Velike kiše donijele i velike probleme: poplavilo središte Šestanovca

ŠestanovacI nakon godinu i pol dana, otkada je u promet svečano puštena rekonstruirana dionica državne ceste Šestanovac – Dubci, problem s odvodnjom oborinskih voda, na žalost, ostao je isti. Radi svakog većeg nevremena pod vodom se nađe dio prometnice na južnom dijelu Šestanovca kao i okolne kuće. Tako je bilo i u noći s ponedjeljka na utorak kada su poplivale obiteljske kuće dr. Ive Čikeša i dr. Ante Nosića, a voda je opasno ugrozila i ostale objekte duž prometnice. - Ovo je postalo neizdrživo – govori nam Ivo Ivandić, direktor Mjesne zadruge i jedan od onih kojima je voda došla do grla, optužujući Hrvatske ceste za aljkavost prilikom rekonstrukcije ceste ...

 CESTE SE GRADE I OBNAVLJAJU, ALI U ŠTESTANOVCU NE RJEŠAVAJU PROBLEM OKO ODVODNJE OBORINSKIH VODA

Piše: Mladen Nejašmić / EPEHA
Izvor: Slobodna Dalmacija

- Nedopustivo je da se prilikom obnove nije vodila briga o oborinskim vodama, koje još prije nekoliko godina ondašnja šestanovačka vlast iz centra mjesta sprovela do upojnog bunara na cesti prema zaseoku Popovići. Međutim, odonda pa do danas nitko nije prstom maknuo kako bi se riješio ovaj gorući problem – tvrdi Ivo Ivandić.

Zbog loše obavljenog posla oborinske vode poplavile su i stanove

On je o svemu obavijestio i župana Antu Sanadera i to na svečanosti prilikom otvaranja ceste, a kritike su upućene i vodstvu Hrvatskih cesta.

- Ne može se reći da Hrvatske ceste nisu činile ama baš ništa. Pogurali su oni bunar 50-ak metara dalje, ali sve je to nedovoljno – kaže Ivandić i dodaje:

- Jedino pravo rješenje je izgradnja odvodnog kanala na istok, odnosno do rotora autoceste gdje bi se voda spojila na upojni bunar Hrvatskih autocesta, što je i bilo u planu.

Sve to, saznali smo, ne bi bio problem da su riješeni imovinsko-pravni odnosi, jer odvodni kanal treba ići preko privatnih čestica, za što treba novca, a očito ga u vremenu “stezanja kaiša” za to neće ni biti. Jedino preostaje već dogovoreno dežuranje autocisterna koji bi nadošlu vodu ispumpavale i tako smanjile eventualne posljedice.

Žalosno, ali istinito!


U kući 30 cisterni vode

- Samo tijekom utorka ujutro iz kuće moga oca ispumpano je preko 30 cisterni vode. Nova voda stalno nailazi, pa je nedvojbeno ugrožena statika kuće – žalosno će Vice Čikeš, koji se više od kuće brine za zdravlje svoga oca Ive.

Dobili spor, ne i novacDubci

Zbog poplava, obitelj dr. Čikeša tužila je Hrvatske ceste, te je spor na kraju obitelj i dobila. Također je izvanraspravnom nagodbom dogovoren iznos za štetu, ali ga Hrvatske ceste uporno odbijaju platiti.

Hrvatske ceste: Novac imamo, ali....

Prema riječima upravitelja splitske ispostave Hrvatskih cesta Ivice Sinovčića, projekt za izgradnju 94 metra odvodnog kanala već je gotov i za njega su osigurana sredstva. Međutim, zbog neriješenosti imovinsko-pravnih odnosa i pokrenutog upravnog spora, izgradnja odvodnog sustava do daljnjega je na čekanju.