Kriljanski kapetan Ivan Rakuljić u suradnji s Marijom Vukelić i mladim chefom Ivanom Roguljem s mislima na domaćeg gosta i cijene prilagođene domaćem tržištu, osmislili su 5-dnevno krstarenje, luksuznu vinsku turu na kojoj bi se tijekom plovidbe Rakuljićevim luksuznim motornom jahtom Freedom (2019., 49 m, pet zvjezdica) i u dalmatinskim lukama u pred i posezoni degustirala najbolja dalmatinska vina i sidrilo blizu otočnih vinarija.
Probna tura kreće već ove jeseni, od 23.-27.10.2021., i u ponudi je po promotivnoj cijeni od 5.000 kn po osobi. Riječ je o pet dana eno gastro užitaka s upoznavanjem vina, terroira, vinarija i vinara za otprilike 24-30 osoba (12-15 kabina).
Detalji predviđenog programa nalaze se ovdje, a zainteresiranima predlažemo da požure s rezervacijom.
 

Advent u Splitu

Da bi doživjeli pravi doživljaj Adventa Splićani neće ove godine morati putovati u Zagreb, Dubrovnik, Dugi Rat, Omiš, Makarsku, ali ni druge gradove van Lijepe naše. Centar ovogodišnjeg splitskog Adventa bit će na Rivi, u Đardinu, na bedemu Cornaro i na Mertojaku.
Ove godine Splićane i njihove goste na Rivi očekuje osam trgovačkih kućica i dvije ‘slatke’ kućice. Jedna od osam trgovačkih kućica je i Hajdukova, stoga na Rivi ovog adventa Hajduk Fan shop. Ugostiteljske kućice na koje su Splićani do sada navikli, desetak njih, prebačene su na bedem Cornaro. U četvretak je počeo drugi krug prijava za izlaganje, prezentaciju i prodaju svojih proizvoda i usluga na Advent u Splitu. Na Rivi je ostalo nekoliko trgovačkih kućica. I ove godine u Đardinu će biti klizalište. Za one koji se neće klizati u Đardinu, očekuju ih dvije ugostiteljske i tri ‘slatke’ kućice. Zanimljiva će biti i ugostiteljska ponuda na bedeu Cornaro, a stanovnike Mertojaka, ali i goste očekuje klizalište te ugostiteljska ponuda.
U Žrnovnici će udruga Žrvanj, nakon godine dana pauze, u prosincu organizirati u centru mjesta, Bašti, još jednu Božićnu štoriju u Žrnovnici.
A što za Advent spremaju Dugoraćani? E, da Vam je znati...
 

Otvorenje izložbe fotografija na Mosoru

U nedjelju, 10. listopada u Domu Umberto Girometta” otvara se izložba fotografija u povodu proslave 90. obljetnice ovog planinarskog doma na Mosoru. Otvorenje će se upriličiti u 12 sati.
Hrvatsko planinarsko društvo Mosor u nedjelju slavi 90. godišnjicu svog planinarskog doma "Umberto Girometta“ na Mosoru. Mosorski planinarski dom, koji ponosno nosi ime najzaslužnije osobe za njegovu izgradnju, prva je planinarska kuća koja je sagrađena u Dalmaciji. Kroz burne godine svog postojanja, građen, rušen i obnavljan, izuzetnim entuzijazmom mnogih pojedinaca koji su svoju ljubav prema Mosoru i planinarstvu nesebično utkali u ovaj velebni dom, danas je dom na ponos planinarstvu i HPD Mosor.
 

Studenac 'korak bliže zajednici'

