Jeftina poljoprivredna zemlja privlači strance

"Sve dam samo da prodam!", mogao bi biti alternativni naslov ovog članka. O čemu je riječ? Što danas prodajemo u izlogu broj tri? Neki od agenata koji se bave prodajom nekretnina strahuju da bi zbog trenutačno jeftinog poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj, koje se u Slavoniji može kupiti i za samo nekoliko kuna po četvornome metru, stranci uskoro mogli početi naveliko kupovati zemlju, te zarađivati od poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj, piše Vjesnik... Stanje postaje to gore kada se zna da se u Slavoniji mogu kupiti cijela seoska imanja s 4000 četvornih metara zemlje za nevjerojatnih 10.000 eura! ...

Izvor: Vjesnik
 
"Hrvatska bi diplomacija trebala poraditi na tome da Europska unija odobri moratorij kojim bi se na što više godina zabranila kupnja zemlje strancima jednom kad uđemo u EU", kaže Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).
 
»Naše su cijene toliko zanemarive strancu jer ima mnogo veću kupovnu moć od naših ljudi, koji ne znaju cijeniti svoju zemlju, ponajviše mi Slavonci. Dokaz za to je i da su cijene poljoprivrednog zemljišta u Dalmaciji skuplje nego u Slavoniji«, nadovezao se Mirko Sabljar iz đakovačke agencije Dom Commerce, koji kaže da se u Ðakovštini hektar zemlje prodaje i po nevjerojatnih 500 eura.
 

PROČITAJTE VIŠE  u članku Katarine Dimitrijević Hrnjkaš objavljenom u Vjesniku  ...
http://www.vjesnik.hr/html/2008/03/07/Clanak.asp?r=tem&c=3
 

Who's Online

We have 181 guests and no members online