Eko-etno sajam zatvoren s 'Najboljim od najboljeg'

Eko-etno HrvatskaTradicionalni sedmi i dosada najveći sajam ruralnih proizvoda i usluga Eko-etno Hrvatska, koji se od 14. do 18. listopada održavao u zagrebačkoj Areni, nakon dodjele priznanja sudionicima ocjenjivanja sira, meda i jakih alkoholnih pića na natjecanju "Najbolje od najboljeg", popularnom ocjenjivanju najboljih proizvoda prezentiranih ove godine na sajmu Eko-etno, te bogatog kulturno-zabavnog programa u nedjelju u 20 sati zatvorio je svoja vrata do iduće godine. Među nagrađenima u najatraktivnijim kategorijama našla se i Splitsko-dalmatinska županija s brončanom poveljama za najbolji nastup. Priznanja za najatraktivnije eko-etno proizvode osvojila je i čokolada Nadalina iz Solina, grupa proizvoda „Prijatelji Lastova“, kolači Amareta i Klašun s Korčule ...

EKO-ETNO HRVATSKA
 
Predstavili najbolje od najboljeg

 
Izvor: Hrvatski Farmer

 
Nagrade su u 13 sati podijeljene u kategorijama za šampione među sirevima od kojih su svi dobitnici zlatne medalje za kvalitetu na drugim ovogodišnjim natjecanjima, a po kriterijima za kvalitetu Agronomskog fakulteta. Ostale nagrade podijeljene su u kategoriji za najbolji med te za dobitnike zlatnih medalja i šampione u kategoriji alkoholnih i jakih alkoholnih pića.

Ovo je prvi puta da je Eko-etno nastupio kao samostalna manifestacija, izvan okvira Jesenskog međunarodnog zagrebačkog velesajma, te sukladno tome, i s osvježenim logotipom i nadopunjenim i moderniziranim konceptom.
 
Zbog velikog interesa stranih partnera za sajam, koji je ove godine u Zagreb doveo i četiri strana izlagača (BiH - Republika Srpska, Republika Slovenija, Republika Srbija i Češka Republika - Južnomoravska regija), po prvi puta se u sklopu Eko-etna održao i „Eko-etno Europa“ međunarodni sajam, kao i sajam ruralnog turizma „Eko-etno Tour“ koji će od ove godine postati sastavni dio tradicionalnog sajma Eko-etno Hrvatska.
 
Eko-etno je potvrdio status jednog od najatraktivnijih domaćih sajmova te je zabilježio i znatan porast broja izlagača kojih je ove godine čak 665 u odnosu na prošlu godinu kada je na sajmu nastupilo 583 izlagača.
Modna revija etno odjeće na sajmu Eko-etno Hrvatska 
Sajam je osim zabave nudio mnoštvo stručnih i edukacijskih sadržaja koje su organizirali vodeći hrvatski proizvođači, gospodarstvenici, ali predstavnici ministarstava i Hrvatske obrtničke komore.
 
Posjetiteljima su se svakodnevno nudile projekcije eko filmova, predstavljanje Vinogradarskog i vinskog atlasa Hrvatske, modne revije etno odjeće, nastupi KUD-ova, wellness&spa program, eko-etno tržnica s tradicionalnim gastro proizvodima sela, kulinarske radionice, te neizostavne degustacije najfinijih delikatesa i autohtonih pića ruralnih krajeva Hrvatske.
 
U suradnji s tvrtkom Same Deutz – Fahr Eko-etno je ove godine po prvi puta ovjekovječen zajedničkom milenijskom fotografijom našeg poznatog fotografa Šime Strikomana na kojoj su se našli posjetitelji sajma te djeca obližnjih škola i učenici Veterinarske srednje škole.
 
Po prvi puta održana je i humanitarna akcija za očuvanje hrvatske baštine u okviru koje su prvi dan sajma posjetile su i nove zvijezde ove jedinstvene manifestacije, troje ždrebadi autohtone hrvatske pasmine Međimurski konjEko, Etno i Dukatica.
 
Pripadnici ove kritično ugrožene domaće vrste kupljeni su zahvaljujući akciji Hrvatskog farmera i njihovih partnera Dukata i Hrvatske lutrije, ali i uz doprinos posjetitelja koji su kupnjom ulaznice pomogli ovim konjićima da pronađu siguran dom u novoj ergeli.
 
Brojni izlagači na tradicionalnoj Eko-etno večeri nagrađivani su u atraktivnim kategorijama od kojih su najistaknutije one za najbolji nastup, za oblikovanje izlagačkog prostora, za najbolji gastronomski doživljaj i najatraktivniji scenski nastup.
 
Najviše nagrada, ukupno tri, osvojio je ovogodišnji ukupni pobjednik Zadarska županija koja je osvojila priznanje za najatraktivniji scenski nastup, srebrnu povelju za najbolji nastup i priznanje za oblikovanje izlagačkog prostora, a u izdvojenoj kategoriji dobila je posebnu povelju kao najnagrađivanija ovogodišnja županija.

Među nagrađenima u najatraktivnijim kategorijama našli su se i Osječko-baranjska županija, koja je osvojila zlatnu povelju za najbolji nastup, Vukovarsko-srijemska županija i Splitsko-dalmatinska županija s brončanom poveljama za najbolji nastup te Dubrovačko-neretvanska županija koja je dobila priznanje za najbolji gastronomski doživljaj.
 
Dodijeljena je i povelja za najbolji nastup jedinica lokalne samouprave koju je dobio Grad Jastrebarsko te posebna povelja za strane izlagače koju je dobila Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije.
 
Dodijeljena su također i priznanja za najatraktivnije eko-etno proizvode kao što su čokolada Nadalina iz Solina, sir trapist iz Banja Luke, Festival slame udruge „Slama“, set tkanih suvenira „Tkanica“, domaći pekmez braniteljske zadruge „Kumino selo“, medeni liker obrta „Prominka“, grupa proizvoda „Prijatelji Lastova“, kolači Amareta i Klašun s Korčule te projekt „Idemo u Srijem“.
 
Priznanje za edukacijsku ustanovu je dodijeljeno OŠ Andrije Palmovića za školsku udrugu „Kupina“. Najatraktivniji eko-etno turistički proizvod je Vinska cesta Grada Zagreba.
 
Eko-etno ponovno stvara prostor za one koji čuvaju domaću ruralnu tradiciju i običaje te im daje mjesto gdje će se okupiti i prezentirati. Potaknut dosadašnjim izvrsnim iskustvima, organizator Hrvatski farmer najavio je i osmi sajam Eko-etno, koji bi se po svemu sudeći opet mogao ponovno održati u Areni Zagreb koju su Zagrepčani i ostali posjetitelji prepoznali kao izvrsno mjesto za održavanje ovakvih i sličnih priredbi.

Povezani članci

Who's Online

We have 151 guests and no members online