Prodaja brodogradilišta bez socijalnih klauzula

Više nema mogućnosti socijalnih klauzula koje bi prilikom prodaje brodogradilišta garantirale ostanak svih zaposlenih, rekao je Damir Polančec. Država je spremna očistiti bilance i preuzeti gotovo sve obveze brodogradilišta i ponuditi škverove na prodaju za simboličnu cijenu, ali uz uvjet da strateški partneri osiguraju svježi novac za prijeko potrebnu tehnološku obnovu i dokapitalizaciju, rekao je potpredsjednik Vlade Damir Polančec na današnjoj konferenciji o socijalnom dijalogu u metalskoj industriji u novim članicama EU-a i u zemljama kandidatima...

Izvor: Banka magazin

Polančec je ponovio da je privatizacija brodogradilišta uvjet koji Europska komisija postavlja za otvaranje pregovaračkog poglavlja Tržišno natjecanje. Nažalost, rekao je Polančec, više nema mogućnosti socijalnih klauzula koje bi prilikom prodaje brodogradilišta garantirale ostanak svih zaposlenih u
određenom vremenu, ali će država učiniti sve da ih ostane što više, a da se eventualni višak zbrine prema postojećim propisima.

Izostanak istinskog socijalnog dijaloga u metalskoj industriji tijekom devedesetih godina jedan je od uzroka krize te djelatnosti, ocijenio je predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Ivo Marijanović.

No, Vladimir Kovačević, direktor CRO Industrije pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca, smatra da je kriza metalskog sektora u Hrvatskoj izazvana i poskupljenjem radne snage, visokim porezima i drugim nametima koji snižavaju njegovu konkurentnost.

Povezani članci

Who's Online

We have 285 guests and no members online