u mjestu bez škole, vrtića i odgovarajuće trgovine.


Ploče o zaštiti Gubavice

- Što se tiče javne ustanove, mi ćemo poštovati sve zakonom dopuštene radove, što znači da se isti izvode u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode - izjavio je ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Splitsko-dalmatinske županije Ivan Gabelica. To podrazumijeva da će sve ono za što postoji potrebna dokumentacija, amenovana od državnih institucija, javna ustanova poštovati.

Također napominju u Javnoj ustanovi, u svemu tome treba poštovati i pravo prvokupa, što podrazumijeva da na zaštićeno područje pravo prvenstveno ima država, županija, grad i na koncu općina, ali ni u kojem slučaju strani investitor. Uskoro se namjerava na više lokacija nizvodno rijekom Cetinom postaviti desetak oznaka o preventivnoj zaštiti na kojima će biti aplicirano zaštićeno područje, pa tako i na Gubavici.

Povezani članci

Who's Online

We have 258 guests and no members online