Omiški Studenac početkom listopada otvara prijave za dodjelu donacija neprofitnim organizacijama koje doprinose iskorjenjivanju gladi i promociji zdravog života. Projekt je započet kako bi kompanija pružila potporu humanitarnim, zdravstvenim i drugim programima koji pridonose dobrobiti i unapređenju života zajednice. Predviđena je raspodjela sredstava u vrijednosti od 100.000 kuna, a prijave za donacije počinju 1. listopada i traju sve do kraja mjeseca. U sklopu projekta Studenac će četiri puta godišnje zaprimati prijave i dodjeljivati sredstva organizacijama koje svojim radom pridonose unapređenju kvalitete života i općoj koristi zajednice.
- "Sredstva ćemo usmjeriti organizacijama koje svojim radom pomažu socijalno ugroženim obiteljima, pojedincima i samohranim roditeljima te ostalima koji se, nažalost, suočavaju s nestašicom osnovnih sredstava. Također, u fokusu su nam i oni koji se bave promocijom zdravog života, rehabilitacijom, postizanjem kvalitetnijeg života djece i starijih osoba s posebnim zdravstvenim potrebama te prevencijom bolesti, ali i izgradnjom odgovarajućih igrališta, dječjim klubovima, sportom i rekreacijom za osobe svih dobi. Ovim putem pozivamo sve zainteresirane da više o projektu, uvjetima sudjelovanja u natječaju te Pravilnik i prijavnicu pronađu na službenoj stranici“ - poručila je Jasminka Benazić, voditeljica korporativnih projekata tvrtke Studenac.
 

Mirni prosvjed na Vruji

U uvali Vruja okupili su se mještani okolnih naselja kako bi dodijelili nagradu Zlatna Vruja za drugu najbolju devastaciju na pomorskom dobru. Prvo mjesto vječno pripada Stipi Latkoviću, devastatoru uvale Vruja.
Žiri su činili ljubitelji građevinske mafije okupljeni u Festival bespravne gradnje i devastacije prirode, a pobjednika nije bilo lako izabrati. Na natječaj je pristiglo više od 50 prijava iz cijele Hrvatske. I sami su se iznenadili rezultatom - nagrada je otišla u susjedno mjesto, Marušiće, Talijanu Giuseppeu Sparti. Osvojio je simpatije zahtjevnog žirija jer je potpuno bespravno izgradio tristotinjak betonskih stepenica u uvali Borak, da bi onda na njih postavio kamere i počeo neovlašteno snimati mještane. Prije nego je Sparta izgradio to gigantsko betonsko zdanje, ondje su postojali putevi kojima su se mještani i njihovi gosti spuštali na plažu. Sad više ne mogu, piše Dalmatinski portal. Uz to je dodijeljeno i posebno priznanje...
 

Rock pozdrav litu u subotu u Pina

Vidimo se večeras u Pina na rockerskom pozdravu litu...
 

Joško Marušić: Mediteran kakav je nekad bio

 

Luda noć na Oriju

Nedjelja, 08.08. Orij, od sumraka pa do ponoći
Luda noć na Oriju

Nakon o-ho-ho godina doživjeli smo opet Ludu noć na Oriju. Meštar Rade s prijateljima priredio nam je lipu večer. Sve šesno organizirano, ma cakum-pakum, od šesne lipotice na vokalu pa sve do osvježavajućih napitaka i tužnih, ali dobrih čevapa na dnu teće, popularne cijene, sve je bilo lipo, a bilo je i svita na rivi u Oriju, okolo porta i na zidićima. Sve pohvala Radi i ekipi na trudu i fešti, no u sijećanju su mi još one stare lude noći na Oriju, hvatanje pršuta, potezanje konopa, "ubijanje" prelošim pivom i onaj sendvič sa sirom a bez ičega koji me digao iz mrtvih pred zoru na Oriju neke davne godine... Neponovljivo!
 
U hrvata, bogu hvala, ne fali blagdana posvećenih majci Božjoj, Svetoj Mariji, no blagdan Gospe od sniga, odnosno Snježne Gospe, koji se slavi 5. kolovoza jedan je od koji je pobuđivao zanimanje mnogih, kako vjernika, tako i znatiželjnika. Znamo da se odvajkada slavi u našim Dućama, na Stomorici, ali otkud blagdan takvog zimskog imena usred kolovoza, usred ljeta? Uistinu, blagdan je povezan s padanjem snijega, ali u – Rimu!
Naziv Gospa Snježna ili Gospa od Snijega dolazi iz legende po kojoj je usred ljeta, 5. kolovoza, u Rimu pao snijeg. Po toj legendi koja je nastala u XIII. stoljeću, Bogorodica se ukazala u noći 3. kolovoza 352. g. tadašnjem papi Liberiju i rimskome patriciju Ivanu naređujući im da njoj u čast izgrade crkvu na onome mjestu koje će biti označeno snijegom, koji će padati te noći. I tako je u noći, 5.kolovoza usred ljeta pao snijeg na brežuljku Eskvilinu u Rimu. Sagrađena je bazililika pod imenom Santa Maria Maggiore (Sveta Marija Velika). Uz to bazilika se zove i Sancta Maria ad nives” – Gospa od snijega.
Ne znam s sigurnošću da li je 5. kolovoza pao snijeg i u našim Dućama, ali nema sumnje da Dućani, i ne samo oni, već stoljećima na današnji dan pohode malu crkvicu na Stomorici. I da će brojni to napraviti i sutra.
 

