Čaša crnog vina dnevno kao lijek

Većina gurmana čula je za francuski paradoks. Francuzi jedu prilično masnu i kaloričnu hranu, ali u prosjeku su manje debeli i rjeđe obolijevaju od kardiovaskularnih bolesti nego Amerikanci. Jedno od objašnjenja za taj paradoks jest resveratrol, prirodna tvar iz vina. U pravilu, što je vino tamnije, trebalo bi sadržavati više resveratrola. Crno vino od davnina se spominje kao ljekovito piće, a sada su i znanstvenici potvrdili tajne moći prirodnog reserveratola koji ima jako antioksidativno djelovanje. Znanstvenici su otkrili da ta tvar u organizmu aktivira proteine koji su učinkoviti u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2, raka pluća i debelog crijeva. No, ima i ulogu svojevrsnog eliksira mladosti. Preporuča se jedna čaša crnog vina na dan... za dulji život..


MA KAKVO PIVO - VINO!

Čaša crnog vina dnevno kao lijek


Crno vino od davnina se spominje kao ljekovito piće, a sada su i znanstvenici potvrdili tajne moći reserveratola

 
Piše: Tanja Rudež / Jutarnji List
Izvor: Jutarnji List

crno vinoVećina gurmana čula je za francuski paradoks. Francuzi jedu prilično masnu i kaloričnu hranu, ali u prosjeku su manje debeli i rjeđe obolijevaju od kardiovaskularnih bolesti nego Amerikanci. Jedno od objašnjenja za taj paradoks jest resveratrol, prirodna tvar iz vina.
 

Tajna crnih boba
 
Resveratrol nastaje u kožici groždanih bobica kao posljedica obrambenog mehanizma zbog napada plijesni. Ima ga više u crnim, nego u bijelim vinima. U pravilu, što je vino tamnije, trebalo bi sadržavati više resveratrola. Među vinima najbogatijim resveratrolom ističu se shiraz, pinot noir i cabernet sauvignon.
 
Resveratrol ima jako antioksidativno djelovanje. Znanstvenici su otkrili da ta tvar u organizmu aktivira proteine koji su učinkoviti u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2, raka pluća i debelog crijeva. No, ima i ulogu svojevrsnog eliksira mladosti.
 
Istraživanja su pokazala da ta tvar može produljiti život crvima i voćnim mušicama za 30 posto, a kvascu i nekim vrstama riba za 60 posto.
 
Američki znanstvenik David Sinclair s Harvarda otkrio jeda su debeli miševi kojima je davao resveratrol starili sporije te živjeli 40 posto dulje od normalnih miševa.
 
Da bi se isti učinak postigao kod ljudi, prosječan čovjek dnevno bi morao uzimati 24 mg resveratrola po kilogramu težine. Budući da litra crnog vina sadrži od 1,5 do tri mg resveratrola, proizlazi da bi svaki smrtnik dnevno morao ispiti do 1000 litara vina kako bi učinak bio isti kao kod miševa.
 

Klinički pokusi
 
pije se vinoNo, Sinclair je došao na ideju da resveratrol iskoristi kao lijek. S kolegama je utemeljio kompaniju za razvoj lijekova zasnovanih na aktivnim tvarima iz resveratrola.
 
Jedan od tih lijekova ispituje se kod oboljelih od multiplog mijeloma i raka debelog crijeva koji je metastazirao na jetru, a drugi za dijabetes tipa 2.
 
Dok ti lijekovi ne dođu na tržište, Sinclair savjetuje da počnemo vlastiti tretman dugovječnosti s barem jednom čašom crnog vina na dan.

Povezani članci

Who's Online

We have 105 guests and no members online