Sraz tehničara i humanista

e-ContentNa Brijunima je protekli vikend održana međunarodna konferencija o novim medijima "E-sadržaj: scenariji za budućnost". Za razliku od većine događaja vezanih uz nove medije, koji naglasak stavljaju uglavnom na tehnologiju ova se konferencija uglavnom bavila promišljanim svega onoga što se preko novih tehnologija posreduje - različitih sadržaja. Iako su sudionici bili mahom ljudi koji ne zaziru od informacijskih tehnologija — dapače radilo se o 20-ak stručnjaka iz različitih znanstvenih i umjetničkih područja iz cijeloga svijeta, vrlo upućenih i zainteresiranih za nove medije — prvi dan konferencije na Brijunima mogli su se čuti i kritički tonovi koji pozivaju na intenzivnije promišljanje promjena koje ljudima donosi ubrzani razvoj na tom području ...

Piše: Vesna Laušić / Slobodna Dalmacija

Dizajnerska domovina

Nakon prijepodnevne sesije, na kojoj je, među ostalim, govorio Peter A. Bruck, osnivač Nagrade svjetskog summita (World Summit Award), koja je uz pomoć Ureda za E-Hrvatsku, Internet instituta i Business Instituta organizirala konferenciju, u poslijepodnevnom dijelu govorio je ugledni hrvatsko-američki grafički dizajner Mirko Ilić.

Nastojeći pomaknuti naglasak s tehnologije na ljude, Ilić je prikazao čitav niz briljantnih, dosjetljivih, duhovitih i naizgled jednostavnih grafičkih rješenja naslovnica magazina, postera i sličnih sadržaja od kojih se većina odnosila na američki imperijalizam i rat u Iraku te na događanja na prostoru bivše Jugoslavije.

Upitan u raspravi nakon predavanja "Što postiže tim, svojevrsnim pomodnim antiratnim i anti-Bush stavom?", Ilić je mladom, vrlo skupo odjevenom gospodinu iz publike odgovorio: "Dolazim iz ex Jugoslavije: izgubio sam jednu zemlju u užasnom ratu; činim najviše što mogu da ne izgubim i drugu."

Nakon njega Jacqueline Karaaslanian s MIT-a predstavila je vrlo zanimljvo oruđe kojim je moguće "u jako malom vremenu posredovati jako puno informacija", što je jedan od najvažnijih problema predstavljanja sadržaja na webu.

idejaIznimno zanimljivo i zabavno izlaganje održao je britanski umjetnik i aktivist James Wallbank, koji je, "ne želeći za nove tehnologije dati ni centa", s još nekoliko umjetnika odlučio raditi s tehnološkim otpadom i demistificirati tehnologiju. "Vrlo brzo se pokaže da problem nije u nemogućnosti pristupa tehnologiji, nego u nemogućnosti pristupa kreativnosti", naglasio je.

Wallbank je predstavio i model u kojemu se zahvaljujući tehnologiji ne stvaraju samo nove zajednice diljem svijeta, nego i lokalne zajednice. "Moguće je potaknuti ljude da surađuju učeći i koristeći se kompjutorima i ostalim uređajima, i to bez velikih novaca, samo služeći se besplatnim softverom dostustupnim svima", poantirao je britanski umjetnik.

Drugi dan

Drugi dan konferencije o e-sadržaju, Felix T. Hong održao je predavanje pod nazivom "Mozart, Tesla i kreativnost". Linda Naimi govorila je o tehnološkim inovacijama i utjecaju e-trgovine na postojeću kulturu. Yale N. Patt pojasnio je vrijednost e-sadržaja u obrazovanju, a David Nordfors ukazao je na potrebu drugačijeg odnosa medija prema inovacijama, području koje se sve više nameće kao samostalno.

Nagrade u studenome

Inače, prije održavanja konferencije, na Brijunima je zasjedao veliki žiri WSA-e, koji je odlučio o svjetskim dobitnicima nagrada za e-kulturu, e-znanost, e-vladu, e-uključenost, e-učenje, e-poduzetništvo i e-zabavu, no oni će, prema pravilima WSA-e, biti objavljeni tek početkom studenoga.

Povezani članci

Who's Online

We have 146 guests and no members online