Znanost nije seksi, ali nas može izvući iz krize

inovacijaU današnjoj Slobodnoj Dalmaciji mogli ste pročitati osvrt na radionicu o popularizaciji znanosti u medijima, u kojoj se nametnulo pitanje kako popularizirati znanost kao pokretač ekonomskog razvoja u zemlji u kojoj je tek osam posto visokoobrazovanih? Na skupu su govorili: fizičar Davor Bernardić, saborski zastupnik SDP-a, Krešimir Macan, PR stručnjak, Maja Vađić, novinarka HRT-a, Dejan Vinković, docent s PMF-a u Splitu te Bojan Žagrović, znanstvenik s MediLSa, dok se nije pojavio Hrvoje Meštrić, ravnatelj za znanost pri MZOS-u. - Hrvatska sebi želi zabiti čavao u glavu – rezimirao je doc. Vinković razrađujući prvenstveno problematiku Znanstvenog programa HRT-a. On je, naime, vrlo oštro govorio protiv emisije “Na rubu znanosti” urednika i voditelja Krešimira Mišaka koji “prostor daje gatarama, astrolozima i vračevima, a ne kompetentnim stručnjacima”. - "O znanosti nije uvijek najlakše govoriti jer, da bi je mnogi razumjeli, nužno je trivijaliziranje, a onda se gubi i doza misterija. Novinari vrlo često očekuju senzacionalna otkrića, ali to nije uvijek moguće. Znanost nije seksepilna – mišljenje je dr. Žagrovića ...


RADIONICA O POPULARIZACIJI ZNANOSTI U MEDIJIMA

Znanost nije seksi, ali nas može izvući iz krize


radionica o popularizaciji znanosti


Piše: Jure Jerić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


- Što je to fizika?

- To je ono teško što ima moj brat.

- Što ćeš biti kad odrasteš?

- Pjevačica (čitaj: ne valjda fizičarka).


Upravo ovim kratkim dijalogom, doc. Željka Fuchs sa splitskog PMF-a, pozvala je sve zainteresirane na vrlo zanimljivo predavanja o temi popularizacije znanosti u medijima, koje se održalo prije desetak dana na FESB-u.


Mitovi o fizici

Prema njezinim riječima, stvoren je mit da je fizika teška i nerazumljiva. Do 7. razreda nestaje prirodne dječje znatiželje i više se ne postavljaju pitanja kao što su: zašto je nebo plavo, kako nastaje duga, zašto imamo potrese, kako radi vulkan, zašto i kako avion leti, što ima u svemiru, što su crne rupe, hoćemo li ikad ići opet do Mjeseca...? Interes za fiziku tada je teško ponovno potaknuti.


bojan žagrovićDr. Žagrović s Medilsa vrlo je precizno razradio problematiku popularizacije znanosti. - Prvenstveno treba educirati šire mase i upoznati ih s praktičnim rezultatima istraživanja. Potom, treba podignuti razinu razumijevanja zašto je znanost prijeko potrebna u razvoju gospodarstva, ali i društva.

Također, ne smijemo zaboraviti na nove, mlade znanstvenike jer su oni budućnost – zaključio je dr. Žagrović, a njegove riječi odlično je potkrijepila profesorica s Građevinskog fakulteta koja je bila u publici.

- Imamo probleme s asistentima jer oni ne žele ostati na fakultetu. Vrlo često dobivaju odlične ponude građevinskih tvrtki, tako da nemaju motiva ostati na fakultetu.  Šest, sedam tisuća kuna neusporedivo je s iznosima koje dobivaju u tim tvrtkama – iznijela je profesorica.

- O znanosti nije uvijek najlakše govoriti jer, da bi je mnogi razumjeli, nužno je trivijaliziranje, a onda se gubi i doza misterija. Novinari vrlo često očekuju senzacionalna otkrića, ali to nije uvijek moguće. Znanost nije seksepilna – mišljenje je dr. Žagrović.

Povezani članci

Who's Online

We have 206 guests and no members online