Srcem za male heroje

Velik broj građana odazvao se jučer humanitarnoj utrci 'Srcem za male heroje' koju je organizirala Javna vatrogasna postrojba Grada Splita uz potporu drugih žurnih službi. Cilj utrke jest prikupljanje sredstava za opremanje splitskog odjela neonatologije uređajem koji novorođenčadi omogućava terapiju dušikovim monoksidom čija je cijena 250.000 kuna. Akciji i utrci s se odazvali brojne udruge i pojedinici.
Akcija još nije gotova. I vi možete dati podršku i pomoći svojom donacijom, odnosno uplatom na IBAN račun HR6724070001300020395.
 

Izletište Lučić u Docu Gornjem

Kada je Tihomir Lučić 2018. pokrenuo Božićno selo u Docu Gornjem, u svom zaselku Nartu, odmah tik do Banovića kuća, malo je tko vjerovao da će ovaj ljuti mosorski krš postati omiljena zimska destinacija ne samo Poljičana, Splićana, nego i posjetitelja iz cijele Dalmacije, Hrvatske, pa i šire. Razdoblje “korone” vrijedna obitelj Lučić iz Dca Gornjeg iskoristila je u transformaciju cijele lokacije "Božićnog sela" u lijepo obiteljsko izletište, ali i mini ZOO. Izletište “Lučić” vrlo je pogodno za proslavu krštenja, krizmi, rođendana, manjih svatova, godišnjica mature, poslovnih ručkova, prezentacija, team bildinga... a za veće skupine tj. organizirane posjete razgledavanje životinja odvija su pratnji domaćina koji će vam odgovoriti na sva pitanja vezana uz njegovo mosorsko “životinjsko carstvo”. Naravno, naći će se tu i pokoja anegdota iz života na OPG-u Lučić, piše Dalmacija Danas.
Ponuda izletišta “Lučić ” obuhvaća široki raspon gotovih jela i jela po narudžbi, s roštilja, pića i slastica. Pripremamo sva jela našeg kraja, cijene su pristupačne, a ljubazno osoblje pobrinut će se za dobru atmosferu. Peke i janjetina s ražnja spremaju se isključivo po narudžbi. Zavisno od vremenskih prilika, (godišnjeg doba) i želja posjetitelja, hranu i piće poslužujemo u autentičnoj konobi ili na terasi – kazuje vrijedni poljički poduzetnik. No, prostora za drugačije događaje ne nedostaje. Sve informacije i rezervacije možete dobiti na broj mobitela 091 / 201 4790.
 

Vedran u Bave

Dugoratska plaža, Bava bar, nedjelja, 18.7. od 21 h
Vedran Live at Bava Bar
Nastupa: Vedran Roguljić
 

SplickaScena u srijedu navečer u Pino baru

Komičari Josip Škiljo i Ivica Lazaneo, veseli pripadnici kolektiva SplickaScena u srijedu, 14.07 od 21 sat zabavljati će Vas svojim dosjetkama i bazama u popularnom Pino baru na rubu vala dugoračke plaže. Cijena ulaznice je 40 kuna, a prodaja se vrši na šanku Pino bara. Tko je, odnosno što je Splicka scena? Klikni ovdje i pogledaj "Stand-up po splicki" na Jubitu i saznaj!
 

Sunčani petak u Pina

 

Petak u Pina

Vikend počinje, nema utakmica (pauza na Euru nEuru), nemaš ni brige gdje navečer, poslije kupanja, jednostavno, ostani na plaži i u popularnom kafiću na rubu vala i uživaj uz osvježenja večeri i Dreamerse...