Može li novina na webu biti profitabilna?

e-novinarstvoAko ćemo suditi samo po ovim stranicama odgovor je nedvosmislen i jasan - ne može! Stranice još funkcioniraju, rastu i čak se i uspjevaju širiti.. samo zato što si vlasnik taj sve veći trošak želi i može još priuštiti. No mediji su skupi, klasični, novinski, pogotovo, i sve više njih gasi, nestaje i brzo ih hvata zaborav. Naklada tiskanih izdanja u svijetu godinama pada jer čitatelji žele besplatne vijesti na internetu, sugeriraju rezultati brojnih istraživanja. noet novinarNovine propadaju, neke se sele na Interent, no i tamo grcaju u gubitcima i pozitivnu nulu planiraju "tamo negdje", za pet, šest godina, jer i troškovi "internetske" redakcije nisu puno manji... Predviđa se da bi u tiskanom obliku mogle preživjeli samo novine sa sadržajem koji se ne može besplatno pronaći drugdje: analitično i istraživačko novinarstvo koje je aktualno ili s danom zakašnjenja te lokalne priče koje veći portali ne pokrivaju. U oba ova područja hrvatska medijska svakodnevnica je, čast izuzetcima, katastrofalna. Nezavisnih lokalnih medija ima, ali su najčešće neprihvaćeni od šire čitateljske publike i opstanak im je više nego upitan ako ne žele pronaći kakvu-takvu financijsku sigurnost pod kapom moćnog vlasnika ili sponzora, ili se po starom hrvatskom običaju "prikloniti" vladajućim političkim opcijama ...

INTERNET NOVINE

Može li novina na webu biti profitabilna?

Naklada tiskanih izdanja u svijetu godinama pada jer čitatelji žele besplatne vijesti na internetu

Piše: Nikola Šajn / Jutarnji List
Izvor: Jutarnji List

CSM webAmerički list Christian Science Monitor svoje dnevno izdanje seli isključivo na internet, a čitatelji kojima je papir draži morat će se zadovoljiti samo tiskanim vikend-izdanjem, priopćio je nedavno glavni urednik John Yemma.

Monitor je dosad najveći list u SAD koji je odustao od papira pa je vijest glasno odjeknula u novinskoj industriji, koja je zadnjih godina u krizi zbog migracije čitatelja na internet.


Tko će preživjeti

- Mi imamo luksuz, priliku, napraviti korak koji će većina novina učiniti u idućih pet godina - izjavio je Yemma.

Monitor je prešao na web jer mu je tiskano izdanje nosilo veće gubitke od prihoda. No i uz novu strategiju, očekuju da će tek za pet godina "doći na nulu", i to samo ako u tom razdoblju pet milijuna jedinstvenih čitatelja godišnje poraste na 25 milijuna.

Novinska industrija već je godinama suočena s padom naklada jer mlađi čitatelji radije čitaju vijesti na internetu, i to besplatno

Pretpostavlja se da bi u tiskanom obliku mogle preživjeli samo novine sa sadržajem koji se ne može besplatno pronći drugdje: analitično novinarstvo koje je aktualno i s danom zakašnjenja te lokalne priče koje veći portali ne pokrivaju.


Nitko nema recept

nino pavić- Nitko nema recept i svi isprobavaju modele. U jednom se trenutku raspravljalo o tome treba li novine uopće stavljati na internet, sada se zna da site koji samo prenosi novine nije dovoljno dobar - kaže Ninoslav Pavić, predsjednik Uprave Europapress holdinga (EPH).

Predsjednik uprave Večernjeg lista Marjan Jurieka kaže da "industrija nema jedinstveno globalno rješenje pa će svako tržište izbacivati rješenja koja funkcioniraju na ciljanom teritoriju i prema ciljanoj publici".

Tržišta u svijetu već su pokazala da ljudi ne žele plaćati za internetske sadržaje, a izdavači još nisu otkrili kako zaraditi na webu


Ninoslav Pavić: Smanjivanje čitanosti i oštru selekciju mnoge novine neće preživjeti

e profitPrema podacima Američke udruge novina, online izdanja i dalje donose manje od 10 posto prihoda, u Hrvatskoj manje i od pet posto.

Kako kaže Pavić, internetsko oglašavanje u Hrvatskoj brzo raste - od 20 do 30 posto godišnje - ali još ne može pokriti troškove velike novinske operacije.

- Mislim da to nije ni jednostavan ni kratak proces i upravo je tu problem. Kad bi to bilo brzo, mi bismo se svi prebacili na internet i ne bi bilo traume koja će se sljedećih godina događati svugdje u svijetu: smanjivanje čitanosti novina, otpuštanje novinara, oštra selekcija između vrhunskih i prosječnih. Mnoge novine to neće preživjeti - kaže Pavić.