'Dopunjena stvarnost' u Hrvatskoj

aplikacija Layar - dopunjena stvarnostZamislite da na ekranu svog mobitela šetajući kroz Omiš promatrate recimo crkvicu Sv. Petra na Priku, a mobitel vam uz njega prikaže još i njegovu visinu, udaljenost, godinu izgradnje i link na članke u kojem piše sve o njenoj dugoj povijesti. Ili vas možda zanima u kojem se smjeru nalazi najbliža omiška konoba ili restoran sa pozitivnim kritikama i što im je danas na jelovniku? Ako ste zadovoljni ponuđenim, zašto jednim klikom ne nazvati restoran i istog trena rezervirati stol?.. Kombiniranje virtualnog i stvarnog na ovakav način poznato je pod nazivom ‘dopunjena stvarnost’ (engl. Augmented Reality) i više ne pripada znanstvenoj fantastici. Kroz proteklih par mjeseci u svijetu se pojavio niz aplikacija za novije mobilne uređaje koje donose proširenu stvarnost na vaš dlan. Hrvatska u ovom slučaju ne kasni za trendom. Od danas, lokacijska tražilica Lociraj.net besplatno pruža ’sloj’ sa informacijama koje mogu biti od koristi turistima i svima koji se nalaze na njima nepoznatoj lokaciji u Hrvatskoj ...


LOCIRAJ I SAZNAJ VIŠE

Augmented Reality u Hrvatskoj


Piše: Viktor Brešan
Izvor: Lociraj.net

layarNedavnom pojavom mobilnih uređaja opremljenih GPS-om i magnetskim kompasom, stvorila se i nova kategorija aplikacija za koju se (sudeći po publicitetu kojeg vani uživa) definitivno može reći da je ‘in’.

Suvremeni mobilni uređaji u stanju su odrediti točnu lokaciju na kojoj se nalazite pa tako i smjer u kojem ste orijentirani. Zahvaljujući tome, na fizički svijet koji vidite kroz objektiv kamere svog mobitela tehnički je moguće ‘nalijepiti’ interaktivni sloj sa dodatnim informacijama koje vam inače nisu vidljive.

Primjerice, zamislite da na ekranu svog mobitela promatrate recimo crkvicu Sv. Petra na Priku, a mobitel vam uz njega prikaže još i njegovu visinu, udaljenost, godinu izgradnje i link na članak u kojem piše sve o njenoj povijesti.

Ili vas možda zanima u kojem se smjeru nalazi najbliži restoran sa pozitivnim kritikama i što im je danas na jelovniku? Ako ste zadovoljni ponuđenim, zašto jednim klikom ne nazvati restoran i istog trena rezervirati stol?

dopunjena stvarnost


Kombiniranje virtualnog i stvarnog
na ovakav način poznato je pod nazivom ‘dopunjena stvarnost’ (engl. Augmented Reality) i više ne pripada znanstvenoj fantastici. Kroz proteklih par mjeseci u svijetu se pojavio niz aplikacija za novije mobilne uređaje koje donose proširenu stvarnost na vaš dlan.
 

Hrvatska u ovom slučaju ne kasni za trendom. Od danas, lokacijska tražilica Lociraj.net (www.lociraj.net) besplatno pruža ’sloj’ sa informacijama koje mogu biti od koristi turistima i svima koji se nalaze na njima nepoznatoj lokaciji u Hrvatskoj.


Za sada su podržani Android i iPhone 3GS mobiteli sa GPS-om i kompasom. Sve što je potrebno je da iz Android Marketa ili App Store-a preuzmete besplatnu aplikaciju Layar i u njoj učitate ‘Croatian POIs’ sloj.

lociraj.netBez obzira na to gdje se nalazili, dostupne su vam informacije o najbližim bankomatima, bankama, benzinskim stanicama, ljekarnama, bolnicama, ambulantama, poštanskim uredima i fitnes centrima.

Popis kategorija nije konačan s obzirom da osoblje tražilice konstantno radi na ispravljanju postojećih i dodavanju novih podataka. Uz hrvatski, podržan je i engleski jezik.

Oni bez Androida ili iPhone-a za sada ne mogu uživati u hrvatskoj proširenoj stvarnosti ali i dalje mogu pristupiti istim podacima na adresi http://lociraj.net ili na stranicama prilagođenim ’starijim’ mobilnim uređajima ovdje: http://m.lociraj.net

Za sve one koji žele vidjeti video demonstraciju augmented reality aplikacije sa informacijama o nekretninama koje su na prodaji u Amsterdamu, kratki video klip se nalazi dolje.