Naša županija s 36 poduzetničkih zona vodeća u zemlji

poduzetničke zoneSplitsko-dalmatinska županija vodeća je po broju poduzetničkih zona, kojih ima čak 36. Od ukupnog broja poslovnih zona, 12 ih je u funkciji, 12 u pripremi, a isti ih se broj planira tek izgraditi. Za njihovu gradnju ukupno je ove godine izdvojeno osam milijuna kuna, od čega se 2,8 milijuna slilo iz županijskog proračuna, a 5,2 milijuna iz blagajne Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva – kazao nam je Branko Ora, stručni savjetnik iz Upravnog odjela za gospodarstvo, razvitak i obnovu Splitsko-dalmatinske županije. U pripremi i izgradnji je i zona Glavica u Dugom Ratu ...

PODUZETNIČKE ZONE NIČU KAO GLJIVE POSLIJE KIŠE

Piše: Magdalena Družijanić / Slobodna Dalmacija
Foto: Nikola Vilić / CROPIX


Hektari i zaposleni

U najvećoj poduzetničkoj zoni Dugopolje, za koju postoji i najveće zanimanje ulagača, a koja se prostire na oko 250 hektara, infrastruktura je riješena unutar zona Podi, Krč i Bani, dok nije osigurana u zoni Podi-zapad.

U zoni Dugopolje trenutačno posluje 116 korisnika, 32 u uslužnoj, 37 u proizvodnoj djelatnosti te 47 u veleprodaji. U izgradnji ili pripremi su 44 poslovna objekta, dok, prema našim informacijama, u toj zoni radi ukupno 1350 zaposlenih – objašnjava Ora.

Za zonu Dugopolje ulagači su i dalje najviše zainteresirani, premda tipuju i na ostale županijske zone, od kojih je 12 u funkciji, 12 u pripremi, a isti ih se broj planira izgraditi

U poduzetničkoj zoni Muć-Prisike, koja se prostire na oko 85 hektara, infrastruktura je uređena djelomično, a u njoj posluju 23 poduzetnika, koji se bave uglavnom proizvodnim djelatnostima (industrija građevinskog materijala, proizvodnja fasadne žbuke, izolacijske trake). Ukupno je zaposleno 289 radnika.

Poslovna zona Dicmo, na 45 hektara, djelomično je infrastrukturno opremljena, a u njoj posluje 16 korisnika, koji se bave proizvodnom i prekrcajno-skladišnom djelatnošću i zapošljavaju 292 radnika.


Kukuzovac i Brač

Namjena zone Trilj-Čaporice, koja je u izgradnji, jest skladišno-prekrcajna, proizvodna i servisna, a prostire se na 23 hektara. Pitanje infrastrukture još nije riješeno, kao ni u zoni Zadvarje, koja se prostire na oko 15 hektara.

Gospodarska zona Sinj (Kukuzovac), sa svojih 150 hektara, tek je u izgradnji i traži velike investitore i korisnike koji bi tamo poslovali.

Na Braču su četiri gospodarske zone, u Nerežišću, Supetru, Selcima i Sutivanu. U Nerežišću posluje šest korisnika, a bave se uglavnom proizvodnom djelatnošću, a imaju 174 radnika. Servisno-trgovačkom djelatnošću u zoni Supetar bavi se sedam korisnika, te na tim poslovima radi 88 radnika, a u Selcima posluju tri korisnika...
  

Gradi se

U pripremi i izgradnji su zone: Vinovac u Marini, Primorski Dolac, Cista Provo, Vukove stijene u Hrvacama, Lećevica, Ravno u Komiži, Požare-Dugiš-Volicija u Makarskoj, Vinjani Gornji u Imotskom, Plano u Trogiru, Ravča u Vrgorcu, Brlozi-Veliki Dreželj u Zagvozdu, Kurtovići-sjever na Klisu, Glavica u Dugom Ratu, Zlopolje na Visu, Lovreć, Blaca...

Zgrada Dalmacija-Iskre na atraktivnom zemljištu u dugoratskom predjelu Glavica


Proširenje

Poduzetnička zona u Dugopolju širi se za daljnjih 100 hektara, a poduzetnička zona u Dicmu za 30 hektara, što svjedoči o velikom interesu domaćih i inozemnih investitora.


Ulaganja

U četiri godine, koliko postoji program otvaranja zona u županiji, ukupno je uloženo 35,7 milijuna kuna. Od toga 8,4 županijskih milijuna kuna, 20,2 milijuna s računa resornog ministarstva te 7,1 milijun iz Fonda za regionalni razvoj.
 

Povezani članci

Who's Online

We have 489 guests and one member online

  • admin