Fragmentirani mediji traže novi marketing

netOpća i ubrzana internetizacija uzdrmala je tradicionalne medije, iako to ne znači nužno da će televizija, radio ili novine propasti. Znači, međutim, da se moraju promijeniti, jer je širenje interneta, čiji broj korisnika sada već premašuje 1,6 milijardi u svijetu, doveo do eksplozije i fragmentacije sadržaja, ali i povećao kontrolu korisnika nad sadržajem. U takvoj situaciji medijima je sve teže zadržati interes potrošača, pa marketing mora biti kreativniji nego prije, integriran kroz razne medije, uz veliki oslonac na podatke o navikama i sklonostima korisnika. Teze su to koje je sudionicima Weekend Media Festivala u Rovinju ponudio direktor novih tržišta u internetskom divu Googleu Christian Hernandez Gallardo, jedan od najpoznatijih predavača na drugom izdanju tog regionalnog festivala medija ...


WEEKEND MEDIA FESTIVAL

Fragmentirani mediji traže novi marketing

Piše: D.Ž. / Privredni vjesnik
Izvor: Privredni vjesnik

digitalni marketing

Prema podacima koje je iznio Gallardo, broj korisnika interneta u svijetu je premašio 1,6 milijardi, u Europskoj uniji već svako drugo kućanstvo ima širokopojasni pristup, a 43 posto stanovnika koristi internet svaki dan. U Americi se svaki dan na blogovima pojavi milijun novih tekstova, a od blogova na ovaj ili onaj način živi oko 300.000 ljudi.

Drugi Weekend Media Festival, prema podacima organizatora, u Rovinju je okupio više od 2000 stručnjaka iz medija, odnosa s javnošću i marketinga

 
Youtube kao 200 televizija

U idućih deset godina, predviđa Gallardo, više od 50 posto medijskih sadržaja konzumirat će se putem interneta. Već sada Youtube, čiji je vlasnik Google, ima 330 milijuna korisnika koji svake minute proizvode 20 sati programa, kao 200 televizijskih postaja istodobno.

Youtube zbog toga sve više koriste marketinške agencije, plasirajući različite verzije svojih oglasnih spotova, kako bi pomoću opsežne statistike ustanovili koji oglasi su popularniji u različitim dobnim skupinama, prije nego ih plasiraju u tradicionalne medije.


Mikrotransakcije nisu isplative

secKako su korisnici interneta, posebno mlađi, već naviknuti da su gotovo svi sadržaj besplatni, to ugrožava opstanak tradicionalnih novina, čija prodaja ubrzana opada.

Zato su neki izdavači počeli naplaćivati pristup sadržajima, a primjer američkih poslovnih novina Wall Street Journal pokazao je da takav model naplate čitanja pojedinih članaka može dobro funkcionirati u specijaliziranim novinama.

Kako bi to funkcioniralo u dnevnim novinama i informativnim portalima, Gallardo nije siguran, jer i u tom slučaju izdavači morali naplaćivati male iznose, a sadašnji troškovi takvih mikrotransakcija veći su od iznosa koje bi korisnici bili spremni platiti za čitanje jednoga članka.