Turizam, poljoprivreda i stočarstvo strateške odrednice Dalmacije

staro selostaro selo DućeKako bi produljila turističku sezonu, Splitsko-dalmatinska županija već godinama ulaže veliki novac i napore za podizanje razine ruralnog turizma. Tako projekt etno-eko sela, koji je kao prvi u Hrvatskoj ta županija pokrenula 2005. godine, a u koji je dosad uložila više od sedam milijuna kuna, postiže dobre rezultate. Program doprinosi očuvanju kulturne baštine, obnovi tradicionalnih dalmatinskih objekata, promociji dalmatinskog turizma, zaustavljanju raseljavanja, povratku domicilnog stanovništva, oživljavanju tradicijske proizvodnje i starih obrta, poticanju i zaštiti autohtonih proizvoda otoka i Dalmatinske zagore. Korisnici sredstava su jedinice lokalne samouprave. One prijavljuju određeno selo za uključivanje u program, prethodno donoseći odluku o obnovi napuštenih i devastiranih naselja, vodeći računa o njihovu kulturno-povijesnom značaju. U Općini Dugi Rat u eko-etno programu su stara sela Jesenice i Duće... Novac za razvoj ruralnog turizma stanovnici naše županije mogu dobiti kroz program sufinanciranja razvitka seoskog prostora te kroz Fond za poljoprivredu i stočarstvo Splitsko-dalmatinske županije ...


A ČISTA INDUSTRIJA?


TURIZAM, POLJOPRIVREDA I STOČARSTVO

Strateške odrednice Dalmacije


Rezultati prvoga hrvatskog projekta etno-eko sela vrijednog sedam milijuna kuna. Novac za razvoj ruralnog turizma stanovnici županije mogu dobiti kroz program sufinanciranja razvitka seoskog prostora te kroz županijski fond za poljoprivredu i stočarstvo


Piše: Irena Dragičević / Vjesnik
Izvor: Vjesnik


"Cilj nam je poticati proizvodnju autohtonih proizvoda te staviti u funkciju sve potencijale kako bismo osigurali ravnomjerni razvoj županije. Želimo stvoriti uvjete da se ljudi vrate u svoja sela, da afirmiramo vlastiti proizvod. Turizam, uz poljoprivredu i stočarstvo, je naša strateška odrednica", ističe splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader.
 

poljoprivreda


Okvir za razvoj ruralnog turizma kroz poljoprivredu i stočarstvo u Hrvatskoj je postavljen 1996. godine donošenjem Pravilnika o pružanju ugostiteljskih usluga u seljačkim gospodarstvima.

Uz Istru, Splitsko-dalmatinska županija napravila je najveći iskorak u Hrvatskoj. Ona je na najboljem putu da Dalmatinsku zagoru pretvori u posebnu turističku destinaciju.

"Italija i Francuska u svoj ruralni turizam posljednjih 50 godina uložile su milijune eura. Veliki novac Francuska je uložila kako bi svoju pokrajinu Provance brendirala kao najpoznatije ruralno turističko odredište na svijetu. Mi smo, pak, 2005. pokrenuli program etno-eko sela kako bismo ih zaštitili, obnovili i u njih vratili život, a njihovim stanovnicima omogućili dobru zaradu", kaže pročelnik splitsko-dalmatinskog upravnog odjela za turizam Joško Stella.


staro selo duće


Program etno-eko doprinosi očuvanju kulturne baštine, obnovi tradicionalnih dalmatinskih objekata, promociji dalmatinskog turizma, zaustavljanju raseljavanja, povratku domicilnog stanovništva, oživljavanju tradicijske proizvodnje i starih obrta, poticanju i zaštiti autohtonih proizvoda otoka i Dalmatinske zagore.

Korisnici sredstava su jedinice lokalne samouprave. One prijavljuju određeno selo za uključivanje u program, prethodno donoseći odluku o obnovi napuštenih i devastiranih naselja, vodeći računa o njihovu kulturno-povijesnom značaju.
 

Županijski novac može se koristiti za izradu geodetskih i konzervatorskih podloga, katastra, urbanističkih planova, modela upravljanja, investicijsko-tehničke dokumentacije, nabavu kamena za obnovu tradicijskih objekata, otkup objekata za etno-zbirke, galerije, recepcije, suvenirnice te uređenje komunalne infrastrukture.


Kroz program sufinanciranja razvitka seoskog prostora, Županija bespovratnim sredstvima iz svoga proračuna sufinancira razvoj malog poduzetništva, seoskog turizma, očuvanje i unaprjeđenje životnih uvjeta za stanovnike sela te izradu lokalnih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Sve to dio je mjera strukturne politike koja se provodi kroz model ruralnog razvitka.


staro selo jesenice


Provedba programa doprinosi oživljavanju planova razvitka, koji se oslanjaju na lokalne resurse i njihove komparativne prednosti, stabilnosti poljoprivredne proizvodnje, očuvanju prirodne baštine i oživljavanju tradicijske proizvodnje, proizvodnji proizvoda s geografskim podrijetlom i ekoloških proizvoda te zaustavljanju raseljavanja Dalmatinske zagore i otoka.

 

Povezani članci

Who's Online

We have 168 guests and no members online