Hrvatska dobila prvu mrežu anđela investitora

Hrvatska je dobila prvu mrežu anđela investitora. Riječ je o mreži ulagača koji su spremni investirati u startupe, odnosno tvrtke koje su u ranoj fazi razvoja i kojima je gotovo nemoguće doći do početnog kapitala. Ivana Maršić, voditeljica tog projekta pri Agenciji za promicanje izvoza i ulaganja (APIU), istaknula je da je on u završnoj fazi i da je njegov cilj okupiti bogate Hrvate koji dio sredstava žele ulagati u inovativne projekte. Pri tome je istaknula da je riječ o vrlo zahtjevnom zadatku jer traže domaće bogataše koji imaju znanja i uspjeha u vlastitim biznisima pa budućim poduzetnicima mogu pomoći ne samo financijski već i kroz savjete ...

KAKO DO NOVCA ZA STARTUPE?
 
Hrvatska dobila prvu mrežu anđela investitora

Izvor: Poslovni dnevnik
 
CRANE (Croatian angel network), odnosno Hrvatska mreža poslovnih anđela, okuplja šest mecena budućih poduzetnika među kojima su Agencija za promicanje izvoza i ulaganja (APIU), koja vodi ovaj projekt, Jonathan Cooper, inicijator pokretanja udruge i direktor 40 milijuna eura vrijednog venture capital fonda Poteza Ventures, te Damir Sabol, poznat kao osnivač Iskona.


'U tijeku je registracija udruge poslovnih anđela, a njenu službenu najavu planiramo na konferenciji Web.Start početkom svibnja. Sada smo okupili šest članova i vjerujem da će projekt biti vrlo uspješan', izjavio je za Poslovni dnevnik Jonathan Cooper.
 
Ivana Maršić, voditeljica tog projekta pri APIU, istaknula je da je on u završnoj fazi. Kad ga je prošle godine najavila, rekla je da je njegov cilj okupiti bogate Hrvate koji dio sredstava žele ulagati u inovativne projekte.
 
Pri tome je istaknula da je riječ o vrlo zahtjevnom zadatku jer traže domaće bogataše koji imaju znanja i uspjeha u vlastitim biznisima pa budućim poduzetnicima mogu pomoći ne samo financijski već i kroz savjete.
 
Zasad jedini poznati hrvatski poslovni mecena koji se pridružio CRANE-u, Damir Sabol, oduševljen je projektom i kaže da bi bilo sjajno da je tako nešto postojalo prije desetak godina kad je pokretao Iskon.
 
'Smisao te mreže je da omogući inicijalni početnički kapital za projekte, znači upravo ono što do sada nije bilo organizirano. Projektima koji su još na razini ideja teško je doći do kapitala iz venture capital fondova bez obzira na to što su oni prisutni kod nas.

Mreža anđela investitora nije tu samo da pruži financijsku potporu projektima već da im prenese iskustvo nužno za poslovni uspjeh. Upravo je to moj motiv, kao nekoga tko je pokrenuo Iskon, da to iskustvo koje sam tako stekao vratim zajednici kroz jedan ovako vrijedan projekt za hrvatsko gospodarstvo', kaže Sabol.
 
Cooper predviđa da će mreža anđela investitora u Hrvatskoj krenuti jednako uspješno kao i u Sloveniji. Naime, on je prije godinu dana inicirao osnivanje mreže 'Poslovni angeli Slovenije' koja danas ima 26 registriranih članova, među kojima su i Jože Godec iz Iskre, Tomaž Lovše iz Diners Cluba i Jože Mermal iz BTC-a.
 
Ta je mreža već realizirala svoje prve dvije investicije, a budućim poduzetnicima nudi između 20.000 i pola milijuna eura. 'Početkom godine realizirali dvije investicije u razni od 200.000 eura, i to u jedan turistički web-portal i jednu maloprodaju nakita. Plan je da do kraja godine realiziramo još četiri do pet projekata', izjavljuje Cooper.

Povezani članci

Who's Online

We have 351 guests and one member online

  • admin