Četvrti pokušaj prodaje Dalmacije Iskre

Dalmacija IskraTvornica električnog ručnog alata i pribora, "Dalmacija Iskra" iz Dugog Rata, prodavat će se usmenim javnim nadmetanjem na Trgovačkom sudu u Splitu 26. veljače po cijeni od tri milijuna eura. Ovo je četvrti natječaj za tvornicu koja formalno nema vlasnik jer je nekadašnji vlasnik, propala tvornice ferolegura Dalmacija Dugi Rat prodana investicijskom fondu Landmark Property Menagement za 10,5 milijuna eura za realizaciju projekta turističkog kompleksa s marinom na mjestu nekadašnje tvornice. Kupili su i pogon CG stupovi u krugu tvornice za 20,4 milijuna kuna, dok je Dalmacija Iskra nastavila poslovati bez formalnog vlasnika ...

Tvornica električnog ručnog alata i pribora iz Dugog Rata prodaje se usmenim javnim nadmetanjem za tri milijuna eura

Piše: Sandra Livajić / Poslovni dnevnik
Izvor: Poslovni dnevnik

Prodaje se stopostotni udio Dalmacije Iskre, sa zemljištem i zgradom na izuzetno atraktivnoj lokaciji na predjelu Glavica u Dugom Ratu. Kupac s obvezuje zadržati u radnom odnosu svih dvadeset i devet zaposlenika tvrtke u razdoblju od najmanje tri godine.

Na navedenim nekretninama upisano je razlučno pravo u korist Zagrebačke banke, Pomorske banke d.d., a koje prestaje danom pravomoćnosti rješenja o dosudi nekretnina kupcu.

Iskrina zgrada u krugu tvornice je pod hipotekom Zagrebačke banke - Pomorske banke u iznosu od 1,7 milijuna eura, a vlasnik Iskre, dugoratska Dalmacija, pokrenula je tužbu pred Trgovačkim sudom u Splitu protiv hipotekarnih vjerovnika radi izdavanja brisovne izjave. Obvezu po hipoteci će regulirati prodavatelj, odnosno Dalmacija Dugi Rat, a kupac nema ništa s tim.

Nekretnine i prava prodavat će se po početnoj cijeni od tri miljuna eura i ispod te cijene ne mogu se prodati, stoji u natječaju. Tek ako se nekretnine i prava ne prodaju ni na sljedećem ročištu, na idućim ročištima mogu se prodavati za nižu vrijednost koju zaključkom odredi stečajni sudac. Sve poreze i prireze u svezi s prodajom snosi kupac.

Tvornička zgrada procjenjuje se na pet milijuna eura, dok temeljni kapital Dalmacije Iskre iznosi tek dvadeset tisuća kuna iako društvo ima svoju višemilijunsku knjigovodstvenu vrijednost jer jedini vlasnik i osnivač tvrtke, dugoratska Dalmacija u stečaju, nikad nije na Trgovačkom sudu izvršila dokapitalizaciju Iskre čija je vrijednost leži u izuzetno atraktivnoj lokaciji i tvorničkoj opremi. Osim vrijedne nekretnine, Dalmacija Iskra raspolaže sa oko dvadeset i pet tisuća četvornih metara zemljišta.

Jedini vlasnik i osnivač Dalmacija-Iskre je bivša tvornica ferolegura Dalmacija Dugi Rat koja je u stečaju.

Kao i na prethodna tri natječaja, prodaja će se izvršiti usmenim javnim nadmetanjem, a sudionici su dužni uplatiti jamčevinu u iznosu od 300 tisuća kuna. Prodaja se vrši po načelu "viđeno-kupljeno", što isključuje sve prigovore kupca.

Direktor Dalmacija Iskre, Zdravko Vulić ne očekuje kupca sve dok cijena ne bude oko dva milijuna eura, odnosno prije petog ročišta, jer prema neformalnim razgovorima s potencijalnim kupcima cijena koju su spremni platiti kreće se do dva i pol milijuna eura.

U prvom krugu natječaja Iskra se prodavala po cijeni od 5,3 milijuna eura, u drugom za 4,2 milijuna eura, a na posljednjem krugu u kolovozu cijena je bila 3,4 milijuna eura.

Do sada nijednom nije bila uplaćena jamčevina, a na posljednjem ročištu stiglo je pismo namjere tvrtke Arma Kem iz Zagreba koja je nudila 30 tisuća eura više od oglašene cijene, a naknadno je stiglo i pismo namjere tvrtke Vukušić - Lokas koja je nudila 130 tisuća eura više od isklične cijene.

Povezani članci

Who's Online

We have 302 guests and no members online