Pretpristupna pomoć za Hrvatsku

U sklopu Instrumenta pretpristupne pomoći IPA, pretpristupne pomoći za razdoblje 2007. - 2013., prvi su put prije nekoliko dana startali natječaji za programe druge komponente, od ukupno njih pet, i to za programe Jadranske prekogranične suradnje, suradnje Hrvatske i Bosne i Hercegovine, te suradnje Hrvatske i Crne Gore. Riječ je o tri od ukupno šest programa na državnoj razini u kojima sudjeluje Splitsko-dalmatinska županija, a tijekom srpnja i kolovoza 2009. za njih su, u suradnji Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva te Agencije za razvoj Splitsko-dalmatinske županije, raspisani natječaji...

PRETPRISTUPNA POMOĆ ZA HRVATSKU

Startali prvi IPA-ini natječaji za prekograničnu suradnju


U Hrvatskoj startali natječaji za tri programa nepovratne pomoći, a najviše je novca, 63,8 milijuna eura, osigurano za Jadransku suradnju


Piše: Magdalena Družijanić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Iako je Europa novac za IPA-u "dala" još 2007. i 2008., zbog neraspisivanja natječaja novac se, nakon dvogodišnjeg zastoja na relaciji Hrvatska - Unija u tim pitanjima, automatski "prebacio" za tekuću i iduće godine.

- Nepovratna sredstva u okviru programa IPA za Jadransku suradnju iznose 63,8 milijuna eura, i to za tri područja: gospodarska, društvena i institucionalna, zatim prirodna i kulturna bogatstva i sprječavanje rizika, te treće pristupačnost i veze - kaže Srećko Radnić, direktor Agencije.

 

Zajednički razvoj

Glavni cilj projekta suradnje Hrvatske i BiH jest razvoj zajedničkih aktivnosti na revitalizaciji gospodarstva, zaštiti okoliša te socijalnoj povezanosti, a objema državama na raspolaganju je po 1,8 milijuna eura.

Što se tiče projekata u sklopu programa Hrvatske i Crne Gore, kaže, fokus je, između ostalog, na turizmu i kulturi, kaže Radnić. U natječaju je predviđeno 720.000 eura za Hrvatsku te 900.000 za Crnu Goru.

 

EU škola

Agencija u rujnu priprema i informativnu radionicu za one koji bi se htjeli prijaviti na natječaje, kako bi se potencijalni kandidati informirali o tome kako pripremiti kvalitetne prijedloge, dok će se ranije pokrenut program edukacije "EU škola", za lokalne i regionalne predstavnike, održati u listopadu ove godine.


IPA U BROJKAMA

11,5 mlrd. EUR - Vrijednost programa IPA u razdoblju od 2007. do 2013. iznosi 11,5 milijardi eura, a podijeljena je na pet komponenti: pomoć u tranziciji i izgradnja institucija, prekogranična suradnja, regionalni razvoj, razvoj ljudskih potencijala i ruralni razvoj

910,2 mil. EUR - Za Hrvatsku je osigurano je 910,2 milijuna eura

Povezani članci

Who's Online

We have 238 guests and no members online